ERC starting grant

Filosofen er den første som får ERC-stipend ved Høgskolen i Innlandet 

Høgskolen i Innlandet og Universitetet i Stavanger mottar for aller første gang talentstipend fra ERC. Universitetet i Oslo gjør storeslem med sju tildelte stipender.

Portrett av Olav Vassend
— Jeg er kanskje den første, men jeg blir neppe den siste som mottar ERC-stipend ved Høgskolen i Innalndet, sier filosofiforsker Olav Vassend.
Publisert Sist oppdatert

Brussel (Khrono.no): Forskere ved norske institusjoner er tildelt totalt 14 av 494 prestisjestipend fra Det europeiske forskningsrådet, ERC. Norske institusjoner sendte inn 101 søknader. For Norge er dette rekord: Både i antall tildelte stipend og i antall søknader til dette stipendet. 

Fakta

Tall og fakta om de norske stipendmottagerne 2024

  • 14 lovende forskere ved norske institusjoner ble tildelt stipend.
  • Det var til sammen 101 norske søknader. Det gir en suksessrate på 13,9 %.
  • Forrige rekordår for norske søknader til dette stipendet var i 2021 med 96 søknader.
  • De 14 norske prosjektene utgjør 2,83 prosent av antall innvilgede stipender.
  • Halvparten av stipendene går til kvinner
  • Seks av prosjektene er innenfor naturvitenskap og teknologi. Seks er innen humaniora og samfunnsvitenskap. To er innen livsvitenskap
  • Høgskolen i Innlandet og Universitetet i Stavanger ERC-grants for aller første gang
  • NUPI, OUS og UiB får ett hver
  • UiT får to
  • UiO gjør storeslem med syv stipend
  • 20 av søkerne som ikke fikk finansiering kan sende inn søknad til neste frist i oktober i år.
  • 53 av søkerne har fått ett års karantene, det vil si at første mulighet for å sende inn ny søknad er høsten 2025.
  • 14 søkere har fått to års karantene, de kan søke igjen høsten 2026

Kilde: Forskningsrådet

I 2018 endte Norge også opp med 14 stipend, men det var fordi fire flyttet prosjektet sitt til Norge etter at det var tildelt. Denne gangen er alle søknadene sendt inn fra norske institusjoner, opplyser Forskningsrådet.

Stipendene fra det europeiske forskningsrådet (ERC) er de mest høythengende i Europa. I denne tildelingsrunden er det snakk om Starting Grant-stipender, som går til ferske fremragende forskere.

Se oversikt over alle stipendmottakerne i Norge nederst i saken.

Nådde opp blant Europas beste forskere

Høgskolen i Innlandet (HINN) og Universitetet i Stavanger får for første gang hvert sitt ERC-stipend.

Filosof Olav Vassends søknad gikk gjennom nåløyet, og han får stipend på 12 millioner kroner over fire år. Han har dermed har han klart å ingen andre på Høgskolen i Innlandet har klart før ham.

ERC-prosjektet hans er innen beslutningsteori. 

— Målet med prosjektet er å utvikle en teori om hvilke faktorer som påvirker hvorvidt, og i hvilken grad, det man ønsker er rasjonelt, spesielt når verden viser seg å være veldig annerledes fra hva man kanskje hadde håpet, sier han til Khrono.

Innen beslutningsteori er det vanlig å anse rasjonelle beslutninger som et produkt av hva man tror samt hva man ønsker å oppnå. 

— Hva man ønsker å oppnå regnes ofte som subjektivt, og det har vært relativt lite diskusjon om hvorvidt noen ønsker kan være mer rasjonelle enn andre, sier han.

Stipendet vil sørge for at han kan forske på heltid og ansette flere forskere til prosjektet.

Forskning i verdens­klasse fra små fagmiljø

Vassend valgte å flytte til Lillehammer fra Singapore, der han jobbet som førsteamanuensis ved Nanyang Technological University, fordi filosofiinstituttet på Lillehammer er kjent for et sterkt faglig miljø. 

— Jeg er kanskje den første som får dette stipendet, men jeg tror ikke jeg blir den siste av filosofene på HINN som gjør det. Vi er et lite men veldig sterkt miljø, sier Vassend.

Han viser blant annet til at hans kollega Mattias Skipper fikk høyest mulig karakter på sin søknad i år.

Prorektor for forskning ved Høgskolen i Innlandet, Marit Sletmoen, sier at  tildelingen er en stor inspirasjon for høgskolen.

— Dette viser at det er mulig å utføre forskning i verdensklasse, også for forskere som hører hjemme i relativt små fagmiljø, sier hun.

Utdanningsminister Oddmund Hoel sier at de ferske ERC-tildelingene er godt nytt for Norge som kunnskapsnasjon.

— Dette viser igjen at norske forskarar hevdar seg i den absolutte verdstoppen. Jeg vil særlig gratulere Universitetet i Stavanger og Høgskolen i Innlandet med sine første ERC-stipend. At norske forskere vinner frem i den aller mest krevende konkurransen innen grunnforskning i verden er svært viktig for vår konkurranseevne og verdiskaping.

Norge blir slått av nordiske konkurrenter

Når det gjelder antall tildelte stipender i denne omgang, må vi se oss slått av våre naboland. Sverige ligger på topp med 22 stipend etterfulgt av Finland (18) og Danmark (15).

Tyskland, Nederland, UK og Frankrike får flest stipend, til sammen halvparten av de innvilgede.

Den er ikke flere norske søknader på reservelisten, så det er ikke håp om at flere rykker opp til finansiering, opplyser forskningsrådet.

Samlet innvilget beløp på de norske prosjektene er på 23,2 millioner euro, tilsvarende ca. 271 millioner kroner. Dette utgjør rundt 3 prosent av totalt innvilget beløp, opplyser ERC til Khrono.

Syv stipend til Universitetet i Oslo

Totalt ble det sendt inn 3474 søknader til ERCs starting grant. 494 søknader er innstilt til finansiering. Det utgjør en suksessrate 14,2 prosent. Norge ligger rett under denne med sin suksessrate på 13,9 prosent, opplyser ERC til Khrono.

Universitetet i Oslo sikrer seg hele sju av de høythengende stipendene. Ines Alisa Wagner mottar med dette sitt andre EU-stipend. Rett før sommeren ble hun tildelt 3,5 millioner fra Horisont Europa, som del av et større samarbeidsprosjekt. Denne gang får hun rundt 17 millioner til å forske på kjønnsforskjeller.

Portrettbilde av Ines Alisa Wagner
Ines Alisa Wagner ved ARENA Senter for europaforskning ved UiO mottar rundt 17 millioner kroner av Det europeiske forskningsrådet. Hun skal forske på kjønnsbaserte lønnsforskjeller i Europa.

— Min hypotese er at dagens system med felles lønnsforhandlinger oppnår en likeverdig, såkalt egalitær, lønnsstruktur, men ikke reell likelønn mellom kjønnene, sier Wagner i en uttalelse fra UiO.

Hun ønsker å sparke i gang en debatt om hvordan lønn blir fastsatt i Europa og hvilke konsekvenser dette har for europeiske menn og kvinner.

Fakta

ERC Starting Grants

  • ERC Starting Grants er et prestisjefylt EU-stipend for nye og lovende forskere.
  • Forskere uavhengig av nasjonalitet kan søke. De må ha mellom to til syv års erfaring etter ferdigstillelse av sin doktorgrad. Deres vitenskapelige merittliste må vise at de er lovende forskere. Forskningsforslaget må være av høy kvalitet.
  • Stipendene er som regel på 1,5 millioner euro som utgjør 17,7 millioner kroner med dagens kronekurs.
  • Fra EU startet å dele ut disse stipendene i 2007 fram til i fjor hadde kun 77 norske, unge forskere fått Starting grants, ifølge en opptelling Khrono gjorde i 2023.

Kilde: erc.europa.no

På nivå med Irland og Island, men stadig bedre

Fram til mai i år hadde norske forskningsinstitusjoner vunnet 205 ERC-stipend og såkalte top up-stipend (hvorav 77 starting grants). Det totale beløpet for disse er nesten 400 millioner euro, opplyser Madeleine Drielsma ved ERC til Khrono.

Når det gjelder suksessrate så er Norge middels rangert med 9 prosent i årene 2007 til 2023, i likhet med Irland og Island, men litt høyere enn Spania og Portugal med henholdsvis 8 og 7 prosent suksessrate.

— Den norske suksessraten har imidlertid forbedret seg hvert år fra 8 prosent i 2007, til 10 prosent i 2020 og 12 prosent så langt i det nåværende rammeprogrammet, sier Drielsma.

Dersom man sammenligner antall ERC-stipend per millioner innbyggere i et land, så kommer Norge ut blant de 15 beste, men fortsatt bak våre nordiske naboer.

Rundt 14 prosent av forskerne som er blitt tildelt stipender ved norske institusjoner er fra andre land. Når det gjelder nordmenn som blir tildelt ERC-stipend ved utenlandske forskningsinstitusjoner, så er det langt færre. Kun 20 personer siden 2007.

Her er de norske talentstipendmottagerne:

UiT Norges arktiske universitet:

  • Karley Cambell: Micro-SHIFT. Microbial life of Sea ice Habitats Investigated For The Arctic
  • Florian Ströhl, UiT: LiBriNa. Lightsheet Brillouin Nanoscopy: mechano-sensitive superresolution imaging for regenerative medicine.

Universitetet i Oslo:

  • Julien Resseguier: Fish-S. H. I. E. L. D. Deciphering the newly discovered branchial cavity immune surveillance system to protect fish against infectious diseases in Aquaculture.
  • Casey Wall: AC3S. Aerosols, Convection, Clouds, and Climate Sensitivity: understanding the processes and climate impacts of the interactions between aerosol pollution and tropical convective clouds.
  • Ágnes Király: DYNAMICE. Exploring the impact of anisotropic viscosity on the interplay between ice and mantle dynamics.
  • Duncan Watts: Origins. Cosmic Inflation and Structure Formation Through Global Analysis
  • Ines Alisa Wagner: WAGE. Egalitarian but not Equal: Sectoral Wage Formation and Gendered Wage Differentials.
  • Nina Reiners: PROBONO. Private Law Firms as Transnational Advocates.
  • Sara Asu Schroer: DROUGHT. Living with Drought: Human -Environment Relationships in Drying European Landscapes

Universitetet i Bergen: 

  • Yan Li: OceanCoupling. A breakthrough in the two-way coupling within a wave-current-atmosphere system.

Norsk utenrikspolitisk institutt:

  • Paul Beaumont: Navigator. Navigating the Marketplace of Indicators

Oslo universitetssykehus:

  • Claudia Barth: Mapping Perimenopause. A Spotlight on Women’s Brain Health: Mapping In Vivo Brain Dynamics across the Perimenopausal Years.

Høgskolen i Innlandet:

  • Olav Benjamin Vassend: RaDe. Towards a Theory of Rational Desire.

Universitetet i Stavanger:

  • Guang Yin: SMARTFUILDS. Sparse Measurement-Based Reduced-Order Models of Fluid-Structure-Interactions
Graf over suksessrate i perioden 2007 til 2023.
Suksessrate fordelt på land. Norge er middels rangert
Powered by Labrador CMS