Jusprofessor Hans Petter Graver (t.v.) og hans rektorteam, professorene Jan Frich og Inger Sandlie, satser på tradisjon og fornyelse i sitt valgprogram før rektorvalget ved Universitetet i Oslo. Foto: Nicklas Knudsen

Vil satse mer på gode undervisere på UiO

Hvis Hans Petter Graver blir valgt til rektor ved Universitetet i Oslo vil han innføre et system som belønner gode undervisere.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rektorkandidat og jusprofessor Hans Petter Graver vil satse på gode undervisere hvis han blir valgt som rektor ved Universitetet i Oslo.

I programmet «Tradisjon og fornyelse», som Graver og hans rektorteam legger fram, står det mye om UiO som et forskningsuniversitet, der det foregår forskning på høyt nivå i mange fag samtidig.

Men Graver sier at han også vil satse på utdanningskvalitet.

— Det er klart at utdanningskvalitet er veldig viktig og vi imøteser kvalitetsmeldingen. Vi vil sette i verk tiltak for merittering av undervisning - det er vi for, sier Graver.

Les også: Graver vil bli rektor på UiO

Vi fant hverandre på dette med tradisjon og fornyelse.

Inger Sandlie

Ny stilling

Graver har fått med seg medisinprofessor Jan Frich som viserektor for utdanning - en stilling Universitetet i Oslo ikke har hatt før. Frich har bred erfaring med utdanningsledelse og studiekvalitetsarbeid, blant annet som prosjektleder for innføring av et nytt medisinstudium, «Oslo 2014», som blant annet innebærer nye studentinvolverende metoder og har gitt studentene økt valgfrihet i form av valgfrie emner.

Hittil har Universitetet i Oslo vært avventende til å innføre et system som belønner de beste underviserne, slik som NTNU og UiT Norges arktiske universitet har foreslått. Systemet skal belønne professorer og førsteamanuenser som er gode undervisere ved at de som satser ekstra på kvalitet i undervisningen får to-tre ekstra lønnstrinn. Første universitet ut med en slik ordning i Norge er Universitetet i Bergen (UiB), som har tatt systemet i bruk ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet.

Fant hverandre

I tillegg til Jan Frich har Graver fått med seg professor Ingrid Sandlie som prorektor for forskning og innovasjon. Hun sitter blant annet i ledelsen for Senter for Immunregulering, et av Norges forskningsråds sentre for fremragende forskning. Hun var også den første som fikk universitetets innovasjonspris for at hun gjennom hele sin forskerkarriere har brakt forskningsresultater fram til patenter.

De tre ble alle kontaktet av søkekomitéen som arbeider med å identifisere rektorkandidater ved UiO.

Hans Petter Graver sier at han bestemte seg for å stille etter at han først kom i kontakt med Inger Sandlie, og deretter Jan Frich.

— Vi fant hverandre på dette med tradisjon og fornyelse, forteller Sandlie.

Forandret mening

Graver har tidligere avvist at han er aktuell som rektor. Han gikk av som dekan ved Det juridiske fakultet ved UiO for et år siden, og var i finalen for å bli justitiarius i Høyesterett i fjor, men tapte for Toril Marie Øie. Nå har han forandret mening om rektorjobben ved UiO.

Hva er grunnen til at du har forandret mening og stiller likevel?

— Det er en kombinasjon av flere grunner. Først at jeg traff disse to gode å stille sammen med. Videre er jeg blitt motivert av den politiske utviklingen det siste året. Mer enn noen gang er universitetet en viktig samfunnsinstitusjon, og spesielt nå i en situasjon der man må begynne å ta på alvor at vitenskapelige verdier kan være på vikende front, sier han.

En tredje grunn som han nevner er at han er visepreses i Det Norske Videnskaps-Akademi.

— Der har jeg truffet fremragende forskere fra andre fag, og det har vært svært inspirerende, sier han.

Ottersen eller Bovim?

Dagens rektor, Ole Petter Ottersen, har en tydelig stemme utad i samfunnsdebatten, mens rektor Gunnar Bovim ved Norges største universitet, NTNU, har konsentrert seg mest om lederrollen internt.

Hva slags rektor ser du for deg at du vil bli?

— Jeg mener at begge roller er viktige og vil prøve å kombinere. Men jeg tror på å jobbe i team. Ledelsesfilosofien min er å prøve å utløse mer av de gode kreftene vi har og jobbe mer sammen og på tvers av fag. Samtidig er det viktig å være en tydelig leder, sier han.

Skal involvere mer

Prorektorkandidat Inger Sandlie peker på noen punkter som hun sier vil innebære noe nytt, hvis rektorteamet med henne selv, Graver og Frich vinner valget.

— Vi skal ta viktige strategiske diskusjoner i forkant og invitere linjeledere og andre ressurspersoner inn i diskusjonene, sier hun.

Videre sier hun at teamet vil satse mer på fler- og tverrfaglighet enn dagens ledelse. De lover også flere endringer som angår studentene.

— Vi skal gjøre det lettere å kombinere emner fra ulike fag, og vi skal ha mer varierte undervisningsformer. Videre vil vi innføre automatisk begrunnelse for sensur, sier hun.

Ellers står det i programmet at rektorteamet skal satse spesielt på unge forskere, gi dem mer forutsigbarhet i karriereløpet og redusere midlertidighet.

— Blant annet vil vi gi alle lederkurs som en del av forskerutdanningen, slik at de får større valgmuligheter etterpå, sier hun.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS