NSO: Valgkampen er i gang

PublisertOnsdag, 11. januar 2017 - 6:05-OppdatertOnsdag, 11. januar 2017 - 6:39
Delegater fra studentdemokratiene ved norske universiteter og høgskoler skal velge sin nye nasjonale ledelse i april.
Valg. Kampen om fulltidsvervene i Norsk studentorganisasjon er i gang. To kandidater har meldt sine kandidatur. Mats Beldo fra UiT vil bli leder, Jone Trovåg fra NTNU nestleder.

(Saken oppdateres med nye kandidater etter hvert som de melder seg til tips@khrono.no)

Norsk studentorganisasjon (NSO) har sitt landsmøte 24.-26. mars - en måned tidligere enn til vanlig.

Et nytt arbeidsutvalg på seks medlemmer skal velges. Så langt har det meldt seg en kandidat til ledervervet og en til nestledervervet.

Første lederkandidat

Mats Johansen Beldo (23) er den første offisielle lederkandidat til arbeidsutvalget i NSO.

Beldo er styremedlem ved UiT Norges arktiske universitet og sentralstyremedlem i NSO, begge deler på andreåret. Han er i tillegg tidligere nestleder ved Studentparlamentet ved UiT, har bachelor i statsvitenskap og skriver nå master i organisasjon og ledelse.

— Hvorfor vil du bli leder av NSO?

— Jeg vurderte det allerede i fjor, men ønsket meg ett år til på baken for å få mer oversikt og kjennskap til organisasjonen. Jeg har et stort engasjement for student-Norge, og å føler jeg at jeg har fått opparbeidet meg den erfaringen og kunnskapen som kan ta NSO videre det neste året, sier han og legger til:

— Det er uten tvil en veldig spennende vervsperiode vi går inn i, med valgår - dersom studentene virkelig har mulighet til å legge premisser for de neste fire årene så er det i denne perioden. Jeg vil gjøre en god jobb for laget.

Ikke sitte på hvert sitt nes og forsvare seg

— Hva er den ene viktigste studentpolitiske saken din?

— Det er nok studenthelse. Vidt begrep, mener det både inkluderer psykisk og fysisk  helse, også læringsmiljø. For at en student skal være frisk og opplagt og fungere godt, må rammene rundt fungere på en god måte.

— Hva synes du ikke er viktig i utdanningspolitikken?

— Den saken som kanskje er minst viktig nå er debatten om fusjonene. Rammene er satt fra departementet sin side og nå er det viktigst å se framover, hvordan skal man bygge sterke identiteter som samlede institusjoner. Det har vært snakket mye om de små som blir overkjørt, men vi har så flinke og kompetente mennesker som arbeider i denne sektoren og jeg har tillit til at fusjonene blir gjennomført på gode måter, sier Beldo og legger til:

— Jeg mener at det er ingen som tjener på at man sitter på hvert sitt nes på bakbeina og forsvarer det man har. Nå må man å se på hvordan man kan bli bedre sammen, og ikke minst styrke studentenes rettigheter ved de ny-fusjonerte institusjonene.

Nestleder fra NTNU

Jone Trovåg (29) stiller som nestleder til NSO denne våren.

Trovåg har nylig gått av som leder for Studenttinget ved NTNU, etter sin andre periode. Han har bachelor i fysikk.

— Hvorfor stiller du til valg?

— Selvsagt fordi jeg har grunnleggende lyst til å være med i NSO videre, jeg tror jeg har mye å bidra med og har opparbeidet meg erfaring med å lede Studenttinget gjennom en fusjonsprosess, svarer han og fortsetter:

— Jeg vil også være med på å bygge organisasjonen videre, og derfor nestleder - for å kunne arbeide mer med organisasjon og medlemmer i størst mulig grad. Jeg tror at mine erfaringer med fusjonen kan være nyttig for NSO fordi det er veldig mange andre institusjoner som også har fusjonert - jeg vil at NSO skal ta del i dette og som nestleder vil jeg hjelpe så godt jeg kan.

Studiestøtte aller viktigst

Gjennom sin erfaring som lokal leder og gjennom sentralstyret har han sett at NSO kan bli enda bedre på oppfølging av medlemslagene, og bygge arenaer for medlemslagene.

— Hva er den ene viktigste utdanningspolitiske saken din?

— Det er absolutt studiestøtte, fordi den nå ligger så langt bak det nivået den bør være på at den er et stort hinder for studentenes arbeidsinnsats. Det kreves for mye deltidsarbeid ved siden av studiene, og det er en stor utfordring for studiekvaliteten at man ikke kan være heltidsstudenter, mener Trovåg.

— Hva synes du ikke er viktig i utdanningspolitikken?

— Man bruker for mye tid på egen organisering. Vedtektsendringer og omstrukturering stjeler mye tid og forhåpentligvis får man en struktur som holder lenge etter årets landsmøte, svarer Trovåg.

Ved å melde deg på vil du jevnlig få nyhetsbrev fra Khrono på epost.

Tips oss gjerne om aktuelle saker på tips@khrono.no.

Vennlig hilsen Tove Lie,
ansvarlig redaktør, Khrono

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Fakta

NSO-kandidater 2017

Mats Johansen Beldo

  • Stiller til: Leder.
  • Alder: 23.
  • Utdanning: Bachelor i statsvitenskap, skriver master i organisasjon og ledelse, UiT Norges arktiske universitet.

Jone Trovåg

  • Stiller til: Nestleder.
  • Alder: 29.
  • Utdanning: Bachelor i fysikk, NTNU.

Fra seksjonene

Siste

Debatt

Karriere

Campus

Samfunn

Mest lest

Debatt

Etikk. Hans Christian Paulsen, leder for Studentparlamentet på Universitet i Oslo, mener å ha sett flere saker denne høsten, deriblant Kissinger-saken, som tilsier at UiO må etablere et etikkutvalg. 
Kvalitet. Studentenes hverdag vil stå i sentrum når kvalitetsmeldingen legges fram på nyåret, skriver Høyres stortingsrepresentant, Kristin Vinje.  
Forsking. Vi må innsjå at Noregs forskingsråd er eit dyrt og overflødig mellomledd, skriv førsteamanuensis Erik Døving, i dette innlegget. 

Karriere

Campus

Samfunn