Khrono, med redaktør Tove Lie, har eksistert på Høgskolen i Oslo og Akershus som et prøveprosjekt i et og et halvt år. Nå innstiller høgskoledirektøren på å gjøre avisen permanent.

Innstiller på å la Khrono fortsette

Styret på Høgskolen i Oslo og Akershus skal avgjøre Khronos skjebne på sitt møte 28. oktober. Innstillingen går ut på å gjøre høgskolens uavhengige nettavis permanent.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Khrono har vært et prøveprosjekt på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), men hvis høgskolestyret følger anbefalingen fra høgskoledirektør Ann Elisabeth Wedø, vil ordningen med en uavhengig nettavis eid av høgskolen fortsette.

Les også: Rapporten om Khrono

Dette skjer etter at det nå er gjennomført en ekstern evaluering av Khrono. Ifølge evalueringsrapporten oppfyller nettavisen i stor grad formålsparagrafen, som er tredelt:

  • Dekke høgskolens virksomhet og relaterte temaer, og belyse mangfoldet av aktiviteter og miljøer ved høgskolen
  • Bringe stoff som analyserer forutsetningene for, og resultatene av, HiOAs virksomhet
  • Stimulere til meningsutveksling og faglig debatt

Bra på debatt, mindre profesjon

Ifølge analysen som er gjort av Høgskulen i Volda, oppfyller Khrono helt klart det første punktet i formålsparagrafen. Ifølge rapporten er det andre punktet er vanskeligere å operasjonalisere både for redaksjonen og evalueringen, men evaluator har analysert innslaget av politikk og funnet at 15 prosent av artiklene handler om utdannings- og forskningspolitikk.

Les også: 

Derimot var det forholdsvis få artikler om profesjonsrelaterte spørsmål utenfor høgskolen. På det siste punktet er vurderingen entydig, og rapporten slår fast at Khrono i betydelig grad stimulerer til meningsutveksling og faglig debatt.

Evalueringen ble gjennomført i perioden juli-september 2014, og har bestått av en innholdsanalyse der et utvalg artikler er blitt vurdert, samt en undersøkelse blant ansatte og studenter ved HiOA. Høgskolestyret bevilget 300.000 kroner til evalueringen.

Balansert dekning

Undersøkelsen viser at det store flertall av studenter og ansatte oppfatter Khrono som en «kritisk og uavhengig avis», mens innholdsanalysen viser at Khrono-artiklene samlet sett er balanserte i sin holdning til ledelsen ved høgskolen. Undersøkelsen viser videre at leserne er middels tilfreds med Khrono, og jo lengre tid man har vært ansatt jo mer tilfreds er man med nettavisen.

For høgskoleledelsen var det viktig å finne ut hvordan Khrono påvirker HiOAs omdømme og arbeidsmiljø. Resultatene av undersøkelsen viser at 57 prosent av de ansatte mener at Khrono har en positiv effekt på omdømmet, mens 48 prosent mener at avisen har en positiv effekt på arbeidsmiljøet. De faglig ansatte på høgskolen er mer positive enn de teknisk-adminstrativt ansatte, mens utvalget ledere som er spurt er mer kritiske til Khronos effekt på omdømme og arbeidsmiljø.

Endret formålsparagraf?

I mandatet for evalueringen inngikk å gi en vurdering av Khronos formålsparagraf. Ifølge innstillingen til høgskolestyret har evaluator gitt en grundig beskrivelse av hvordan dagens formålsparagraf oppfylles. Høgskoledirektøren skriver i saksframlegget at en eventuell endring av formålsparagrafen bør gjøres internt. Derfor foreslår hun at det nye Khrono-styret får i oppgave å utrede eventuelle endringer i formålsparagrafen.

Ifølge sakspapirene til høgskolestyremøtet gir evalueringen et godt utgangspunkt for en videre diskusjon om retningen for Khronos videre arbeid, blant annet vektlegging av interne versus eksterne saker.

Fruktbart med debatt om innretning

«Det vil være fruktbart med en diskusjon om Khrono i større grad skal forsterke og videreutvikle seg som lokalavis for HiOA, eller i større grad ta plass som en anerkjent sektoravis. Dette er diskusjoner HiOAs styre bør ta» står det i sakspapirene, som er undertegnet høgskoledirektør Ann Elisabeth Wedø og avdelingsdirektør samfunnskontakt og kommunikasjon Anne Christel Johnsgaard.

Det sittende Khrono-styret ble valgt for to år, og perioden utløper samme dag som høgskolestyret har sitt møte, 28. oktober. Innstillingen til styret går ut på at funksjonstiden til det gamle styret forlenges inntil et nytt styre er på plass.

Dagens styre ledes av Birgitte Kjos Fonn, som er førsteamanuensis ved Institutt for journalistikk og mediefag. Khronos styre er direkte underlagt HiOAs styre, og i forslaget til vedtak ligger også at styrets leder i framtiden skal ha ansvaret for å legge fram saker som angår Khrono for høgskolestyret.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS