Studenter skal også ha et sted å bo

Rektorene Curt Rice og Ole Petter Ottersen er sammen med SiO-direktør Lisbeth Dyrberg bekymret for den vanskelige bosituasjonen for ferske studenter i Oslo, og håper på drahjelp fra mange kanter.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I disse dager er busser og tog som ankommer Oslo S fylt av håpefulle blivende studenter som skal gyve løs på studier i hovedstaden. De er håpefulle, men mange er nok også bekymret. Bekymret, fordi de er usikre på hvor de skal bo under studieoppholdet.

Avisene har i sommer fortalt at rekordmange studenter står i boligkø før studiestart. Studentboligundersøkelsen forteller oss at det er studentboliger for 14,81 prosent av studentene i Norge. Dette betyr at det er en stor andel som må konkurrere om boliger på det private leiemarkedet.

Unge mennesker som leter etter tak over hodet, er ikke i den beste tilstanden for å frigjøre tankekraft til ervervelse av ny kunnskap. Erfaring tilsier at boligsituasjonen ordner seg for de aller fleste i løpet av høsten. De finner en bolig etter hvert. Allikevel er det grunn til å spørre om det ikke er mer vi kan gjøre for studentene. Vi, som samfunn, kan legge bedre til rette for studentene slik at de kan konsentrere seg om å studere.

I det norske utdanningssystemet har vi for høye frafallstall, Det er for mange elever og studenter som avbryter påbegynt utdanning. Kanskje kan en bedre boligsituasjon bøte på denne situasjonen?  

Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) har bygget mye og har store planer om å bygge mer. Lillo studenthus ble ferdig før sommeren og ligger i Nydalen kun noen hundre meter fra BI Nydalen. Kringsjå studentby skal rehabiliteres og skal utvides med flere studentboliger. Mange vil stå ferdig allerede i august 2017.

Sammen med SiO vil Universitetet i Oslo (UiO) og Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) arbeide for at regjeringen setter av enda flere ressurser til studentboliger, og vi vil fortsatt jobbe tett med Oslo kommune for å tilrettelegge for nye boliger. De siste årene har det vært et svært godt samarbeid om studentboligbygging med Oslo kommune på alle nivåer. Et av resultatene er at vi i fjor fikk en egen policy for små boliger i Oslo som klargjør hva som skal til for å møte byggtekniske krav. God dialog med myndighetene betyr mye for å få til gode prosesser i studentboligprosjektene.

Med rekordmange studenter i årets boligkø er det på plass med rekordstor innsats. Vi vil be alle gode krefter om å ta i mot de unge studentene. Boligeiere som har plass, kan vurdere å leie ut. Og kanskje vi kan tenke radikalt nytt? Et eksempel: Aldershjemmet i byen Deventer tilbyr studenter gratis husly i små leiligheter. Det eneste som er forventet av studentene, er at de tilbringer noe tid sammen med sine eldre naboer.

Vi kommer med en klar oppfordring til alle osloborgere denne sensommeren: Ta i mot studentene med åpne armer og bidra til å gjøre møtet med studenthovedstaden så godt som mulig!

Klar oppfordring til alle osloborgere: Ta i mot studentene med åpne armer og bidra til å gjøre møtet med student-hovedstaden så godt som mulig.

Curt Rice, Ole Petter Ottersen, Lisbeth Dyrberg

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS