Chris Toft, Susan Johnsen, Andrea Magugliani og Kent Zehetner vil være med å gjøre det lettere for studenter å realisere sin bedriftsidè.

Slik skal de lage Bergens Silicon Valley

Universitetet i Bergen henter inn gamle studenter for å lære opp nye studenter til å bygge opp det som kan bli det neste store selskapet i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Silicon Valley i California har vist seg å være et paradis for grundere og entreprenører. En del av årsaken til suksessen har vært samarbeidet med Stanford University i samme område. Universitetet i Bergen (UiB) har lyst å få til en tilsvarende modell i Bergen.

Silicon Valley

Et område i California sør for San Francisco som er kjent for tett konsentrasjon av høyteknologiselskaper.

Svært mange av selskapene driver med avansert forskning, utvikling og produksjon innen telekommunikasjon og data.

Selskaper som Facebook, Google og Apple holder til her.

Kilde: Store norske leksikon

— Universitetet i Bergen kan være katalysator for byen for å få frem invasjon og entreprenørskap, sier Andrea Magugliani fra UiBs alumni-prosjekt

UiBs alumni-nettverk består av tidligere studenter fra universitetet. Mange av de har skapt sine egne bedrifter og lykkes som grunder. Den kunnskapen skal de nå bruke på studenter fra innovasjonshuben til UiB ved å fungere som mentorer.

— Suksessen med Silicon Valley er kombinasjon de har med Stanford og alle selskap som vokser opp rundt universitetet. UiB kan ha en slik rolle og koble selskap med tidligere studenter som en inkubator, sier Magugliani.

Førte steg mot gründerdrømmen

I slutten av 2018 startet UiB opp innovasjonshuben for studenter. Dette er et lavterskeltilbud der alle studenter som har en idè eller har lyst å lære mer om det å være grunder kan komme.

— Dette er første steget mot den lange veien mot å starte opp et eget selskap. Vi ønsker å fange studentene som er interessert i det for det er et stort potensial for gode ideer i den store studentmassen vi har, sier Susan Johnsen, innovasjonsrådgiver ved UiB.

Da Kent Zehetner var student i Bergen på 1990-tallet fantes det ikke et slikt tiltak.

I en kjeller på høyden har UiB sin innovasjonshub lokaler. Her kan studenter komme innom for å se om innovasjon er noe som passer for dem.

— Jeg vet om flere av mine medstudenter den gang som ønsket å starte opp noe, men det var ikke tilrettelagt for å gjøre det, sier han, og legger til:

— Hvor mange fantastiske ideer har gått tapt fordi de ikke var en mulighet for folk å sette ideene i live? Det tenker jeg ganske ofte på, sier Zehetner.

Selv har han vært involvert i en av de mest suksessfulle grunderprosjektene fra Bergen. StomGeo ble startet av meteorolog Siri Kalvig og TV 2 i 997. Zehetner var konserndirektør da selskapet ble solgt for 1,5 milliarder kroner i 2014. Som en del av UiBs alumni-netttverk vil han nå hjelpe studenter til å være med på lignende solskinnshistorier. Nettverket har flere som er villig til å stille opp som mentorer.

Når du snakker med unge folk så har de helt andre ideer og tankesett enn man selv har. De er ikke blitt satt i en boks.

Kent Zehetner, UiB alumni

— Først og fremst var det veldig kjekt å bli spurt. For min del er det også veldig givende å være med på. Når du snakker med unge folk så har de helt andre ideer og tankesett enn man selv har. De er ikke blitt satt i en boks. Det er fort gjort å bli «corporate» etter hvert, humrer den erfarne bedriftslederen.

Fredag kveld lager UiB alumni og UiB innovasjonshub sitt første arrangement sammen hos Media City Bergen. De har de invitert tidligere studenter, som Zehetner og John Arthur Berg som startet opp itslearning AS. Suksessfulle studentprosjekt vil også bli vist frem. I tillegg kommer Innovasjon Norge og Vis.

Et økosystem med støtte

Universitetet i Bergen er ikke de første som har drømt å lage en versjon av Silicon Valley i Bergen. Den sammenlikningen er blitt brukt før, men det er altså modellen de har der som man ser for seg kan fungere i Bergen også. UiB kan være første trappetrinn for studenter, så kan større aktører som Innovasjon Norge og Vis kobles på.

— I utdanningssektoren er det blitt satset veldig på entreprenørskap de siste årene. Det ser vi både i Norge og i Europa. For å svare på konkurransen fra land som Kina så må vi komme i gang med det. Det vi nå starter opp er altså en del av en større trend med å få kompetansen om entreprenørskap og innovasjon til å bli en generisk ferdighet for studenter, forklarer Johnsen.

Derfor har de også ansatt Chris Toft til å være med i arbeidet. Han er leder for studentstyret i innovasjonshuben og følger dermed opp studentene som kommer innom.

— Allerede har vi en del studenter som har startet for seg selv, forteller han.

— Akkurat nå har vi fem studentbedrifter som har fått penger gjennom Forskningsrådet til å starte opp en bedrift. I februar sendte vi inn to nye søknader og venter spent på det. Det er et trangt nåløye for å få støtte så her kan studentene få den støtten og hjelpen de trenger for hva de må gjøre i den prosessen, sier Johnsen.

Powered by Labrador CMS