krig

Elisabeth og UiO har samlet inn over 400 datamaskiner til ukrainske skolebarn

— Saksbehandlingstiden har aldri vært kortere ved Universitetet i Oslo, sier initiativtager Elisabeth Kolflaath Semprini.

Elisabeth Kolflaath Semprini leverte i mars datautstyr fra Universitetet i Oslo til ukrainske elever på landsbygda utenfor Kharkiv.
Publisert

Det har gått over to år siden russiske styrker angrep Ukraina 24. februar 2022. 

Siden utbruddet av krigen har konsekvensene vært store for det ukrainske folket. Ifølge den amerikanske tenketanken Council on Foreign Relations har 30.000 sivile mistet livet, 3,7 millioner mennesker har blitt internt fordrevet mens ytterligere 6,5 millioner mennesker har flyktet landet. Hele 14,6 millioner mennesker trenger humanitær hjelp.

Blant behovene for barn og unge som lever i det krigsherjede landet, er tilgang til datautstyr. 

— Skolehverdagen til mange av disse barna er på mobilen til mamma, sier Elisabeth Kolflaath Semprini. 

Hun jobber som rådgiver og nettredaktør ved Institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Oslo (UiO), og har siden krigsutbruddet engasjert seg for Ukraina. 

Fraktet flyktninger 

— Det begynte med bildene fra invasjonen. Som mor til tenåringsbarn var det tøft å se flyktningstrømmen ved grensen til Polen. Etter å ha sett et innslag på Lindmo om en mann som reiste til Ukraina for å hente flyktninger, bestemte jeg og mannen min oss for å gjøre noe. 

Planen var at Semprini og ektemannen John Kristian Thoresen, som har busslappen, skulle samle inn penger og reise til grensen. Dessverre kunne ikke Thoresen være  med, men med en gruppe frivillige fikk Semprini reist to ganger for å hente flyktninger i den polske grensebyen Przemysl. Totalt fraktet de 70—80 ukrainere med buss fra Polen til Norge. 

— Flere av disse har vi blitt nære venner med, og en familie bodde hos oss i to og en halv måned, forteller Semprini. 

Engasjementet har gjort at hun har blitt kjent med mange i det ukrainske nettverket i Norge, og det var også slik hun fikk vite at den ukrainske ambassaden i Norge hadde kommunisert at behovet for IT-utstyr til skolebarn var stort. 

— Jeg har vært ansatt ved UiO i 20 år og tenkte at dette bør vi, som institusjon, forsøke å gjøre noe med. Jeg gikk rett over gangen til min venn og kollega Tor Henry Wold, IT-sjefen på Det medisinske fakultet, og spurte ham om vi kunne hjelpe. Han var veldig positiv, og det tok ikke mange minuttene før vi ble enige om at han burde løfte dette opp et hakk i linjen, sier Semprini. 

400 stasjonære PC-er fra UiOs eksamenslokaler i Silurveien har blitt donert til det ukrainske skolevesenet.

Tente på idéen

Også dekan Hanne Flinstad Harbo likte idéen, og samtidig som hun diskuterte tiltaket med de andre dekanene, skrev Semprini et brev til rektor om hva UiO kunne gjøre for å hjelpe de ukrainske skolebarna. I mellomtiden hadde Wold sjekket med UiOs IT-avdeling at det var innenfor lovverket å donere kassert IT-utstyr. 

— Rektor tente skikkelig på idéen. Jeg vil tippe at saksbehandlingstiden aldri har vært kortere ved UiO, sier Semprini.

I februar gikk meldingen ut til alle fakultetene om tiltaket, og responsen var overveldende. Flere hundre stasjonære PC-er, laptoper, skjermer, kopimaskiner, printere av ulike størrelser og annet AV-utstyr rant inn fra alle hjørner av UiO. 

Semprini har i tillegg til bussturene i starten av krigen, vært på tre besøk til Ukraina for å levere medisinsk utstyr.

I den forbindelse reiste hun 7. mars sammen med ektemannen til Kharkiv, en by helt øst i Ukraina, for å levere medisinsk utstyr. Da hadde hun også med seg laptoper i kofferten. Målet var en rekke elever i og rundt Ukrainas nest største by. 

— Uheldigvis er det korrupsjon i Ukraina, og det var viktig for meg å være med på å levere utstyret, fordi det kom fra arbeidsgiveren min. Vi leverte ut utstyr fra bilen til barna og deres mødre. Vi følte oss nesten som en «drug dealer» i Bronx, sier Semprini og ler. 

Elisabeth Kolflaath Semprini og ektemannen John Kristian Thorsen med noen av elevene i Øst-Ukraina som fikk ny laptop fra UiO.

Oppfordrer andre

Møtet med barna var sterkt. Med flyalarmer ringende i bakgrunnen, fikk hun møtt flere skoleelever og overlevert laptopene. 

— Dette er barn fra 1. klasse og opp til tenårene, som har noen ekstra behov. Mange er internt fordrevne flyktninger fra okkuperte områder lenger øst. De ble så lykkelige, og det er som en julaften nummer to for dem å få dette utstyret. 

Totalt har UiO nå levert mer enn 400 stasjonære PC-er og 30 laptoper, i tillegg til mye annet utstyr med hjelp fra ukrainske og norske frivillige fra de to organisasjonene PUST og Den ukrainske forening i Norge.

60 stasjonære PC-er er blitt transportert til en skole i Mykolaiev, en meget hardt rammet by i Øst-Ukraina, og snart vil også Ivan Franko National University of Lviv motta et stort antall PC-er til bruk for studenter og ansatte.

Semprini håper at tiltaket kan være til inspirasjon for andre universiteter og høgskoler. 

— Jeg vil bare si at dette funker når jeg ser hvor mye vi har klart å samle inn på to måneder. Det er også verdt å nevne at finansiering av transporten ned er helt nødvendig for å kunne gjennomføre forsendelsene, sier Semprini. 

Powered by Labrador CMS