Knivstikkingen

Fikk 7,5 års forvaring for knivstikking

Studenten som knivstakk to ansatte ved Universitetet i Oslo, er dømt til forvaring i sju år og seks måneder.

Oslo 20230824. Én person er lettere skadd og én person er alvorlig skadd etter en voldshendelse med kniv i en bygning tilhørende UiO
Politi utenfor Farmatøytisk institutt like etter knivangrepet i august i fjor.
Publisert Sist oppdatert

Dommen er i tråd med aktors påstand.

Studentens forsvarer Petar Sekulic sier til Khrono at de ikke har tatt stilling til om dommen skal ankes.

Forsvarer Petar Sekulic opplyser at studenten ikke har bestemt seg for om han skal anke dommen.

— Dommen er mottatt, vi er kjent med resultatet og skal nå gjennomgå den grundig for å vurdere en anke, sier han.

— Hvordan reagerte han da han fikk høre dommen?

— Det har jeg ingen kommentar til, sier Sekulic.

Strøk på konteeksamen

Studenten sto tiltalt for drapsforsøk og grov kroppsskade i Oslo tingrett i slutten av august.

Knivstikkingen skjedde i august i fjor i forbindelse med at studenten hadde et møte med førsteamanuensis Ingunn Björnsdottir og hennes kollega på Björnsdottirs kontor på Farmasøytisk institutt.

Foranledningen til møtet var at han hadde strøket på en konteeksamen.

Oslo tingrett legger til grunn at Björnsdottir ble påført til sammen 20 knivskader, hvorav 7 skjæreskader og 13 stikkskader. I retten forklarte førsteamanuensen at hun ikke trodde hun kom til å overleve.

— Jeg reiser meg, og så reiser han seg. Han ser på meg og sier noe i retning av at det hele er min skyld og at jeg ikke er kompetent til jobben jeg har. Og plutselig har han en kniv i hånden. Og han starter her, sa hun, og pekte på halsen.

Under rettssaken sa studenten at han ikke angret på knivangrepet.

Oslo tingrett dømmer han også til å betale 390.000 kroner oppreisningserstatning til Björnsdottir og 120.000 kroner til kollegaen, og i tillegg til sammen 29.358 kroner i erstatning.

Ingunn Björnsdottir på Ullevål sykehus i august i fjor etter å ha blitt operert etter knivstikkingen.

— Gruvekkende forklaring

I dommen heter det at studenten har gitt en uvanlig detaljert, ufiltrert og gruvekkende forklaring om hendelsesforløpet, inkludert hva han tenkte da det skjedde.

Retten finner det bevist at han handlet i affekt. Han forklarte selv at han var «proppfull av adrenalin» og at det var et tidspunkt «alt sonet ut», går det fram av dommen.

Ut fra hendelsesforløpet og studentens kunnskap om faren ved å stikke en skarp kniv mot vitale organer, mener retten det er bevist ut over enhver rimelig tvil at han visste at førsteamanuensen mest sannsynlig ville dø av knivstikkene eller at hun ville få livstruende skader og dø hvis hun ikke fikk livreddende behandling.

Han dømmes derfor for drapsforsøk etter straffelovens paragraf 275.

Retten mener også at det er bevist ut over enhver rimelig tvil at studenten forsettlig påførte Björnsdottirs kollega, som prøvde å stanse ham, en kuttskade i venstre hånd som måtte sys med til sammen 14 sting. For dette dømmes han for grov kroppsskade.

Risiko for gjentakelse

Studenten, som er 24 år, har ikke tidligere begått eller forsøkt å begå alvorlig lovbrudd og er tidligere ustraffet. Likevel mener retten at hans sosiale og personlige atferd og funksjonsevne trekker i retning av en klar og nærliggende risiko for nye alvorlige lovbrudd. 

Den mener derfor at fengsel ikke gir et tilstrekkelig samfunnsvern, og at vilkårene for forvaring er til stede.

På spørsmål under rettssaken om han kan komme til å gjøre noe slikt igjen, svarte studenten at han «ikke tror det», og at han «vil gjøre alt for å unngå dette». Han  utdypet det med å si at han for eksempel «ikke vil ta med kniver».

Powered by Labrador CMS