Iselin Nybø spurte kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i den muntlige spørretimen på stortinget denne uka, om utenlandske studenter som blir utvist fordi de jobber mer enn 20 timer i uka. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Vil sjekke om UDI er for rigid med utenlandske studenter

Etter at Utlendingsdirektoratet utviste ugandiske Simon Manana for å ha jobbet for mye ved siden av studiene, vil kunnskapsministeren nå se på om regelverket er for rigid.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var NRK som først dekket saken om ugandiske Simon Manana som ble utvist fra Norge på grunn av at han hadde arbeidet for mye ved siden av masterstudiene sine ved UiT Norges arktiske universitet.

I den muntlige spørretimen på Stortinget onsdag denne uken ble kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen spurt av Iselin Nybø (V) om saken, og han svarte at han nå vil gjennomgå regelverket med UDI for å se på om reglene er for rigide.

Grovt brudd på utlendingsloven

Til NRK fortalte Utlendingsdirektoratet (UDI) 17. november at de jobber med «kontinuerlig forbedring», noe som fører til at de større grad kan avdekke ulovlig arbeid blant studenter.

— Vi har flere saker nå enn før som omhandler studenter, bekrefter områdeleder for utvisning i UDI, Camilla Torgersen til NRK.

Formålet med en studietillatelse er å studere, ikke å arbeide.

Camilla Torgersen

Jeg er enig i at det kanskje kan være at regelverket er for rigid. Det er mulig.

Torbjørn Røe Isaksen

Samtidig som Simon har studert, har han, ifølge NRK, jobbet mer enn en fulltidsjobb, og bygget opp og løpende finansiert en skole i hjemlandsbyen øst i Uganda. Han har fullført sin master i folkehelsevitenskap.

UDI understreker derimot at Simon Manana har begått et grovt brudd på utlendingsloven ved å jobbe for mye ved siden av studiene.

— Formålet med en studietillatelse er å studere, ikke å arbeide. Om man ønsker å arbeide i Norge, må man ha en arbeidstillatelse, sier Torgersen til rikskringkasteren.

Ikke Isaksen sitt ansvarsområde

I onsdagens muntlige spørretime på Stortinget viser kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen til det samme på spørsmål fra stortingsrepresentant Iselin Nybø (Venstre) om UDI har begynt å bruke ressurser på en sovende regel.

— UDI er ikke mitt ansvarsområde, så jeg kan ikke svare for UDIs praksis, jeg kan derfor bare si noe helt generelt om regelverket, starter Isaksen, og fortsetter:

— Hvis man er her på et studieopphold, har man fått en tillatelse som er primært for å studere, og ikke primært for å jobbe. Da må man søke om det og komme inn på en annen måte.

Kan være for rigid

Det var først etter at Sveinung Rotevatn (V), Martin Henriksen (A), Anne Tingelstad Wøien (Sp), Torgeir Knag Fylkesnes (SV) hadde stilt oppfølgingsspørsmål, at Isaksen kom med en lovnad:

— Jeg er enig i at det kanskje kan være at regelverket er for rigid. Det er mulig. Jeg skal i hvert fall etter denne runden lufte det med hun som er konstitusjonelt ansvarlig for UDI og få departementene til å se om det er noe som burde forbedres, svarte Isaksen fra talerstolen.

Sovende regel?

Simon Manana sin advokat heter ifølge NRK Bengt Høyer Pedersen. Han har i mange år jobbet med utlendingssaker og forteller til NRK at det i sommer ble en markant økning i antall saker med studenter som hadde fått forhåndsvarsel om utvisning for å ha jobbet mer enn de hadde lov til.

— Det fremstår som at dette er en ny praksis. Det er ikke noen nye regler på dette, men det går på at utlendingsmyndighetene har grepet fatt på denne typer saker, fortalte Pedersen til NRK.

Videre spurte NRK om myndighetene har begynt å håndheve en sovende regel:

— Om den har vært helt sovende vet jeg ikke, men den har ikke vært håndhevet i et slikt omfang som vi har sett i sommer, svarte han.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS