Terskelen for å søke lederjobber er fremdeles er høyere for kvinner enn menn, mener påtroppende rektor ved HiOA, Curt Rice. Foto: Øyvind Aukrust

Rice ber kvinner søke lederjobber ved HiOA

Det har meldt seg 17 kvinnelige søkere til lederjobbene som er utlyst på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Påtroppende rektor, Curt Rice, ønsker seg enda flere kvinner å velge mellom.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da søknadsfristen for de sju toppjobbene gikk ut 18. mars hadde 40 personer levert inn søknader på en eller flere av lederjobbene på HiOA. De sju stillingene er fire dekaner, to prorektorer og en leder for Senter for profesjonsstudier (SPS). 

I tillegg har to konfidensielle søkere meldt seg etter fristens utløp. En av disse er en kvinne som vil bli dekan på Fakultet for helsefag (HF) og en annen er en mann som vil bli dekan på Fakultet for teknologi, kunst og design (TKD).

Flest menn blant søkerne

Selv om andelen kvinner blant de ansatte på Høgskolen i Oslo og Akershus er nesten 70 prosent, og andelen kvinner blant studentene er 70 prosent, er det langt flere menn enn kvinner som vil ha de ledige toppjobbene på «kvinnehøgskolen» HiOA. 29 av de 46 søknadene kommer fra menn.

I dag er to av de sju lederstillingene som er utlyst besatt av kvinner. Det er Nina Waaler, som er dekan på Fakultet på helsefag, og Olgunn Ransedokken, som er prorektor for utdanning.

HR-direktør Geir Haugstveit er ikke misfornøyd med kjønnsfordelingen blant søkerne.

— Vi kunne alltid ønsket oss en jevnere fordeling, men her må vi jo forholde oss til de som har søkt, sier han.

Khrono har tidligere skrevet om at rekrutteringen av kvinner i toppen av akademia går sakte. Og selv om andelen kvinnelige professorer øker, er den viktigste årsaken ikke at det ansettes flest nye kvinner i professorstillingene, men at det er flere menn enn kvinner som går av med pensjon blant professorene.

Rice ønsker seg flere kvinner

Uforholdsmessig få kvinner søker, og da sier jeg til dem: HiOA trenger deg! You can do it! Søk!

Curt Rice

Påtroppende rektor ved HiOA, Curt Rice, sitter også som leder i Kif (Komité for kjønnsbalanse og mangfold i forskningen). 

— Skulle du gjerne hatt flere kvinnelige søkere å velge mellom? 

— I utgangspunkt mener jeg at det viktigste er at vi oppnår høyest mulig kompetanse både blant individene og i sammensetting av gruppa. Men gitt at menn og kvinner er like godt kvalifiserte til disse stillingene, ser jeg at uforholdsmessig få kvinner søker og da sier jeg til dem: HiOA trenger deg! You can do it! Søk!

Han mener at det er to mål for likestillingsarbeid i denne sammenhengen. Det første er at menn og kvinner opplever like muligheter og at terskelen for å søke en lederjobb ikke blir kunstig høyere for kvinner enn for menn. Det andre er at organisasjonen får nyte fordelene som forskningen viser kommer med mangfold i ledergrupper.

— 17 av 40 legger forsåvidt rimelig greit til rette for at dette andre målet kan oppnås, men gitt tallene av menn og kvinner på lavere nivå, er det fremdeles grunn til å tro at vi ikke er i mål med det første, dvs at terskelen for å søke fremdeles er høyere for kvinner enn menn, sier han.

Oppfordring er viktig

— Hva kan gjøres for at flere kvinner søker toppjobber i akademia? 

— Direkte oppfordringer til å søke er ett viktig tiltak. Rimelig bredde i utlysningstekster er også viktig, siden vi vet at kvinner har lettere for å sile bort seg selv enn hva menn har, sier Rice. 

Fire av søkerne har søkt på to jobber og én har søkt på tre, så totalt sett er det kommet inn 46 søknader.

Jobbene som er lyst ut er dekaner ved de fire fakultetene på høgskolen, prorektor for utdanning, prorektor for forskning og senterleder ved Senter for profesjonsstudier.

Fortsatt mulig  å søke

Selv om søknadsfristen forlengst har gått ut, har HR-avdelingen nylig signalisert at den fortsatt vil vurdere å godta nye søknader.

— Er det gjort, eller gjøres det fortsatt, aktive søk for å få flere til å søke?

—Dette er en pågående rekrutteringsprosess og om nødvendig er det mulig å inkludere søknader som kommer etter søknadsfristen. Det er det jeg kan si, sier HR-direktør Geir Haugstveit.

10 åpne interne

10 ansatte ved høgskolen er blant de åpne søkerne til de sju lederjobbene, og i tillegg kan de to konfidensielle være interne.

Til dekanjobbene på tre av fakultetene er det bare én intern søker per jobb. Instituttleder ved institutt for sykepleie, Dag Karterud, vil bli dekan på Fakultet for helsefag. Prodekan ved Fakultet for samfunnsfag, Per Arne Olsen, vil bli dekan samme sted, og dagens dekan Knut Patrick Hanevik ved Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier (LUI) ønsker å fortsette i jobben.

Flest interne fra TKD

Det er også bare én intern søker til senterlederjobben på Senter for profesjonsstudier, dagens leder Oddgeir Osland, og til jobben som prorektor for forskning. Den har Kristi Agerup, som er avdelingsdirektør ved Fakultet for samfunnsfag og prosjektleder for School of Management søkt.

Bare ved Fakultet for teknologi, kunst og design (TKD), der det er store arbeidsmiljøproblemer i administrasjonen, har det meldt seg flere interne søkere. De er instituttleder Laurence Habib, førstelektor Øivind Husø, og dessuten Gro Markeset, som nettopp sluttet som prodekan på fakultetet. I tillegg har professor Åge Garnes, som nylig forlot fakultetet til fordel for Høgskolen i Bergen, søkt dekanjobben.

HR-direktør Geir Haugstveit sier han er glad for at det er interne søkere.

— Det er veldig bra at det er interne søkere, og vi setter pris på de som har søkt, sier han.

Synes ikke det er så få

Mange interne søkere på en arbeidsplass tas ofte som et tegn på at det har vært jobbet godt med lederutvikling i organisasjonen. Førstelektor Tor Høst ved Institutt for offentlig administrasjon og ledelsesfag på HiOA synes i utgangspunktet ikke det høres så lite ut med 10 interne søkere til de sju lederjobbene på høgskolen, eventuelt 12 hvis de to konfidensielle søkerne er interne. Høst forsker på ledelse i offentlig sektor.

— Jeg synes faktisk at det høres ganske bra ut, men jeg har ikke noe å sammenligne med, sier han.

Og han legger til:

— Jeg tenker at mange som jobber i vårt system er mer interessert i å jobbe faglig enn å drive med ledelse, så på den bakgrunn virker ikke antallet interne søkere så lite, sier han.

Tre på samfunnsfag

Stillingen som dekan på Fakultet for samfunnsfag fikk bare tre søkere.

Er det godt nok med tre søkere til denne jobben?

— Vi kunne selvfølgelig tenke oss flere søkere. Det aller viktigste er jo at vi finner den rette kandidat for stillingen, sier Haugstveit.

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS