STREIK

Stortinget endrer ikke Rikslønns­nemnda

Medlemmene i Rikslønnsnemnda skal ikke byttes eller fjernes i forkant av tvungen lønnsnemnd. 

Streikevakter ved NTNU. Fra venstre: Elisabetg Høidal, Marthe Lønnum, Karoline G. Sandnes og Trude Kringstad
Publisert

Stortinget har vedtatt tvungen lønnsnemnd for Akademikerne og Unio stat uten at man endrer sammensetningen i Rikslønnsnemnda.

Arbeids- og sosialkomiteen innstilte på at Rikslønnsnemnda skal avgjøre tvisten, at det er forbudt å streike mer, og at loven trer i kraft fram til Rikslønnsnemnda har avsagt kjennelse. Det ble enstemmig vedtatt

Fakta

Rikslønnsnemnda

  • Rikslønnsnemnda er en fast voldgiftsnemnd som oppnevnes av regjeringen for tre år om gangen med hjemmel i lønnsnemndloven og tjenestetvistloven.
  • Nemnda består, i saker hvor staten er part, av sju medlemmer.
  • Leder og to faste nøytrale medlemmer. Dette er per i dag sorenskriver Liv Synnøve Taraldsrud (leder), professor Bjørnar Borvik og forsker Erling Barth.
  • To faste medlemmer fra partene i arbeidslivet. Dette er per i dag Egil André Aas, leder av LO Stat,som skal være representant for «tjenestemannsinteresser», og Gisle Nordheim, statens personaldirektør. Disse har ikke stemmerett.
  • Ett medlem fra hver av partene i konflikten.

Unio Stat og Akademikerne streiket fra 24. mai til 5. juni, da det ble varslet tvungen lønnsnemnd av arbeidsminister Tonje Brenna. Årsaken var fare for liv og helse, samt beredskap. Rikslønnsnemnda vil i tilfellet med tvungen lønnsnemnd bestemme hva som skjer i en arbeidskonflikt der partene ikke blir enige. 

Unio har vært svært kritisk til sammensetningen av Rikslønnsnemnda. De ba om en ny uavhengig nenmnd for å ivareta sine medlemmers interesser.

— Akademikerne har ved en rekke anledninger tatt opp at det er et problem at LO og statens arbeidsgiver har fast plass i nemnda, selv om de ikke har stemmerett, har leder Kari Tønnessen Nordli i Akademikerne stat uttalt.

Vil beholde nemnd

Flertallet i arbeids- og sosialkomiteen har stemt for å beholde sammensetningen i nemnda slik den er: 

«Flertallet vil presisere at de har tillit til det norske forhandlingssystemet og prosessen Rikslønnsnemnda fører i slike saker. Rikslønnsnemnda spiller en sentral rolle i det norske tariffsystemet, og derfor mener flertallet det ville være svært skadelig om Stortinget skulle gjøre endringer eller utskiftninger midt i en pågående arbeidskonflikt» skriver komiteen i innstillingen.

Fremskrittspartiet foreslo at rikslønnsnemndsbehandlingen foregikk «uten de faste, ikke-nøytrale medlemmene». Det fikk de ikke gjennomslag for. Frp, Venstre og Pasientfokus stemte for forslaget. 

Powered by Labrador CMS