Leder av Velferdstinget i Oslo og Akershus, Aleksander Gjøsæter, tar Boligvekstutvalgets forslag til effektivisering godt imot.

Studentene liker boligplaner i Oslo

Byrådet i Oslo sitt hurtigarbeidende utvalg for å effektivisere boligbygging har kommet med sine første tiltakspunkter. Studentene mener det lover godt for flere studentboliger.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I slutten av mai utpekte byrådet i Oslo et hurtigarbeidende utvalg, Boligvekstutvalget, som skulle finne tiltak for hurtigere boligbygging i hovedstaden.

30. juni meldte Dagens Næringsliv at utvalget hadde kommet med sin første delrapport: 13 korte tiltakspunkter - og studentene tar dem imot med åpne armer:

— Forslagene som nå er foreslått er et steg i riktig retning, og noe bystyret absolutt burde behandle og vedta, sier Aleksander Gjøsæter, leder av Velferdstinget i Oslo og Akershus.

Punkt én av de 13 tiltakspunktene til utvalget lyder:

«Boligvekstutvalget ber byrådet umiddelbart senke krav til bilparkering i alle områder i Oslo».

Det er dyrt å grave under en bolig, så dersom man slipper parkeringskjeller og kan bygge mer eller mindre rett på bakken så sparer man mye penger.

Aleksander Gjøsæter

Studenter kjører ikke bil

Gjøsæter mener at et redusert krav til parkeringsplasserat er noe av det viktigste for studentene og Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) sin studentboligbygging.

— Det har vi slitt mye med. Da det ble bygget studentboliger ved Domus Athletica var byrådet og Plan- og bygningsetaten (PBE) kjempeharde på krav om parkeringsplasser, sier han og viser til at det ble bygget en to-etasjers parkeringskjeller.

— Der blir bare en fjerdedel benyttet.

Gjøsæter bor selv i studentbolig i Pilestredet Park hvor han forteller at parkeringskjelleren bare er halvfull til enhver tid.

Dyrt å grave

Gjøsæter viser også til de planlagte studentboligene i Blindernveien 6, som Khrono allerede har skrevet om, hvor plan- og bygningsetaten  vil ha 40 prosent dekning for parkeringsplasser, mens Samskipnaden la opp til 25 prosent i sitt forslag.

Andreas Vaa Bermann, avdelingsdirektør i Plan- og bygningsetaten, foreslo da at dersom parkeringsplassene ikke blir benyttet kunne de bli sykkelparkering i stedet. Gjøsæter mener det blir unødvendig:

— Det Boligvekstutvalget nå foreslår er å bygge det man trenger i fremtiden, sier han og fortsetter:

— Det er dyrt å grave under en bolig, så dersom man slipper parkeringskjeller og kan bygge mer eller mindre rett på bakken så sparer man mye penger. Man kan droppe kjeller og heller ha sykkelparkering utenfor byggene.

— Flott av byrådet

Gjøsæter trekker også frem flere av tiltakene som kan komme studentboligbygging til gode.

— Boligvekstutvalget består av fagpersoner som skal finne ut hvordan man kan bygge mer sosialt i Oslo og dempe trykket, og få flere unge inn på boligmarkedet. Det vil ha direkte påvirkning på studentboliger, sier han og trekker frem forslag som å kutte behandlingstiden og prioritere større prosjekter.

— De ser også på hvordan få bedre utnyttelse både i tetthet og høyde. Boligkrisen og presset på boligmarkedet er alvorlig, og gjør at prisene blir presset oppover. Dette er noe som rammer studentene i stor grad, og mange sliter med å finne seg tak over hodet uten at det tømmer lommeboka.

— Det er flott at byrådet har gått til konkrete tiltak for å se på hvordan man kan forbedre prosessen for å gjøre planarbeidet raskere, og dermed kunne bygge raskere, avslutter han.

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS