Krever unnskyld fra Isaksen
Temperaturen er høy i debatten om de såkalte badestudiene. Departementet får sitt pass påskrevet og HiOA blir beskyldt for å ha badestudier i Vietnam.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Rektoren og ledelsen ved Høgskolen i Nesna har fått munnkurv av departementet mot å si noe om «dialogen» om nedleggelsen av de såkalte badestudiene til høgskolen. Departementets munn er også lukket.
(Fra ei strand på Bali. Foto: Wikimedia)
Men ansatte, tidligere ansatte og fagforeningene ved høgskolen er ikke tause. De reagerer kraftig på kravet om øyeblikkelig nedleggelse av utenlandsstudiene.
«Grovt overtramp»
HiOA har sikkert utelukkende faglige, ikke-økonomiske og badefrie motiver for å tilby studier i en vietnamesisk
badeby.
Svein-Halvard Jørgensen
Det er ikke bare dårlig høyrepolitikk å sparke de som ligger nede, men det skaper et inntrykk av at vår unge, og ellers dyktige kunnskaps-minister, er en svak leder.
Per Arne Godejord
Tidligere dekan ved Høgskolen i Nesna og Høyre-politiker, Per Arne Godejord, legger ikke fingrene imellom til sine egne i kommentarfeltet i Khrono:
«Hva som ikke er legitimt er å indirekte stemple en rekke studenter som har foretatt det vi høyrefolk anser som en selvfølge – fritt valg over hvor og hvordan de vil studere – som useriøse og lite faglige. Dette er et grovt overtramp fra et mektig departement overfor unge enkeltindivider. Her bør departementet be om unnskyldning», skriver han, og videre at han:
«…forventer en uforbeholden unnskyldning fra kunnskapsministeren både overfor studentene og de ansatte i denne saken. I vår bransje uttaler vi oss på bakgrunn av empiri ikke synsing».
«Amatørmessig filleristing »
Godejord skriver at han som gammel høyremann er
«…rystet over behandlingen Høgskolen i Nesna nå utsettes for. Det er ikke bare dårlig høyrepolitikk å sparke de som ligger nede (HiNE skal tross alt opphøre som egen institusjon fra og med januar 2016), men det skaper et inntrykk av at vår unge, og ellers dyktige kunnskapsminister, er en svak leder. I en tid der Høyre sliter med sin oppslutning er denne type amatørmessig filleristing av en statlig institusjon helt unødvendig».
Les også: Rektoren i Nesna har blitt pålagt munnkurv
«Badestudier ved HiOA også»
I en annen kommentar på Khrono påpeker professor i Nesna, Svein-Halvard Jørgensen, at også Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) har sine «badestudier» selv om det kalles kulturstudier.
«La oss først slå fast at Hoi An, Kulturstudier og HiOA sin ikke-badedestinasjon i Vietnam, er en turistmaskin på linje med en rekke kystbyer i Asia, med alle de utfordringer som følger med, kommersialisering, vestlige turister og reisefirmaers påvirkning og utnytting av lokale ressurser, forurensning, prostitusjon m.m. », skriver han. Reisemagazinet karakteriserer Hoi An som en av de mest turistifiserte byene i verden, og med fine strender.
«I et naivt øyeblikk kan man faktisk mistenke Kulturstudier sitt valg av sted for å være styrt av badetemperatur og turistspesifikasjoner, men HiOA har sikkert utelukkende faglige, ikke-økonomiske og badefrie motiver for å tilby studier i en vietnamesisk badeby», mener Jørgensen.
Får svar fra HiOA om Hoi An
Og fra professor Kristen Norderhaug, HiOAs fagansvarlige for «Studying Development» i Hoi An, får Jørgensen svar på tiltale.
Norderhaug skriver at noe av det Jørgensen «slår fast» holder stikk, men ikke alt. Han skriver: «Det er ingen tvil om at det om vestlige turister, kommersialisering og forurensning i Hoi An, men det er forbud mot prostitusjon der. Det ligger bordeller utenfor bygrensa, og det kommer utvilsomt turister fra Hoi An til dem, men prostitusjonsforbudet begrenser nok likevel sexturismen.»
Norderhaug trekker fram at noe av det han skriver i sin kommentar har han lært av egne turer til Hoi An som HiOAs fagansvarlige, men mye har han også lært av å lese studentenes gruppeoppgaver som normalt handler om lokale utviklingsspørsmål i og rundt Hoi An. Og Norderhaug konkluderer blant annet med:
«Jeg svever i den villfarelsen at dette begrunner utviklingsstudier i Hoi An framfor Ex. Phil. på Bali.»
Fagforeningene reagerer kraftig
Fagforeningene ved Høgskolen i Nesna stiller seg også svært kritiske til hvordan departementet behandler en offentlig utdanningsinstitusjon, skriver de i et innlegg i Rana Blad.
Innlegget er undertegnet Forskerforbundet, Norsk tjenestemannslag, Parat og Utdanningsforbundet.
Fagforeningene viser til at høgskolen har laget en avviklingsplan, og at de fleste studiene uansett ville vært nedlagt i 2016. De sier også at høgskolen har laget en plan for hvordan den kan erstatte tapte inntekter og følge opp forpliktelser overfor samarbeidspartnere og studenter ved nedlegging av utenlandsstudiene.
I tillegg reagerer de på det de mener er forskjellsbehandling fordi andre høgskoler får fortsette sine utenlandsstudier. Det vil si at Høgskolen i Oslo og Akershus som får fortsette sitt samarbeid med Kulturstudier AS. Høgskolen i Buskerud og Vestfold får også fortsette, men bare i to år.
«Usaklig b-stempel av studentene»
«Fagforeningene reagerer på at det sås tvil om høgskolens kvalitetssikring av disse studiene. Å omtale et idrettsstudium som «opplæring i strandvolleyball» er usaklig og bidrar til å sette et b-stempel på våre studenter. Det bør departementet holde seg for god til. Studieplaner med forventet læringsutbytte ligger åpent tilgjengelig på våre nettsider», heter det videre i innlegget.
Les også: Langt lavere strykprosent på Nesna sine «badestudier»
Ledelsen ved Høgskolen i Nesna var kalt inn på møtet i Kunnskapsdepartementet tirsdag for å snakke om avviklingen av høgskolens samarbeid med GoStudy om utenlandsstudier, såkalte badestudier. Som eneste høgskole stritter Nesna kraftig imot departementets pålegg om å kutte ut disse studiene fra høsten 2015.
Fortsatt munnkurv
Hva som kom ut av møtet kan ikke høgskoleledelsen si noe om. Rektor Sven Erik Forfang opplyste tirsdag Khrono om at han hadde fått munnkurv av departementet, og høgskoledirektør Finn Ola Helleberg vil heller ikke si noe.
— All informasjon etter møtet går via Kunnskapsdepartementet, skriver Helleberg i en sms.
I Kunnskapsdepartementet får Khrono vite at dialogen med Nesna skal fortsette. Assisterende departementsråd Espen Aasen sier at spørsmålet om Nesna skal få videreføre studietilbudet i regi av GoStudy høsten 2015 var ett av temaene på tirsdagens møte.
Høgskolen i Nesna viser til at det vil medføre store kostnader å avvikle samarbeidet før avtalen med GoStudy utløper i 2017.
— Kunnskapsdepartementet med bistand fra Regjeringsadvokaten vil raskt gå i dialog med GoStudy om vilkårene for avvikling av utenlandsstudiene ved Høgskolen i Nesna. I den dialogen vil gjennomføring av utenlandsstudier høsten 2015 være ett av flere temaer til vurdering, sier Aasen.
— Departementet legger til grunn at spørsmålet skal være avklart i god tid før et eventuelt studentopptak i mai, sier han.
Ifølge høgskolen har allerede 252 studenter meldt seg på utenlandsstudiene fra høsten av.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!