samordna opptak

Hallelujastemning for dette studiet: — Viktig

Profesjonsstudiene i teologi opplever enorm økning.

Flere drømmer om å jobbe som prest, viser tall fra Samordna Opptak. Bildet er av tidligere studentpreset ved OsloMet.
Publisert Oppdatert

— Dette er et resultat av et systematisk arbeid med strategi og kommunikasjon.

Det sier dekan ved Det teologiske fakultet ved Universitetet i Oslo (UiO), Anders Runesson, til Vårt Land (VL).

Dekan Anders Runesson.

40 prosent økning

Tall fra Samordna Opptak viser at det i år er hele 96 søkere som har ett av de fire profesjonsstudiene i teologi i Norge som sin førsteprioritet.

Det tilsvarer en økning på 40 prosent fra i fjor, har Vårt Land regnet ut.

Ved Det teologiske fakultet ved UiO er det god grunn til å strekke hendene mot himmelen og juble. Cand.theol.-studiet hadde der 25 førsteprioritetssøkere i 2023. I 2024 er tallet 44.

— Dette er viktig i møte med prestemangelen. Vi har en visjon om at den som blir prest utdannet hos oss ikke bare er en formidler av evangeliet, men en kulturbygger og en dialogekspert. En prest, slik vi ser det, er en som kan bidra til å skape bærekraftige samfunn der folk med ulik religiøs bakgrunn ikke bare kan tolerere hverandre, men også respektere hverandre sier Anders Runesson.

— Må løfte blikket

Tre av de fire profesjonsutdanningene øker antallet førsteprioritetssøkere fra 2023.

Anders Runesson mener at dersom man skal møte prestemangelen i Den norske kirke, er tiden forbi for at de teologiske utdanningene skal vokse på hverandres bekostning.

— Vi må alle løfte blikket og se det ansvaret vi har sammen. Vi er i konkurranse, men det må være en positiv konkurranse, sier Runesson, til VL.

Avisen har også sjekket status ved flere kristne høyskolene, for eksempel Fjellhaug internasjonale Høgskole, og de aller fleste melder om god økning i søkertallene.

Powered by Labrador CMS