— Vi inngår disse rammeavtalene rett og slett for å ha litt beredskap for den store oppgaven som venter oss, sier HR-direktør Geir Haugstveit. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

HiOA jakter på hodejegere

Høgskolen i Oslo og Akershus ønsker å inngå avtale med opptil fem ulike hodejegerfirmaer for hjelp til å rekruttere nye ledere. Prislappen er tre til fem millioner kroner.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Høgskolen i Oslo og Akershus (nedenfor kalt HiOA) ønsker å inngå en rammeavtale med rekrutteringsfirma med spesialkompetanse på lederrekruttering for eventuell bistand ved rekruttering av ledere og høyt kompetent teknisk-administrativt personale», heter det i utlysningen som ligger ute på den offentlige anbudsportalen Doffin.

«I tillegg vil det kunne være behov for bistand i rekruttering av enkelte vitenskapelig ansatte», heter det videre. Oppdraget skal ifølge kravspesifikasjonen bidra til at HiOA skaffer seg kompetanse på høyt nivå slik at institusjonen« når sine strategiske mål og drives effektivt og innenfor rammene av overordnet regelverk».

Fem leverandører, fem millioner

Vi ønsker «å opprette rammeavtaler med 3-5 leverandører som vi kan spille på lag med ved behov og dra nytte av deres kompetanse og nettverk til å tiltrekke oss høyt kompetente ledere som kan være med å ta HiOA et skritt videre», skriver høgskolen i anbudsdokumentene. Kontrakten, som i første omgang er for ett år, men med mulighet for tre års forlengelse, altså tilsammen fire år, har en økonomisk ramme på tre til fem millioner kroner uten moms. Summen er ikke forpliktende. Det kan bli mer, det kan bli mindre.

HiOA ønsker ifølge dokumentene, bistand som kan spenne fra full rekrutteringsprosess med kandidatsøk, seleksjon, og testing til kun sluttvurdering.

Det høres nok verre ut enn det er. Dette er ikke en uvanlig måte å gjøre det på.

Geir Haugstveit

Se også: Utlysningen på anbudsportalen Doffin her

Khrono har tidligere skrevet om at omlag halvparten av høgskolens faglige ledelse har åremål som går ut de nærmeste årene og nettopp dette er begrunnelsen for anbudet.

Les også: Ledere frykter for stor utskiftning av ledere

«Omtrent halvparten av HiOAs ledere er tilsatte på åremål som går ut de neste fire årene. I tillegg regner HiOA med at et antall administrative lederstillingen trenger å tilsettes de neste fire årene», heter det i anbudsdokumentet. Utlysningen har ligget ute siden 22.oktober og anbudsfristen går ut onsdag i denne uka, 26.november.

HR i beredskap

— Vi ønsker å være føre vár, og inngår disse rammeavtalene rett og slett for å ha litt beredskap for den store oppgaven som venter oss, sier HR-direktør Geir Haugstveit, og han legger heller ikke skjul på at det også handler om å være forberedt hvis høgskolestyret i desember vedtar at de ønsker å gå for en modell med ansatt rektor.  Da vil en rekrutteringsprosess av ny rektor starte opp relativt umiddelbart på nyåret.

Haugstveit understreker at HiOA også har god kompetanse internt når det gjelder rekruttering, og at det er HR som skal sitte i førersetet mens hodejegerne bare skal være støtte og hjelp. 

— Men avtaler med tre til fem ulike byråer? Hvorfor trenger dere så mange? 

— Det høres nok verre ut enn det er. Dette er ikke en uvanlig måte å gjøre det på. De enkelte byråene har ulike profiler, sier Haugstveit. 

— Hvem er alle de administrative lederne dere ser for dere at skal ansettes de neste årene, skal ikke disse bli færre egentlig? 

— Det vet vi jo ennå ikke, men det er jo heller ikke uvanlig at administrative ledere slutter og skal erstattes, sier Haugstveit, og legger til: 

— Ellers er signalene fra fakultetene at de har kapasitet til å klare rekrutteringen selv, men nå er vi forberedt hvis det skulle være behov for noe hjelp. Noe av det viktigste vi gjør er å finne og bygge framtid, og det er ganske så mange ledertilsettinger som skal gjennomføres de nærmeste årene, sier han. 

Kan bli store utskiftninger

Høgskoledirektør Ann Elisabeth Wedø (bildet over) har også tidligere sagt i et intervju med Khrono at det kan komme til å bli store lederutskiftninger ved høgskolen de neste årene, og at det ikke er noen automatikk i at folk får forlenget åremålene sine. Hun har også presisert at dette ikke må tolkes som noe signal om at det er ønskelig å skifte ut store deler av ledelsen.

— Jeg håper og tror at mange ønsker å fortsette å gjøre en god jobb som leder ved HiOA og vil søke fornyelse av åremålsstillingen, skrev hun i en epost til Khrono den gang. 

Lederutvikling

Høgskolen i Oslo og Akershus har satset relativt store ressurser på lederutvikling og har siden fusjonen betalt private lederkonsulenter rundt seks millioner kroner for å drive lederutvikling. I en oppsummering før sommerferien i år sa Wedø at hun tok selvkritikk på at de ikke hadde lagt stor nok vekt på endringsledelse i det private lederprogrammet. 

Les også:

De neste årene skal over 50 ledere, fra instituttledere, studieledere, dekaner og rektorat byttes ut. 

Diskusjon om ledelse

I høst har har det vært en stor diskusjon om høgskolen i framtiden skal ha tilsatt eller valgt rektor, om delt eller enhetlig ledelse er den beste modellen og organisere seg etter for landets største offentlige høgskole som har som ambisjon å bli universitet. Høgskolestyret skal ta den endelige beslutningen om en eventuell ny ledermodell i møtet sitt 18. og 19.desember.

HiOA har i dag en hybrid ledermodell, der instituttledere og fakultetsledelse (dekaner og fakultetsdirektører) er ansatt, mens den faglige toppledelsen rektor og prorektorene er valgt. Instituttledere, dekaner, studieledere og rektorat sitter på åremål på fire år, høgskoledirektøren har et åremål på seks år, mens det øvrige direktørsjiktet er fast ansatt uten åremål. 

I utlysningsteksten på den offentlige anbudsportalen Doffin, presiserer HiOA at det er vanskelig å være eksakt på det endelige omfanget av aktivitetene innenfor perioden da det både er usikkert hvor mange stillinger som skal tilsettes under perioden og i hvilken utstrekning HiOA trenger ekstern støtte ved tilsettingene.

 

 

 

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS