Disse tre unviersitetsrektorene, Anne Husebekk (t.v.) i Tromsø, Gunnar Bovim i Trondheim og Mari Sundli Tveit i Ås ønsker alle en ny periode etter at rektorperioden deres går ut 21.juli 2017. Her er de samlet under Arendalsuka i fjor. Også rektor ved Universitetet i Bergen, Dag Rune Olsen, har varslet at han stiller til gjenvalg.

Rektorer satser på en periode til

Rektorene ved fire av landets universiteter avslutter sin første rektorperiode i juli neste år, og alle fire ønsker en ny periode. Avtroppende rektor i Oslo, Ole Petter Ottersen, har foreløpig ingen planer.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Både Anne Husebekk i Tromsø, Mari Sundli Tveit i Ås, Gunnar Bovim i Trondheim og Dag Rune Olsen i Bergen varsler at de går for en fireårsperiode til, når deres første er over om vel et år.  De stiller enten via rektorvalg, eller som søker til utlyst rektorstilling.

Ole Petter Ottersen ved Universitetet i Oslo går av etter to perioder og han vet ennå ikke hva han skal gjøre når rektorperioden er over. 

Husebekk stiller uansett

(Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Jeg ønsker meg en periode til uansett om styret lander på valgt eller ansatt rektor.

Anne Husebekk

Jeg har ingen anelse om hva jeg skal drive med fra 1.august neste år.

Ole Petter Ottersen

Jeg leder for evigheten, og er klar til å gå av på dagen.

Gunnar Bovim

Jeg er aktuell søker for en rektorperiode til, ja.

Mari Sundli Tveit

— Jeg ønsker meg en periode til uansett om styret lander på valgt eller ansatt rektor, sier rektor ved UiT Norges arktiske universitet, Anne Husebekk, til Khrono. 

Universitetsstyret skal ta stilling til ledermodell og valgt eller ansatt ledelse i møtet sitt i september.

— I og med at jeg er styreleder også så vil jeg ikke ta en altfor tidlig og tydelig posisjon i spørsmålet om valgt eller ansatt rektor, sier hun og forteller at UiT skal diskutere saken bredt og åpent - både på nett og i møter - i august. 

— Har du noe inntrykk av hvilken vei det blåser når det gjelder valgt eller tilsatt ledelse i Tromsø? 

— Nei, jeg har i grunnen ikke det. Styret har ikke realitetsbehandlet dette ennå. Noen er jo veldig klare på sine standpunkt, og det er de som helt klart er for valg, sier hun. 

Sundli Tveit søker i Ås

(Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Rektor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) i Ås, Mari Sundli Tveit, har vært klar på at hun ønsker valgt rektor ved universitetet. Siste periode har de hatt en blandingsmodell, med valgt rektor som ble ansatt, samt ekstern styreleder i Siri Hatlen. 

Tidligere denne måneden ble rektor Sundli Tveit stemt ned av sitt eget styre som gikk inn for ansatt rektor og ekstern styreleder som hovedmodell på NMBU med knappest mulig margin. Det har vært store diskusjoner internt på NMBU om både rektormodell og faglig organisering. Nå har stormen stilnet litt, og sittende rektor Mari Sundli Tveit har bestemt seg for å søke rektorjobben en periode til: 

— Jeg er aktuell søker for en rektorperiode til, ja, bekrefter hun overfor Khrono. 

— Det har vært en veldig krevende vår, men nå har vi landet en ny modell for organisering. Jeg har jobbet masse med det og er inspirert til å lande det til høsten, og jeg vil stå på for fullt, sier hun. 

Det er ennå ikke avklart når rektorstillingen ved NMBU blir lyst ut, det avgjøres av styret. 

Bovim søker på nytt på NTNU

(Foto: Wanda Nathalie Nordstrøm)

NTNU-rektor Gunnar Bovim er klar for en fireårsperiode til, og styret har bestemt at stillingen skal lyses ut etterhvert.

— Hos oss er det styret som ansetter rektor, og det er helt opp til dem om de ønsker at jeg skal ta en periode til. Jeg leder for evigheten, og er klar til å gå av på dagen, sier Bovim til Khrono.

— Antakeligvis har du fortsatt mye ugjort ved NTNU

— Ja, jeg har tenkt å søke en periode til, slik jeg ser det nå, bekrefter han, og legger til:

— Vi holder på med faglige forbedringer på studietilbud, forskning, nyskaping og internasjonalisering, noe som ledd i fusjonen og noe gjennom arbeid med å samle aktiviteten som foregår i Trondheim, sier Bovim som ikke overraskende mener NTNU er en «flott institusjon med strålende ansatte og studenter».

Olsen i Bergen tar gjenvalg

(Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Rektor ved Universitetet i Bergen, Dag Rune Olsen, bekreftet overfor På Høyden tidligere denne måneden at han ønsker gjenvalg. Men hvem andre han skal ha med seg på laget under valgkampen er ikke endelig bestemt.

– Jeg kommer til å stille til valg, sa han til På Høyden 2.juni - samme dagen som universitetsstyret hans hadde vedtatt fortsatt valgt rektor. 

Ottersen aner ikke hva han skal gjøre

(Foto: Wanda Nathalie Nordstrøm)

— Jeg har ingen anelse om hva jeg skal drive med fra 1.august neste år, som da blir min første måned uten rektorkjede, sier Ole Petter Ottersen ved Universitetet i Oslo. Han har sittet som rektor i to perioder og kan ikke stille for en tredje. Men han tenker i mange forskjellige retninger: 

— Det kan være internasjonale verv og global helse, for eksempel.  Muligheten til å gå helhjertet tilbake til hjerneforskningen er også noe jeg tenker på. Det finnes veldig mange muligheter.

— Du søkte jobben som direktør i Forskningsrådet - hvor skuffet ble du da du ikke fikk den? 

— Det var vel som forventet, sier han.

Ottersen har jobbet i ulike lederstillinger ved Universitetet i Oslo uavbrutt siden 1997, blant annet som leder ved anatomisk institutt, forskningsdekan og senterleder, før han ble rektor for sju år siden. 

— Dette betyr vel at du har en god del oppsparte sabbatsår til gode hvis du vil?

— Det har jeg rett og slett ikke tenkt på. Men jeg tror ikke jeg kommer til å benytte meg av de årene, sier han. 

Ottersen er bestemt på at han ikke skal legge seg opp i det neste rektorvalget ved universitetet som sannsynligvis vil bli gjennomført i april neste år. Han er, sammen med Dag Rune Olsen i Bergen,  en av de fremste forkjemperne for valgt ledelse i akademia. 

Kortsiktig entusiasme for ansatt ledelse

— Styret ved Universitetet i Oslo, med 10 mot 1 stemme, gikk inn for fortsatt valgt ledelse. Det er et fantastisk vedtak og en klok avgjørelse. Det er logisk at man heller forbedrer enn avskaffer demokratiet, sier han. 

— Denne hysteriske iveren etter å etterligne ledelse i alle slags bedrifter er fullstendig avleggs. Jeg er overbevist om at vi får et vannskille nå, og at norsk entusiasme for ansatt rektor og ekstern styreleder blir kortvarig, sier han. 

Bare den siste måneden har to universiteter (Stavanger og NMBU) og en høgskole (Norges handelshøyskole) gått fra modellen med valgt til ansatt ledelse

Ingen videre planer i Stavanger

Rektor og styreleder ved Universitetet i Stavanger, Marit Boyesen, ble gjenvalgt i fjor. Men tidligere denne måneden led også hun nederlag i saken i styret i spørsmålet om ansatt eller valgt rektor ved universitetet. Hun er fortsatt tilhenger av valgt ledelse, mens den avtroppende universitetsdirektøren og flertallet i styret ønsker ansatt ledelse og ekstern styreleder. 

Boyesen skal uansett sitte som rektor fram til 1.august 2019.

— Foreløpig har jeg ingen planer utover inneværende rektorperiode fram til 1.aug 2019, skriver hun i en epost til Khrono.

Nord universitet ansatte ny rektor ved det nyfusjonerte universitetet i Bodø i fjor. Bjørn Olsen tiltrådte 1.januar i år. Ved Universitetet i Agder var det rektorvalg i fjor høst, og Frank Reichert, startet på sin fireårsperiode fra sist årsskifte han også. 

Flest med ansatt ledelse

Av landets åtte universiteter har nå halvparten ansatt rektor og ekstern styreleder. UiT Norges arktiske universitet skal avgjøre om de skal gå fra valgt til ansatt i september. Av nye universiteter i «pipeline» har Høgskolen i Oslo og Akershus, Høgskolen i Sørøst-Norge og den fusjonerte Høgskulen på Vestlandet  alle tre ansatt rektor. Høgskolen i Lillehammer og Høgskolen i Hedmark er i fusjonsforhandlinger og ønsker også på sikt å bli et universitet. I dag har begge disse høgskolene ansatte rektorer. 

Stortinget vedtok i fjor høst at hovedmodellen for ledelse ved landets universiteter og høgskoler skal være ansatt rektor med ekstern styreleder. Men institusjonene står fritt til å fortsatt ha valgt rektor og styreleder i en og samme person hvis de ønsker det. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS