Fikseriminister Per Sandberg har havnet i ny krangel med professor. Foto: Ilja C. Hendel/Fremskrittspartiet Foto: Ilja C. Hendel

Sandberg i ny krangel med professor

Det stormer igjen rundt fiskeriminister Per Sandberg. Igjen er det synspunkter om forskere og forskning som skaper rabalder.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Jeg hadde ikke trodd at en statsråd skulle oppføre seg sånn. Jeg er fortsatt bekymret over hans holdning til uavhengig forskning, sier professor Jon Olaf Olaussen, skriver På Høyden, som igjen siterer nrk.no.

Torsdag 26. mai møttes Sandberg og Olaussen til diskusjon i Debatten, hvor temaet var oppdrettsnæringen. Her ble stemningen tilspisset.

Under sendingen anklaget Sandberg professor Jon Olaf Olaussen for å ha en politisk agenda. Olaussen er professor i ressursøkonomi med fokus på oppdrettsnæringen ved Handelshøyskolen i Trondheim - NTNU.

— Per Sandberg sa han ikke ville ha noe med sånne som meg å gjøre, sier Jon Olaf Olaussen til NRK.no.

Sandberg: — Forskerne er på lag med meg

Klippet som NRK har delt på sosiale medier viser at partene ikke har helt harmoniserte oppfatninger av virkeligheten.

— Grunnprinsippene til oss som forskere er at spørsmålene kan gjerne være gitt, men svaret skal aldri være gitt. Når du sier at vi skal ha femgangen (at næringen skal bli fem ganger så stor som i dag, red. anm.) finn ut hvordan vi kan gjøre det, så er det å invitere Havforskningsinstituttet til å jukse, sier Olaussen.

— Det er din tolkning dette, og det finnes altså noen som ønsker å tolke det på den måte du gjør. Alle andre forskere jeg har snakket med, foruten noen få, de er på lag med meg. Ingen får så mye forskningsmidler heller, som de får av meg, sier Per Sandberg i NRK-klippet.

Hitler og uavhengig forskning

— Hva slags politisk agenda har du, spurte Sandberg også under sendingen, og ga uttrykk for at han mislikte forskerens uttalelser. I en analogi nevnte der Olaussen Hitler, og angrep fiskeriministerens tidligere uttalelser om uavhengig forskning.

Etter sending prøvde Olaussen å innlede litt høflig prat med Sandberg, men fikk da en kald skulder, melder NRK.

— Jeg vil ikke ha noe med sånne som deg å gjøre, skal Sandberg ha sagt.

Bekymret over Sandbergs holdning til forskning

Flere som var til stede bekrefter overfor NRK at Sandberg virket sint på forskeren, og at Sandberg skal ha snudd ryggen til ham.

Olaussen betegner Sandbergs opptreden som «lite statsmannsaktig».

— Jeg hadde ikke trodd at en statsråd skulle oppføre seg sånn. Jeg er fortsatt bekymret over hans holdning til uavhengig forskning. Jeg tror ikke Sandberg skjønner at kritisk oppdrettsforskning faktisk er til det beste for næringa akkurat nå, sier Olaussen til NRK.no.

Ba forskere være «næringsvennlige»

Det er ikke første gang Per Sandberg kommer på kant med havbruksforskere. Tidligere i vår hisset han på seg forskere ved Havforskningsinstituttet (HI) med sine utsagn om at HI skal være et «næringsvennlig institutt».

I sjømatnæringen har det vært uro over at forskningsrapporter gjort at forskere ved HI kunne skade næringen. Fagforeningsleder Bjarte Bogstad betegnet et pålegg om å være grunnleggende næringsvennlig som «håpløst».

— Vi skal ikke ha den typen mandat, sa Bjarte Bogstad, lokallagsleiar for Forskarforbundet ved Havforskingsinstituttet (HI) til På Høyden.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS