Reiseregninger

NTNUs toppledere reiste på første klasse, mens menige ansatte tok samme fly til under halve prisen

60.000 kroner skilte dyreste og rimeligste flyreise da en delegasjon fra NTNU reiste til Singapore. 

Kart som viser flyrute fra Trondheim til Singapore.
Turen til Singapore er lang, og enkelte unnet seg litt ekstra luksus på veien ned.
Publisert Oppdatert

Når Norges største universitet sender en delegasjon på studietur til USA, er det stor forskjell på hva de forskjellige deltakerne betaler for flybillettene sine.

I midten av mars i fjor dro de rundt på den amerikanske nordøstkysten, en gjeng NTNU-ansatte ledet av daværende rektor Anne Borg (48.976 kroner). Med seg hadde hun prorektor Torill Nagelhus Hernes (38.568 kroner) og en håndfull andre, deriblant en avtroppende direktører og hans etterfølger (23.959 og 32.563 kroner), en seniorrådgiver fra egen stab (28.812 kroner), dekan Anne Kristine Børresen (20.480 kroner), en instituttleder (13.874 kroner) og en prodekan for forskning (6.417 kroner).

Alle reiste over en gang mellom 10. og 13. mars, de aller fleste returnerte tilbake til Trondheim etter en ukes tid. Noen hadde noen ekstra flyvninger innenriks i USA. Over 40.000 kroner skiller billigste og dyreste flybilletter.

Khrono har bedt om innsyn i reiseregningene til ledelsen ved alle de statlige universitetene og høgskolene, samt institutter og andre tilstøtende virksomheter. Det er disse, samt andre kvitteringer og dokumenter vi har fått innsyn i, som viser de store forskjellene i pris og klasse.

Skal velge det billigste

USA-turen er ikke det eneste eksempelet på store forskjeller i flyutgifter for personer i samme reisefølge.

I slutten av september vendte daværende rektor Anne Borg (55.900 kroner) snuten østover mot Singapore. Dit hadde hun blant annet med seg dekan Ingrid Schjølberg (74.578 kroner), en faggruppeleder (44.764 kroner), en seniorrådgiver fra egen stab (20.322 kroner) og et par førsteamanuenser (13.067 kroner og 20.150 kroner), samt en håndfull professorer. 

De fleste dro fra Trondheim i løpet av et par dager og returnerte til Trondheim etter en ukes tid. Over 60.000 kroner skiller de dyreste og billigste flybillettene.

Samtidig sier NTNUs egne retningslinjer for reiser det følgende:

«Velg alltid billigste alternativ. I noen tilfeller kan du kjøpe billetter som kan endres dersom du av jobbmessige årsaker må endre returtidspunktet. Før da opp begrunnelsen for dette i reiseregningen.» 

— Når NTNU lager retningslinjer er det viktig at de følges av alle, og at lederne går foran som et godt eksempel, sier Lisbeth Aune, hovedtillitsvalgt for Forskerforbundet ved NTNU.

Tilsvarende melding kommer fra lederen av Norsk Tjenestemannslag ved NTNU, Sturla Søpstad:

— Dette ser ikke bra ut. Retningslinjene gjelder alle, og må derfor også følges av ledelsen med mindre de har en meget god grunn.

Så hvis alle velger billigste alternativ, hva er da grunnen til disse prisforskjellene?

Vi går stadig gjennom nye reiseregninger på søken etter saker. Har du tips til andre vi bør sjekke reiseregningene til? Send tips til espen.bjorgan@khrono.no, eller 922 90 484.

USA

Den daværende NTNU-rektoren sier til Khrono at hun ikke selv bestilte billettene til USA, men avtalte hvilken type billetter hun skulle ha. Hun peker på billettkategori, reiserute og tidspunkt for kjøp av billett som mulige årsaker til de store variasjonene i pris.

Borg var blant de aller første som kjøpte billetter til turen, over en måned før seniorrådgiveren som fulgte henne steg for steg. Seniorrådgiveren i staben hennes   som fulgte henne steg for steg i USA, betalte 20.000 mindre.

Mens Borg tilbrakte de fleste flyvningene på reisen langt der fremme på lave setenummer og med høye billettklasser, tok seniorrådgiveren stort sett til takke med enkle økonomibilletter.

Rektor Anne Borg på talerstolen under NTNUs styremøte 6. mars 2023
Anne Borg, tidligere rektor ved NTNU

Stabssjef Knut Aspås ved NTNU-rektoratets kontor sier til Khrono at årsaken til at Borgs billetter ble såpass mye dyrere, var at hun fløy på business-klasse og at det ble gjort endringer i programmet underveis som førte til at hun dro hjem en dag tidligere enn planlagt.

— Det var ikke bestilt fleksible billetter til hjemreisen, og dermed kom det til et endringsgebyr på 4000 kroner. I tillegg var ny billett rundt 9000 kroner dyrere enn den opprinnelige, ettersom det var få ledige billetter igjen.

Han ønsker ikke å spekulere i hvorfor de valgene som ble tatt, ble tatt.

Ifølge kvitteringene Khrono har fått innsyn i, ble turen opprinnelig bestilt med pluss-billetter til USA og business tilbake. Khrono har spurt den daværende rektoren om hvorfor det ble bestilt dyrere billetter hvis disse ikke kunne endres, og hvordan det kan ha seg at seniorrådgiveren, som også endret sine billetter samme dag som rektoren, klarte å finne økonomibilletter på alle fire flyvningene tilbake til Trondheim, mens rektoren kun fant på dyreste klasse og hvorvidt dette var billigste alternativ.

Borg ønsker ikke å svare på disse spørsmålene. 

Prorektor på første klasse

Også Borgs kollega i rektoratet, prorektor Hernes, gikk for en behagelig reise helt fremst i flyet på sin ferd over Atlanteren.

— Tidsplan og møteavtaler for turen ble sent bekreftet, noe som igjen førte til at billettene ble bestilt sent. I tillegg var det behov for billetter som det var mulig å endre i tilfelle det ble endringer i programmet, svarer hun på spørsmål om hvorfor flybillettene ble så dyre.

Samtidig viser dokumentene Khrono har fått innsyn i at prodekanen som reiste på billetter til drøye 6000 kroner, bestilte sin reise en liten uke etter Hernes. 

Prorektor for nyskaping ved NTNU, Toril A. Nagelhus Hernes.

På spørsmål om hvorvidt det ble valgt billigste alternativ, hvorfor hun valgte fleksible billetter begge veier og hvorfor hun ikke har begrunnet valget i reiseregningene, slik retningslinjene krever, svarer hun følgende:

— Detaljene i det faglige programmet i USA var ikke spikret da reisen ble bestilt. Derfor ble den dessverre dyrere enn ønskelig, både fordi den ble bestilt sent og fordi det var behov for fleksibilitet når det gjaldt reisetidspunkt og tidsbruk på selve reisen, og også på grunn av forpliktelser og avtaler jeg hadde før og etter turen.

Singapore

Den daværende rektorens flybilletter til Singapore (55.900) ble kjøpt over to og en halv måned før avreise. Billettene mellom Trondheim og København var pluss-billetter, billettene mellom København og Singapore business. Denne gangen ble ikke billettene endret.

Seniorrådgiveren fra rektorens stab, som riktignok bestilte rundt tre uker senere enn Borg, men tok de samme flyene, klarte seg med ordinære økonomi-billetter til en prislapp på 20.322 kroner, hele 35.000 kroner mindre enn hva Borg betalte.

Daværende rektor Anne Borg viser nok en gang til stabssjef Knut Aspås for spørsmål om hvorvidt dette var «billigste alternativ». Aspås svarer ikke på spørsmålet.

Dekan på første klasse

Også den andre av topplederne på turen, dekan Ingrid Schjølberg, var å finne med pluss- eller business-billett på turen over. Men her er regnestykket noe mer komplisert.

Dekanen bestilte seg først tur/retur-billetter til en sum av 55.588 kroner.

— Var dette billigste alternativ?

— Det kan ha vært billigere på en annen type billett, svarer Schjølberg.

Ingrid Schjølberg, dekan ved Fakultet for informasjonsteknologi og elektroteknikk.

Men det skulle bli dyrere. Da hun utpå ettermiddagen den 29. september skulle sjekke inn på flyet oppdaget hun at flyet hadde avreise klokken 00:10 den datoen, altså natten før hun forsøkte å sjekke inn. Dermed måtte hun bestille en ny billett med avreise den 30. september 00:10. 

— Jeg har aldri bommet på en returreise, og vil ikke gjøre det igjen, sier hun.

Hun opplyser at hun kun fikk refundert deler av billettprisen, ifølge kvitteringene 13.320 kroner, og at det billigste alternativet for å komme seg hjem igjen til Trondheim var billetter til en samlet sum på 32.310 kroner. 

Til syvende og sist kostet Singapore-turen til Schjølberg NTNU 74.578 kroner kun i flyreiser.

Hun sier videre at sen bestilling og få ledige billetter også var medvirkende til den høye totalsummen.

— Det var usikkert om jeg skulle reise, jeg hadde ikke anledning til å ta fridager i forbindelse med reisen og mulige reisetidspunkt var svært begrenset. Det er grunnen til at disse billettene ble valgt.

NTNU med kutt i totale reiseutgifter

Khrono har tidligere skrevet om hvordan NTNU er det eneste av universitetene som har kuttet i utgiftene til reise og diett fra 2022 til 2023.

Ifølge vår oversikt har universitetet barbert over 25 millioner fra posten «reise og diett» i sitt regnskap, en reduksjon på over syv prosent fra året før.

Til sammenligning har alle de andre universitetene økt sine utgifter.

Men det er også de som har redusert utgiftene til reise mer enn NTNU. Orkesterplassen på vår oversikt gikk til Norges musikkhøgskole som blåste i reisene og kuttet reise- og diettutgiftene med nesten 20 prosent.

Endringslogg: Saken er oppdatert onsdag 20. mars klokken 11:30: I den opprinnelige versjonen sto det at hele returreisen fra Singapore til Trondheim var på pluss/business-billetter. Det var feil. Kun billettene fra København, via Oslo og opp til Trondheim var pluss/business på returen.

Presisering torsdag 21.03 klokken 20:06: I teksten brukes første klasse som en samlebetegnelse for de dyreste billettklassene, enten det er pluss, business, Saga premium eller hva nå enn de forskjellige flyselskapene kaller det. Vi mener altså ikke billettklassen «første klasse», slik en leser har påpekt.

Powered by Labrador CMS