Stortingsrepresentant for senterpartiet har hele tiden vært bekymret for regjeringens strukturprosess innen høyere utdanning. Tilfellet Nesna gjør henne både oppgitt og bekymret.

Bekymret over utviklingen ved Campus Nesna

Nesna ribbes for studier og det er varslet oppsigelser i samskipnaden. Anne Tingelstad Wøien (Sp) er bekymret og oppgitt over tilfellet Nesna.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Studiested Nesna ved Nord universitet er under press. Flere studietilbud er allerede flyttet, og det pågår forhandlinger om hvor den samlingsbaserte lærerutdanningen på Helgeland skal plasseres. Alternativene er Mo i Rana eller Nesna.

Avgjørelsen blir tatt før 1. desember, da er fristen for innmelding av studietilbud til Samordna opptak.

Les også: Nesna blir ribbet for studier, og ordfører bekymret for framtida

Oppgitt og bekymring

Anne Tingelstad Wøien er stortingsrepresentant for Senterpartiet og har lenge fulgt strukturprosessen til regjeringen med et bekymret blikk.

Vi vil bestride behovet for oppsigelsene som nå kommer

Hanne Olsen

(Foto: Senterpartiet)

— Jeg kjenner jeg blir både oppgitt og bekymret når vi ser utviklingen for Nesna. Det er jo dette vi har vært bekymret for hele tiden, sier Wøien og legger til:

— Disse høgskolene fikk jo en oppgave med å peke på hvem de burde fusjonere med, og som gode akademikere svarte de på oppgaven. Problemet nå er at det snart ikke er en eneste høgskole igjen i Norge, og det uten at vi har tatt debatten om de små og store studiestedene og hvilken rolle og betydning de kan og skal ha.

Wøien legger så til:

— Nå er det veldig mye snakk om å bli verdensledende, men slett ikke alle kan bli det. Hva med de andre, spør hun.

Bekymringsfullt

Hun ser de store utfordringene lærerutdanningen og rekrutteringen i nord har.

— De bør tenke seg godt om i nord og ved Nord universitet. De mindre studiestedene og de tilbudene man har hatt der har vært avgjørende for opprettholdelse av bosetting og aktivitet i hele landsdelen. Kortsiktig gevinst kan få langvarige skadevirkninger for mange flere enn eksempelvis Nesna kommune, sier hun.

Oppsigelser i samskipnaden

Samskipnaden for Nord universitet, Studentinord, har rundt 25 ansatte i Nesna. Nå ser de behov for å redusere med rundt 3 årsverk, forteller direktør Bente Sofie Larsen.

Hun trekker fram at behovet for nedbemanning begrunnes først og fremst med at samskipnaden har solgt unna flere tidligere blokker med studentboliger til kommunen. De fleste av disse boligene har vært leid ut til asylmottak i lengre tid.

— Men nedbemanningen handler også om at mer av utdanningen blir samlingsbasert. Vi skal yte best mulig service for studentene ved Nord universitet og må tilpasse tilbudene våre etter både studentmengden, men også når studentene faktisk er tilstede, sier Larsen til Khrono.

Vil bestride oppsigelsene

Hanne Osen er tillitsvalgt for Parat blant de ansatte i samskipnaden på Nesna. Hun forteller at de vil koordinere aktiviteter, både med de andre fagforeningene, men også med Parat sentralt.

— Men vi vil bestride behovet for oppsigelsene som nå kommer, sier hun.

Av hensyn til arbeidet og de ansatte saken gjelder ber hun om forståelse for at hun ikke kan kommentere saken ytterligere.

Er orientert

Stian Hiis Berg er styreleder for samskipnaden Studentinord. Han bekrefter at styret er orientert om behovet for nedbemanning i Nesna.

Berg trekker også fram boligene som nå er solgt til kommunen som forklaring, men legger til:

— Samskipnaden må styre vår kapasitet i forhold til de aktiviteter universitetet legger opp til på de ulike studiestedene. Vårt oppdrag er å sørge for best mulig velferd for våre studenter.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS