Et rede for gründerspirer

HiOA tilbyr gratis kontorlokaler til innovative studenter. Tilbudet ble mandag kveld relansert under navnet Gründerredet.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gründerredet er et tilbud om gratis kontorplasser til studenter ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) som går med en forretningsidé i magen. I «redet» kan man jobbe med idéen sin fram til en ferdig forretningsplan og kommersialisering.

I tillegg blir man del av et kreativt arbeidsfellesskap med andre som også er opptatt av innovasjon og entreprenørskap. Mandag holdt HiOA Karriere åpen dag i lokalene.

Øke interessen blant studentene

— Vi håper at flere studenter vil benytte seg av tilbudet og prøve seg som gründere, sier Brita Børve, seniorrådgiver ved seksjon for forskning og utvikling (FoU).

Sammen med Ragnhild By i HiOA Karriere jobber hun aktivt for å rekruttere nye studenter til «redet».


(Ragnhild By og Brita Børve.)

— Tilbudet er åpent for alle studenter som har en forretningsidé de vil jobbe videre med. Det er tøft økonomisk å starte en bedrift på egenhånd, forteller Børve.

Ragnhild By forteller at hun møter overraskende mange studenter som sier at de har tenkt tanken om å starte opp egen bedrift, men at mange synes det er litt skummelt.

— Jeg prøver å coache studentene og vise dem at det er mulig. Å starte egen bedrift er en super erfaring uansett om det går bra eller dårlig. Gjennom dette tilbudet kan man prøve seg uten at man har de største risikoene, sier hun.

Innovasjon Kjeller

Studenter med en god idé kan søke støtte fra Innovasjon Kjeller. Dette hjelper Børve og de andre på FoU til med. Hun legger vekt på at studentene må ha en klar plan og kunne gjøre rede for hvorfor deres produkt eller tjeneste er unikt i forhold til andre.

— De må ha interesse og en god forretningsidé. FoU fungerer som en døråpner og kan henvise studentene videre til Kjeller Innovasjon. Det finnes mange studenter her med gode idéer og det er i HiOA sin interesse å få disse idéene ut i verden, sier Børve.

Hun presiserer at studentene ikke kan drive kommersiell virksomhet i lokalene.

— Dette er et tilbud hvor man kan utvikle idéene sine fram til et ferdig produkt. Vi gir støtte i form av gratis lokaler, men kan ikke lenger støtte når studentene begynner å tjene penger på prosjektene sine, sier hun.

Huset flere bedrifter før

Børve forteller at Preinkubatoren, som tilbudet tidligere het, har huset 20-30 bedrifter med en til to studenter i hver bedrift, blant annet studentene bak Forlaget Propell og Karer med kamera. Lokalet i Wergelandsgate var lite og Børve håper at nytt lokale i St. Olavs gate og nytt navn vil være med på å øke interessen blant flere studenter.

Hittil er det kun Steinar Aas som har benyttet seg av Gründerredet. Han er mannen bak det digitale læringsspillet Enki, og har fått benytte seg av lokalene nå før åpningsdagen. Khrono skrev forrige uke om Aas og hvordan han etter en master i IKT-støttet læring ved HiOA og flere år som lærer, bestemte seg for å utvikle et læringsspill som tilskudd til det manglede tilbudet av digital læring i grunnskolen.

Nå håper Børve at flere vil gå i hans fotspor og starte bedrift.

Mentorprosjekt ga nytt navn

Det nye navnet er det studentene Håvard Bøhm og Deniz Feta som har æren for. De er begge tredjeårsstudenter ved Medier og kommunikasjonsstudiet på HiOA og har denne høsten jobbet med Gründerredet som mentorprosjekt i faget Entreprenørskap og prosjektledelse i mediebransjen.

— Vi synes Preinkubator var et lite dekkende navn for hva tilbudet egentlig går ut på, sier Feta og får støtte fra Bøhm. 

— Det nye navnet beskriver med «gründer» at det er noe innovativt og «redet» representerer noe trygt, som kan være bra i startfasen av et prosjekt, legger Bøhm til.

(Håvard Bøhm og Deniz Feta.)

Studenter fornøyd med tilbudet

Studentene synes Gründerredet er et godt tilbud som flere studenter bør benytte seg av og la seg inspirere til å tenke innovativt.

— Her kan man videreutvikle idéen sin og har man en god idé kan man få hjelp til å løfte den fram. Det er et trygt sted å være fram til man er klare for å fly ut av «redet», sier de begge.

Robert Vaagan, førsteamanuensis ved Institutt for journalistikk og mediefag, underviser Bøhm og Feta i entreprenørskapsfaget og er veldig fornøyd med tilbudet fra FoU og HiOA Karriere.

— Det er veldig gøy at det skjer noe på dette området og det er en mulighet for studentene til å søke såkornmidler fra Høgskolen til sine prosjekter. Det er viktig å bygge broer til arbeidslivet, sier Vaagan.

Frode Eika Sandnes (nummer to fra venstre), pro-rektor ved FoU og internasjonalisering er enig med Vaagan.

— Det er et godt tilbud og det er viktig å spre dette til yngre studenter og skape en kultur innenfor innovasjon, forteller Sandnes.

Tverrfaglighet viktig

Ragnhild By håper studentene kan finne en arena her og jobbe på tvers av studieretningene for å utvikle nye og spennende idéer i møte med hverandre.

Også studentene Bøhm og Feta er enig i at tverrfaglighet står sentralt i Gründerredet.

— Se på Enki for eksempel. Der har man et tverrfaglig prosjekt hvor man kombinerer pedagogikk, IT og design, sier Bøhm.

— Det er en gylden mulighet til å skape et nettverk, legger Feta til.

Liker tilbudet veldig godt

Kristian Hjortaas (bildet under) studerer for å bli bygg-ingeniør og tok turen til Gründerredet etter at han så en plakat i heisen på HiOA.

— Jeg synes det høres veldig spennende ut å starte for seg selv og skape sin egen arbeidsplass. Det hadde vært gøy med samarbeid på tvers av studieretningene. Det er en viktig arena for å snakke sammen, utvikle idéer og hente inspirasjon fra hverandre, sier Hjortaas.

Han forteller at han ikke har tenkt så mye på innovasjon selv, men at han ville komme innom for å høre mer.

— Jeg liker idéen om å være gründer veldig godt. Man må tørre å «gamble» litt, sier Hjortaas.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS