Cathrine Nordberg leder SAIH Bislet, og er klar for å jobbe med den nye kampanjen «Ta først, spørre etterpå». Den krever at oljefondet gjør bedre undersøkelser før de investerer i Latin-Amerika.

SAIH-kampanje for et mer etisk oljefond

SAIH vil sette fokus på hvordan Oljefondets investeringer i Latin-Amerika bryter med urfolksrettigheter, og lanserer derfor kampanjen «Ta først, spørre etterpå».

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Studentenes og akademikernes internasjonale hjelpefond (SAIH) lanserer i dag kampanjen «Ta først, spørre etterpå». Kampanjen handler om hvordan norske investeringer gjennom Statens pensjonsfond utland, bedre kjent som Oljefondet, går på bekostning av rettighetene til urfolk og afroetterkommere i Latin-Amerika, og er basert på en egenlaget rapport.

— Afroetterkommere og urfolk er noen av dem som står nederst på rangstigen i Latin-Amerika.  Så det er behov for å fokusere på hvordan de har det rett og slett, forteller Cathrine Nordberg, som er lokallagsleder for SAIH Bislet, som er lokallaget til SAIH på Høgskolen i Oslo og Akershus.

Nordberg tror også kampanjen kan bidra til at mange kan lære mye om Oljefondet som de ikke visste fra før.

— Vi ønsker å sette fokus på Norges rolle i det hele, og hvordan våre investeringer går på bekostning av menneske- og urfolksrettigheter, sier Nordberg.

Vi ønsker å sette fokus på Norges rolle i det hele, og hvordan våre investeringer går på bekostning av menneske- og urfolks-rettigheter.

Cathrine Nordberg

Man må undersøke før man investerer

SAIH skriver på sine nettsider at det de legger vekt på i denne kampanjen er at mange urfolksområder i Latin-Amerika er svært rike på naturresursser, men at urfolkenes rettigheter står svakt i møte med store internasjonale selskaper og andre nasjonale interesser.

Norge har skrevet under på FNs ILO-konvensjon 169 om urfolksrettigheter, og har med det også forpliktet seg til sikre urfolksrettigheter til å bestemme over egne landområder og samfunnsliv.

— Under kampanjen skal det også foregå en underskriftskampanje, hvor SAIH blant annet krever at Oljefondet gjør bedre undersøkelser før de investerer i Latin-Amerika, sier Nordberg.

Oljefondet har en rekke etiske retningslinjer, som blant annet sier at pengene i fondet ikke skal investeres i selskaper som driver med grove tilfeller av barnearbeid, grov miljøkriminalitet eller grove menneskerettighetsbrudd. Fondet styres likevel slik at investeringene gjøres først, og de etiske vurderingene gjøres i etterkant av at pengene er investert.

Unngå uetiske investeringer via Oljefondet

SAIH mener at Norge ikke gjør nok for å følge opp det vi har forpliktet oss til gjennom FN-konvensjonen om urfolksrettigheter. Derfor arrangerer de også en debatt der det sentrale spørsmålet er hvordan Norge best kan sørge for at investeringene som gjøres via Oljefondet ikke skal gå på bekostning av urfolksrettigheter.

I debatten skal flere kjente politikere delta, blant annet Heidi Nordby Lunde (H), Ola Elvestuen (V), Torgeir Knag Fylkesnes (SV), Torstein Tvedt Solberg (Ap). I tillegg skal Jørn Wichne Pedersen fra SAIH delta.

— Etter debatten skal bergensbandet Sherpa spille, forteller Nordberg.

Resten av kampanjeperioden blir det også et variert program med blant annet filmvisning, konserter, rapportslipp og hete debatter. Kampanjen lanseres på mandag 29. september kl. 18.30 på Kulturhuset. Arrangementet er åpent for alle.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS