Det er ikke bare eliteunivsersiteter som Harvard (bildet), du kan få støtte for å studere ved. Foto: Joseph Williams/ Flickr

Har sendt 4500 studenter til USA med stipend i ryggen

Det finnes flere stipendordninger for studenter som ønsker å ta høyere utdanning i utlandet. Den største av dem er Fulbright-stipendet.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvert år tildeles stipender til studenter som ønsker å ta høyere utdanning i utlandet. Fulbright-stipendet har i år mottatt over 100 søknader fra studenter og forskere som ønsker å ta en master- eller doktorgrad i USA.

Gjennom snart 70 år har Fulbright sendt over 4500 norske studenter og forskere til USA med litt ekstra støtte i ryggen.

Alle norske studenter med bachelorgrad er aktuelle for studentstipendet, uavhengig av fagbakgrunn.

Ambassadører for Norge

Ifølge Petter Næss, direktør for Fulbright i Norge, er det ikke nødvendigvis de med best karakterer som får tildelt stipend. Gjennom intervjuer forsøker de også å få et innblikk i personen bak søknaden. 

Det er viktig for oss at våre stipendiater er gode ambassadører for Norge mens de studerer i USA.

Petter Næss

— Vi ser etter studenter som også utmerker seg på andre måter enn gode karakterer, forteller Næss.

— Det er viktig for oss at våre stipendiater er gode ambassadører for Norge mens de studerer i USA. Derfor ser vi etter personer som er samfunnsengasjerte og som samhandler godt med andre mennesker, forteller han videre. 

Fritt valg av studiested

Stipendiatene står fritt til å velge hvor de vil studere. Universitetene de velger skal være av høy kvalitet, men de må ikke studere ved Harvard eller Stanford for å få støtte. 

— Vi ønsker å formidle bredden av kvalitetsutdanninger i USA. Det er mange studier av høy kvalitet utenfor merkevareuniversitene, sier Næss.

Aker Scholarschip

Studenter som ønsker å ta master eller doktorgrad i USA kan også søke Aker Scolarship. Ifølge daglig leder Bjørn Blindheim, ser de etter talentfulle studenter som ellers kanskje ikke ville hatt råd til kostbare studier på de beste universitetene utenlands. 

— De vi ser etter er de Norge vil trenge framover, som har visjoner og kunnskap og ønske om å være med og forme samfunnet framover, sier han.

Gjennom Aker Scholarship får studentene dekket tilnærmet alle kostnader utover det Lånekassen gir i stipend. På den måten skiller det seg fra andre norske utdanningsstipender.

— Vi utlyser ikke noe bestemt beløp, det blir avgjort på individuell basis, men målet er at de ikke skal trenge å ta opp studielån, sier Blindheim.

(Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Aker Scholarship er også åpent for studenter fra alle fagfelt. Tidligere har maskiningeniørstudent ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), Gaute Wiig Nordby, fått tildelt stipend gjennom Aker Scholarship. Han fikk dekket hele oppholdet ved Pennsylvania University, hvor han er i gang med en mastergrad i Integrated Product Design. 

— Det spennende med studiet jeg nå skal få ta, er at det er stor vekt på tverrfaglighet, der ingeniører, designere og økonomer sitter tett sammen, sa Nordby til Khrono etter at han fikk nyheten om at han mottok stipendet i fjor. 

Viktig døråpner

Fulbright-stipendet opererer med faste beløp. Studenter som skal ta mastergrad eller doktorgrad får tildelt mellom 100 000 og 200 000 kroner, mens forskere får 100 000 kroner. Stipendet gjelder kun for første året av utdanningen. 

Det er ikke kun pengestøtte Fulbright bidrar med. De er blant annet behjelpelige gjennom hele prosessen med å skaffe visum. I følge Næss er det å være Fulbright-stipendiat også en viktig døråpner.

— I USA vet alle hva Fulbright er, sier han.

Næss forteller videre at studenter som er innkalt til intervju for Fulbright-stipend bør skrive dette i søknaden til universitetene de ønsker å studere ved. Etter fullførte studier i USA må Fulbright-stipendiater tilbake til Norge i to år før de kan reise tilbake til USA for å jobbe. 

Amerikanske studenter til Norge

Fulbright gir også støtte til amerikanske studenter som ønsker å studere i Norge. Rundt 25 amerikanske studenter og forskere reiser hvert år til Norge med et Fulbright-stipend. 

— Amerikanere ønsker blant annet å studere i Norge på grunn av det norske utdanningssystemet og hvordan det her er fokus på å ta vare på hele mennesket, sier Næss. 

Han forteller videre at siden Norge har så mye data på befolkningen, ser mange forskere innenfor helse og medisin på Norge som et interessant sted å jobbe.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS