Styreleder Hilde Lurås (t.v.) og dekan Nina Waaler ved Fakultet for helsefag er begge for å slå sammen de to instituttene som tilbyr sykepleieutdanning. Det er også dosent Finn Nortvedt ved Institutt for sykepleie. Fakultetsdirektør Kristin Nordseth til høyre. Foto: Wanda Nathalie Nordstrøm

Sier ja til sykepleiefusjon

Fakultetsstyret på helsefag går inn for å slå sammen de to instituttene som tilbyr sykepleie til ett kjempeinstitutt. Bare studentrepresentanten stemte imot.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et nesten enstemmig fakultetsstyre på Fakultet for helsefag (HF) mener at de to sykepleieutdanningene ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) bør ligge i samme institutt.

Derfor vedtok fakultetsstyret tirsdag å slå sammen Institutt for sykepleie (SP) i Pilestredet og Institutt for helse, ernæring og ledelse (HEL) på Kjeller til ett, stort institutt. Til tross for at det kom fram en del motforestillinger under møtet, først og fremst bekymring for at Kjeller skal svekkes som studiested, ble vedtaket gjort mot kun én stemme.

Les også: Helsesjefen går for eget kjempeinstitutt

Sykepleiestudent Carl Alexander Kessen Sverdrup, som sitter i Studentenes fakultetsråd og studerer i Pilestredet, var den eneste som stemte mot. Han er motstander av å etablere et nytt, stort sykepleieinstitutt, som vil få cirka 3000 studenter og 250 ansatte. Dette er i tråd med høringsuttalelsen som studentrådet har kommet med.

Ifølge høringsuttalelsen vil det ikke vil gavne studentene at de to instituttene slås sammen.

«SP er allerede et stort institutt, og vil i en sammenslåing med HEL bli enda større. Dette mener vi er uheldig, og de to utdanningene er også meget ulike», står det i uttalelsen.

Får beholde master

Dekan Nina Waaler (bildet under) fikk fullt gjennomslag i fakultetsstyret for sin innstilling. I motsetning til ledergruppen ved Institutt for sykepleie, som i sin høringsuttalelse ønsket å samle masterutdanningene i Pilestredet, var Waaler tydelig på at Kjeller skal få beholde sin master i helse og empowerment og forskergruppen som er knyttet til den.

— Det ville være helt feil å bare ha bachelor i sykepleie på Kjeller og flytte master og forskergruppe til Pilestredet. Det er viktig at Kjeller også har helhetlige utdanningsløp, sa hun under møtet i fakultetsstyret.

Mulig flytting av master og forskning fra Kjeller har skapt stor uro spesielt i fagmiljøet i sykepleie på Kjeller. Professor Sidsel Tveiten sa nylig i Khrono at flytting av master og forskning ville rasert fagmiljøet på Kjeller.

Les også: Vil utsette sykepleiefusjon

Forsatt bekymring

Nina Waaler understrekte på møtet at det ikke lå i mandatet til arbeidsgruppen som har utredet sammenslåing å vurdere hvilke utdanninger som bør ligge hvor. Hun sa at det er en sak som ligger på institusjonsnivå og viste til at høgskoledirektøren holder på å sette ned en gruppe som skal arbeide aktivt med strategisk campusutvikling. Fakultetet er blitt bedt om innspill på to personer som kan delta der.

Likevel kom det fram bekymring fra enkelte i fakultetsstyret for at Kjeller skal bli svekket som studiested etter sammenslåingen av de to instituttene.

Ansatterepresentant Lars Helliksen fra fakultetsadministrasjonen sa at han kjente på stor uro for hvordan det kommer til å gå med Kjeller som studiested.

— Det er stor uro på Kjeller over dette, og det er en fare for at dette bare er starten på en prosess mot full nedlegging av Kjeller som studiested. Hvorfor er det bare snakk om flytting fra Kjeller til Pilestredet og aldri omvendt? Denne sammenslåingen vil ikke bety noe positivt for Kjeller, sa han.

Han foreslo derfor et tillegg til Nina Waalers forslag til vedtak. I tillegget blir det presisert at fakultetsstyrets vedtak ikke handler om lokalisering, og at framtidig lokalisering må bli en del av et større arbeid med strategisk campusutvikling. Dette ble enstemmig vedtatt.

Utrede overføring

Førsteamanuensis Stine Marie Ulven ved utdanningen i samfunnsernæring på HEL (bildet under) var på sin side bekymret over hvordan det vil gå med denne lille utdanningen når den blir en del av et veldig stort sykepleieinstitutt.

— Vi blir det eneste fagmiljøet i det store instituttet som ikke er sykepleie. Jeg mener at det bør utredes nærmere om samfunnsernæring kan overføres til et annet institutt på Fakultet for helsefag, for eksempel Institutt for fysioterapi, sa hun.

Også hun kom med et forslag til et ekstra punkt i vedtaket, som gikk ut på at dette skulle utredes nærmere, og det ble også enstemmig vedtatt.

Nei til nytt fakultet

Nina Waaler gjorde det klart at tanken om et eget sykepleiefakultet er død. Instituttledelsen og personalet ved Institutt for sykepleie mener at det nye instituttet blir så stort at det bør bli et eget fakultet, noe Waaler er dypt uenig i.

— Det har vært mye fokus på et femte fakultet i høringsrunden, men dette er ikke aktuelt. For det første ville det vært svært politisk ukorrekt å ta ut sykepleie som et eget fakultet, når arbeidslivet der ute stadig etterlyser mer tverrfaglig samarbeid. For det andre ønsker vi å videreutvikle fakultetet som et nasjonalt kraftsenter og en attraktiv samarbeidspartner for offentlige myndigheter og private aktører. Da må vi være samlet, sa hun.

Dosent Finn Nortvedt ved Institutt for sykepleie var ikke så sikker på at tanken om et nytt, femte fakultet er død.

— Diskusjonen om et femte fakultet kommer til å komme opp igjen i forbindelse med universitetssatsingen, sa han.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS