Skolesamarbeid skal speile erfaringer om minoriteter

Kunnskapsutveksling mellom ulike studieretninger og «Helseforum for kvinner» kan være med på å sikre framtidas helsenorge.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Helseforum for kvinner er et lavterskeltilbud i hovedsak rettet mot kvinner med minoritetsbakgrunn.

Siden 2006 har de samarbeidet med Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) for å utveksle kunnskap og erfaringer om hvordan man skal henvende seg best mulig til kvinner med migrasjonsbakgrunn. Forumet har samarbeidet med Universitetet i Oslo siden 2009.

– Vi har tilgang til en brukergruppe det ikke er enkelt for andre å få tilgang til og det er også informasjon og erfaringer vi deler med utdanningsinstitusjonene, sier rådgiver ved Helseforum for kvinner, Elisabeth Bøe.


(Rådgiver Elisabeth Bøe og lege Intesar Al-Atabi)

Styrke studenter på skolebenken

Flere av disse kvinnene er usynlige og trenger å bli sett og hørt.

Azra Feraget

Helseforum for kvinner (HFK) organiserer fysisk trening for å styrke helsen til kvinnene, og med mål om få kvinner i jobb og bli integrert i det norske samfunnet, blant annet gjennom norskkurs. Gjennom samarbeidet med utdanningsinstitusjonene rekrutterer de blant annet pasientgruppe til studentklinikkene.

– Flere av disse kvinnene er usynlige og trenger å bli sett og hørt. De tar gjerne et nei for et nei og opplever møte med det norske samfunnet som vanskelig da de ikke vil være til bry, sier sykepleier og miljøarbeider Azra Feraget og forteller det kan være vanskelig å komme inn på disse menneskene og at samarbeidsprosjektet derfor er viktig for studenter.

Kultur og språk

Om lag 50 studenter fra Høgskolen i Oslo og Akershus og Universitetet i Oslo har vært i praksis ved helseforumet i år og har fått opparbeidet seg erfaringer om hvordan de skal møte og formidle til en sårbar gruppe. Også flere masterstudenter har brukt stedet som en observasjonsplass og noen brukere har vært studieobjekter.

– Bare hvordan man snakker om mat, hodeplagg og slike ting kan for integrerte nordmenn være enkelt å snakke om, men for de med en annen kultur kan det være et sårbart område, sier lege ved Helseforum for kvinner, Intesar Al-Atabi.

(Sykepleier og miljøterapaut Azra Feraget og lege Intesar Al-Atabi)

Et bedre helsenorge

Rådgiver Elisabeth Bøe er fornøyd med samarbeidet og sier at gjensidigheten med erfaringsutvekling er sentral og tror et slikt samarbeid kan være med på å styrke helsenorge i framtiden.   

– Minoritetene som kommer til Norge blir satt inn i en institusjon de fleste ikke vet hvordan fungerer og der kommunikasjonen, med blant annet språk, er vanskelig. Hvordan helsepersonell skal kommunisere er viktig for å forsikre at helsetjenester til minoriteter blir bedre i fremtiden, sier rådgiver i Helseforum for kvinner, Elisabeth Bøe.

Nytt prosjekt i 2016

Helseforum for kvinner skal til neste år motta flere praksisstudenter, der blant annet ergoterapeututdanningen ønsker å delta i et nytt samarbeidsprosjekt. Fra tidligere har høgskolen praksisstudenter fra fysioterapiutdanningen, ernæringsfysiologi, sykepleie og friluftsliv, samfunn og helse. Fra Universitetet i Oslo har de hatt et samarbeid med tannpleieutdanningen siden 2013.

Lillabeth Sørhuus, rådgiver ved Faktultet for helsefag, tror at erfaring fra andre og nye praksisarenaer vil komme studentene til gode.

– Det vil kunne bli en fin måte for våre studenter å lære noe om hvordan folkehelsen i Norge er per i dag blant minoritetskvinner, sier Lillabeth Sørhuus.

Prosjektet planlegges som et samarbeid mellom ulike bydeler i Oslo kommune, ergoterapeututdanningen og Helseforum for kvinner og vil forhåpentligvis starte opp vinteren 2016.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS