Gaute Wiig Nordby skal nå realisere guttedrømmen sin på et prestisjeuniversitet i USA. Foto: Aker Scholarship/privat

Fem studenter har fått elitestipend fra Aker

Gaute Wiig Nordby fra maskiningeniør på Høgskolen i Oslo og Akershus er en av fem studenter som har fått elitestipend fra Aker Scholarship.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fem kandidater er offentliggjort som mottakere av elitestipend fra ekteparet Røkke og Eidvigs Aker Scholarship. Gaute Wiig Nordby fra maskiningeniør på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) er en av dem, sammen med kandidater fra NTNU, NHH og ytterligere to norske studenter ved utenlandske universiteter.

Wiig får dekket hele oppholdet ved Pennsylvania University gjennom stipendet, og det er en fornøyd Wiig som snakker med Khrono: 

— Det spennende med studiet jeg nå skal få ta, er at det er stor vekt på tverrfaglighet, der ingeniører, designere og økonomer sitter tett sammen, sier han.

Aker dekker alle kostnader

Aker Scholarship er navnet på elitestipendet som deles ut fra Kjell Inge Røkke og kona Anne Grete Eidsvigs nyetablerte stiftelse.

Les også: Røkke og Aker speider etter topp-studenter

Stipendene vil dekke alle kostnader ved å studere ved utvalgte prestisjeuniversiteter i utlandet for talentfulle norske studenter på master- og phd-nivå.

Bjørn Blindheim (bildet under) i Aker Scholarship forteller at de så langt har offentliggjort fem mottakere av stipend, men at det vil bli sluppet informasjon om flere i løpet av våren.

Jeg har alltid sett for meg at jeg vil til utlandet for å studere, og USA har stått høyt oppe på ønskelisten.

Gaute Wiig Nordby

— Målet vårt er å komme med 20 årlige kandidater, slik at vi om fem år har ca 50 som til enhver tid er ute i verden og studerer med Aker Scholarship i ryggen, forteller Blindheim.

Han legger til at hvis man synes ordningen fungerer bra, er det rom for en dobling til 100 studerende.

— Hva koster dette?

— Vårt mål er at de som får stipend ikke skal trenge å ta opp studielån når de er på studieoppholdet sitt. Summen vil variere avhengig av hva kandidatene har søkt om og kommet inn på. Et anslag kan være at det koster fra 500.000-600.000 og oppover i året, per kandidat, sier Blindheim.

— Er dere fornøyd med tilfanget av kandidater?

— Vi har fått mange gode søknader. De fem som vi nå har offentliggjort er unike på hver sine fagfelt, og vi kommer med flere etterhvert, sier Blindheim.

Fra høgskolesektoren

Blindheim trekker blant annet fram Gaute Wiig Nordby som kommer fra Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) og maskiningeniør. Nordby skal ta en mastergrad i Integrated Product Design ved Penn (University of Pennsylvania).

— Dette er et helt unikt tverrfaglig kurs på et av verdens aller beste universitet. Det er flott at Nordby som kommer fra høgskolesektoren har nådd opp her. Masteren han skal ta har fokus på produktutvikling levert i et samarbeid mellom Wharton Business School, Department of Engineering og PennDesign, forklarer Blindheim.

– Alltid villet reise ut

Gaute Wiig Nordby (bildet under) forteller at han er veldig glad for stipendet han nå har fått og som gjør det mulig for ham å realisere guttedrømmen sin.

— Jeg har alltid sett for meg at jeg vil til utlandet for å studere, og USA har stått høyt oppe på ønskelisten. USA påvirker vårt samfunn i stor grad og derfor føler jeg det er utrolig spennende å studere der, sier Nordby.

— Hvorfor søkte du Aker scholarship?

— Jeg så omtale av stipendet og så at det omfattet et av universitetene jeg ønsket meg til, så da søkte jeg, forklarer Nordby enkelt.

Styringsverktøy for hjerteoperasjoner

I disse dager sitter han og avslutter sin bacheloroppgave på Institutt for maskin, elektronikk og kjemi på Høgskolen i Oslo og Akershus.

Han er med i team som designer noe så uvanlig som et styringssystem for utstyr som brukes under hjerteoperasjoner.

— Det spennende med studiet jeg nå skal få ta er at det er stor vekt på tverrfaglighet, der ingeniører, designere og økonomer sitter tett sammen. Det er bare 20 plasser, 10 fra USA får plass og 10 fra resten av verden. På dette studiet tilstreber universitet i stor grad kjønnslikhet, hvilket betyr at det bare var fem menn fra ikke-USA som fikk plass, og jeg er en av disse fem heldige. Jeg er stolt og glad og gleder meg stort til dette masterstudiet, sier Nordby.

Ni på listen

Foreløpig er det ni utenlandske universiteter på Aker Scholarships liste, de fleste i USA, men England og Singapore er også med.

— Vi begynner med disse, men det kan bli flere etterhvert, blant annet i Asia. Nå må vi først gjøre oss kjent hos de vi har valgt ut, slik at de skjønner at det kommer virkelig gode studenter via oss, sier han.

Det er ikke bare penger Kjell Inge Røkke og Aker tilbyr. De hjelper også til med søknadsprosessen og følger opp underveis i studiene. Studentene søker først stipend og forteller hvilket av de ni universitetene de vil søke på, og hvis de blir valgt ut, får de hjelp med å søke opptak ved det aktuelle universitetet. Kommer de ikke inn, så blir det ingen penger.

Disse har også fått 

Sarah Ustvedt (bildet over) kommer fra NTNU i Trondheim og er også mottaker av Aker Scholarship. Hun skal ta en MSc i Mathematics and Foundations of Computer Science ved Universitetet i Oxford.

Håkon Blakar (bildet over) kommer fra NHH i Bergen og skal ta en Master of Finance ved MIT.

Mia Blakstad (bildet over) har studert i USA fra før og skal ta en Master of Science i Global Health and Population ved Harvard. Blakstad har studert i USA også i forkant.

Siste offentlige mottaker så langt er Katrine Tjølsen (bildet over). Hun skal ta en Mastergrad i Computer Science/Artificial Intelligence ved MIT. Tjølsen er også kvinnelig internasjonal mester i sjakk (WIM). Hun har også bakgrunn fra studier i USA.

(Alle foto av kandidatene hentet fra Aker Scholarship sin facebookside).

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS