Høgskolen i Innlandet

Kaller inn til ekstraordinært styremøte om fjerning av prosjektleder

Torsdag kveld møtes styret ved Høgskolen i Innlandet for å få vite hva som skjedde da høgskolen fjernet Thomas Cottis som leder av et forskningsprosjekt.

Styreleder Maren Kyllingstad har, på bestilling fra de ansattes representanter, kalt inn høgskolestyret på Innlandet til et ekstraordinært styremøte torsdag kveld om kastingen av prosjektleder Cottis.
Publisert Oppdatert

— Det er vi styrerepresentantene som har tatt initiativ til dette møte, sier Barbara Zimmerman i høgskolestyret.

Før helgen ble det kjent at høgskolelektor Thomas Cottis ble fjernet som forskningsleder for et prosjekt høgskolen hadde i samarbeid med gjødselselskapet N2 Applied etter at han hadde uttalt seg om resultatene av forskningen til Dagens Næringsliv, som også først omtalte saken.

Siden har diskusjonen gått på hva det egentlig er som har skjedd, hvem som egentlig har bestemt og hva den egentlig årsaken til fjerningen er.

Torsdag kveld samles høgskolestyret til et ekstraordinært styremøte for å bli orientert om saken, skriver Østlendingen.

— Vi ser frem til å få mer informasjon om hva det er som har foregått, sier Zimmerman.

Rektors stilling ikke tema for møtet

Samme beskjed kommer fra styrets leder, Maren Kyllingstad.

— Hensikten med møtet er at et samlet styre skal få likelydende informasjon om saken som nå har vært fremme i media. Vi er opptatt av å sikre gode rammer og et godt regelverk, også når det gjelder eksternfinansiert forskning, sier hun til Khrono.

Hun peker på at høgskolen har et omfattende samarbeid med eksterne aktører, og at det i den sammenheng er viktig å sikre et godt regelverk rundt de prosjektene. 

Møtet er lukket. Det begrunner styrelederen med at ansatte ved høgskolen er involvert i saken.

— Det er minst to versjoner av denne historien, og hvis Cottis sin versjon stemmer er det vanskelig å ikke trekke linjene til saken ved NTNU før jul. Kan konsekvensen bli at rektor Peer Jacob Svenkerud må gå?

— Det er ikke et tema overhode for dette møtet. Vi skal kun få informasjon om saken. Prosjektet er avsluttet, og rektor har redegjort godt og bredt i media om saken. Det er ingen dramatikk i dette møtet.

Uenighet om hva som har skjedd

Cottis mener han er blitt fjernet fordi han formidlet forskningsresultater som var negative for gjødselselskapet, og at det var N2 Applied som fikk han fjernet.

Det avviser høgskolen. Rektor Peer Jacob Svenkerud sa i helgen til Khrono at årsaken til fjerningen var tillitsutfordringer. Problemet var ikke hva Cottis hadde formidlet, men at han hadde gått ut med resultater fra prosjektet uten å varsle partnerne slik avtalen krevde.

— Det er ikke ytringen som er problemet, men at den ble gitt på en måte som ikke var i tråd med avtalen mellom partene. Vi opplever ikke at dette handler om akademisk frihet eller ytringsfrihet, men om mulig brudd på en samarbeidsavtale, sa Svenkerud da.

Dette avviser Cottis overfor Khrono. Han forteller at den opprinnelige artikkelen i Dagens Næringsliv var et resultat av at høgskolens egne forskningsformidlere tipset avisen om resultatene forskningen deres, som da ifølge høgskolelektoren allerede hadde vært innom selskapets leder i prosjektet på veien til å bli publisert i tidsskriftet MDPU Agronomy.

Da Dagens Næringsliv viste interesse for rapporten, varslet han sin kontaktperson i selskapet, sier han.

— Det har vært trist og krevende, og jeg er veldig skuffet over HINN. Jeg har sagt og visst hele tiden at jeg ikke har gjort noe feil, men høgskolen har verken stilt opp for vår forskning eller for meg som ansatt, sa Cottis til Khrono på tirsdag.

Powered by Labrador CMS