Sier de satser på studenter

I sitt alternative budsjett sier Ap klart nei til skolepenger.

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag la Arbeiderpartiet (Ap) fram sitt alternative statsbudsjett. De mener å ha en bra studentprofil i budsjettet.

— Det er skuffende at regjeringa ikke kommer med et skikkelig løft for studentene. Ap vil sørge bedre psykisk helsetilbud, 11 måneders studiestøtte og løfte studentboliger opp i politikkens elitedivisjon, sier stortingsrepresentant Martin Henriksen i en pressemelding fra partiet.

Henriksen er studentansvarlig i Ap.

Ap skriver at de mener det trengs en mer offensiv holdning til studentboligbygging enn regjeringa viser. 

— Det er på tide å løfte studentboliger opp i politikkens elitedivisjon. Situasjonen på boligmarkedet er prekær, det går kraftig utover studentenes økonomi. Derfor må det både bygges flere boliger, og Stortinget må forplikte regjeringa til økt boligbygging hvert år fremover, sier Henriksen.

Ap ønsker en dobling av antallet studentboligers om bygges årlig, til 3000 nye studentboliger for å møte det store behovet. Partiet mener at man må få på plass en forpliktende opptrappingsplan vedtatt av Stortinget for å få bygginga i gang raskt nok.

Ap vil bevilge 15 millioner kroner til å bedre det psykiske helsetilbudet til studentene gjennom samskipnadene.

— Studentenes helse- og trivselsundersøkelse viser at 19 % av studentene rapporterer alvorlige psykiske symptomplager, vi må handle nå sier Audun Otterstad, i følge samme pressemelding, og han legger til:

— Arbeiderpartiet foreslår derfor at vi skal bruke 15 millioner på å ansette flere psykologer og helsepersonell for å kutte køene i studentenes helsetilbud. Rask psykisk helsehjelp er viktig for at flere skal bli frisk tidlig og være beredt til å mestre studiene i en presset livssituasjon.

Ap vil bruke 80,5 millioner kroner for å reversere regjeringas kutt, slik at institusjonene ikke skal bli tvunget til å ta skolepenger fra internasjonale studenter.

— Vi slår ring om gratisprinsippet i høyere utdanning. Norske universiteter og høgskoler bør satse internasjonalt, det innebærer også å ta imot studenter fra andre land. Det har stor verdi for studenter, universitets- og høgskolemiljøene og arbeidslivet at norske institusjoner har studenter fra land utenfor EØS, sier Henriksen.

FOTO: WANDA NATHILIE NORDSTRØM

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS