— Vi har klaget og purret på departementet to-tre ganger de siste ukene uten at det har hjulpet, sier rektor Ole-Gunnar Søgnen ved Høgskolen i Bergen.

Vest har ventet lengst på nye folk til styret

To høgskoler på Vestlandet venter fortsatt på sine statlig oppnevnte styremedlemmer, men i dag skal de komme. Det kan ha gått fusjonspolitikk i oppnevningene.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag ettermiddag, 26.juni, hadde verken Høgskolen i Bergen eller Høgskulen i Sogn og Fjordane fått oppnevnt eksterne styremedlemmer fra Kunnskapsdepartementet. Nå spekuleres det i om det kan ha gått fusjonspolitikk i oppnevningene all den tid det er de minst fusjonsvennlige høgskolene på Vestlandet som ennå ikke har fått bekreftet sine styremedlemmer, selv om de holdt fristen og sendte inn sine nominasjoner til departementet før 1.mars. 

Departementet sier nå til Khrono at representantene skal oppnevnes i dag, mandag 29.juni.

Søgnen ikke fornøyd

Rektor ved Høgskolen i Bergen, Ole Gunnar Søgnen, har tatt ferie. Fredag ettermiddag visste han fortsatt ikke hvem som skal sitte i styret fra 1.august. Det synes han ikke noe om. 

— Jeg synes faktisk at det både hadde vært rett og rimelig at jeg kunne ha invitert det nye styret ved HiB til seminaret vi har planlagt i slutten av august før jeg tok ferie, men slik ble det ikke, sier Søgnen og er ikke fornøyd med det. 

Departementet har gitt oss beskjed om at på grunn av fusjoner og struktur-endringer er styreopp-nevningene mer
politisk viktig i år enn tidligere år.

Ole Gunnar Søgnen

— Vi har klaget og purret på departementet to-tre ganger de siste ukene uten at det har hjulpet, sier han. 

— Og hva er begrunnelsen du får? 

— Først var det fylkeskommunen som hadde gjort en feil og oppnevnt to av samme kjønn som var grunnen til forsinkelsen. 

Politisk viktigere enn før

— Men kan regjeringens ønskede strukturendringer og manglende vilje til fusjoner på Vestlandet også være en grunn? 

— Det vet vi ikke og vil bli spekulasjoner eventuelt. Men departementet har gitt oss beskjed om at på grunn av fusjoner og strukturendringer er styreoppnevningene mer politisk viktig i år enn tidligere år, sier Søgnen. 

Høgskolen i Bergen inviterte i sin tid vestlandshøgskoler til fusjonsforhandlinger, men møtte en kald skulder. 

(Foto: HiSF)

HiSF har ikke mast

Høgskulen i Sogn og Fjordane var en av dem som avviste første frieri fra HiB. HiSF er vel den høgskolen som har vist størst motvilje mot å fusjonere med andre. De klarer ikke å oppfylle de strenge kriteriene som nå kreves for å fortsette alene, og har blitt utsatt for et betydelig press fra departementet, men har stått imot presset og hevder de vil fortsette alene, men samarbeide med Universitetet i Bergen blant annet. 

— Vi har ennå ikke fått oppnevnt styremedlemmer fra departementet, bekrefter påtroppende rektor Rasmus Stokke (bildet over). 

— Tror dere at dette kan ha noe med fusjonsmotstanden deres å gjøre? 

— Tanken har slått oss, men vi vet ikke. Det blir spekulasjoner. Og vi har ikke mast på departementet heller, sier Stokke. 

Departementet ønsker ikke å kommentere om det har vært ekstra vanskelig å finne passende styrerepresentanter til de to gjenværende vestlandsskolene. 

— De eksterne styremedlemmene for HiSF og HiB oppnevnes i dag. De eksterne styremedlemmene ved en rekke høyskoler er blitt oppnevnt fortløpende den siste tiden. Det er generelt viktig å finne dyktige styremedlemmer som kan være med på å utvikle institusjonene i en spennende tid for UH-sektoren, sier avdelingsdirektør Rolf Larsen i Kunnskapsdepartementet via epost til Khrono.

Fortsette selvstendighetslinja

Åse Løkeland går av som rektor ved HiSF 1.august og Rasmus Stokke tar over. Løkeland har vært en av de mest profilerte fusjonsmotstanderne i universitets- og høgskolenorge. 

— Men hva gjør du når august kommer? 

— Jeg tenker at vi må ta ting litt etterhvert som de kommer. Men jeg står på den gamle linje til høgskolen. Jeg vil selvfølgelig diskutere dette med det nye styret, men internt mener vi fortsatt at en selvstendig linje for HiSF er det beste, sier Stokke, som forteller at de har flere grupper i aktivitet og i smarbeidsdialog både med Universitetet i Bergen og Høgskolen i Bergen, blant annet når det gjelder lærerutdanning og forskningsadministrasjon f.eks. 

Kampvotering i fylket

Fylkeskommunen har oppnevnt sine representanter til HiSF, etter kampvotering ifølge NRK Sogn og Fjordane. Dragkamp om selvstendighet eller fusjon rundt Høgskulen i Sogn og Fjordane gjorde at fylkestinget vraket Sp-politiker Erling Sande og banksjef Arvid Andenes som faste representanter.

På benkeforslag i møtet kom det forslag om den mer fusjonsvnnlige kommunalsjefen i Førde, Trond Ueland, etter påtrykk fra Sunnfjordbenken. Og han ble valgt. 

Fylkeskommunen oppnevnte dermed Trond Ueland, kommunalsjef i Førde med personlig vara Erling Sande. Den andre er Anneli Nesteng med Kristin Maurstad som personlig vara. De tre siste står alle på nominasjonslista fra HiSF. 

Påtroppende rektor Stokke sier til Khrono at han ikke oppfatter at noen av disse to faste representantene har markert noen spesiell holdning i fusjonsspørsmålet. 

Roppen fornøyd i Volda

Påtroppende rektor ved Høgskulen i Volda, Johann Roppen (t.v. bildet over), er veldig fornøyd med sine styreoppnevninger. Han har fått oppnevnt to professorer fra Universitetet i Bergen, som begge sto på nominasjonslista fra høgskulen: Endre Brunstad er fast representant med personlig vara Rune Johan Krumsvik. Men én av de faste representantene har departementet funnet fram til selv, og det er Inger Østensjø, rådmann i Stavanger. 

Fylkeskommunens oppnevninger skapte også her debatt, ifølge Romsdals Budstikke, da det kom forslag om at Terje Heggem (V) ikke skulle få en ny periode i høgskolestyret i Volda. Men han ble likevel valgt. Og rektor Roppen er fornøyd. Med Heggem og Kristin Sørheim som faste representanter oppnevnte av fylkeskommunen.

— Dette er et styre som jeg virkelig ser fram til å arbeide i lag med. Der er mange med systemkunnskap fra høyere utdanning, akademisk toppkompetanse og god balanse mellom regional forankring og utenifra-perspektivet, skriver han i en epost til Khrono.  

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS