Styreleder ved Göteborgs universitet reagerer sterkt på at UiO-rektor Ole Petter Ottersen knappe tre uker etter at styret anbefalte ham som rektor, trekker seg som rektorkandidat i Göteborg, fordi han skal være aktuell til en rektorstilling i Stockholm. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

UiO-rektor Ottersen takker nei til rektorjobben i Gøteborg

UiO-rektor Ole Petter Ottersen har trukket seg fra rektorjobben i Gøteborg. Han er fremdeles aktuell for rektorjobben ved Karolinska Institutet i Stockholm. Styreleder ved Göteborgs universitet er overrasket.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I et brev til styret ved Göteborgs universitet søndag meddeler Ole Petter Ottersen at han ikke lenger er interessert i jobben som rektor i Gøteborg. 

I et ekstraordinært styremøte mandag 30. januar, har styret derfor besluttet å trekke tilbake forslaget sitt om å ansette Ole Petter Ottersen, nåværende rektor på Universitet i Oslo, som ny rektor.

I en pressemelding fra styret begrunner de det med at Ottersen også er aktuell som rektorkandidat ved Karolinska Institutet (KI). 

Svært skuffet styreleder i Gøteborg

— Styret hadde to meget sterke kandidater å ta stilling til. Hadde vi visst at en av dem var aktuell i en annen rekrutteringsprosess hadde vår beslutning blitt en annen, sier Cecilia Schelin Seidegård, i en pressemelding fra Göteborgs universitet. 

Allerede i november skrev Khrono at Ottersen var aktuell både ved Karolinska Institutet og i Gøteborg.

Les også: UiO-rektor Ottersen foreslått til to toppstillinger i Sverige

Til Khrono utdyper styreleder Seidegård (bildet):

Ottersen har stått foran <<hörande-församlingen>> ved universitetet vårt og sagt at får han jobben i Gøteborg så tar han den. Det hørte vi alle sammen.

Schelin Seidegård

Det var tirsdag i forrige uke at jeg fikk høre at det var satt i gang en <<snabbprosess>> med rekruttering på Karolinska Institutet (KI) og at Ottersen var aktuell der.

Cecilia Schelin Seidegård

Jeg må understreke at jeg har vært åpen på at jeg har vært i samtaler med to universiteter -  noe som også har vært kjent i presse og media.

Ole Petter Ottersen

...gode lederegenskaper i så måte er viktigere enn vitenskapelig eksellens. Videre understreker vi at vedkommende må ha gode språkkunnskaper i svensk og engelsk.

Mikael Odenberg

— Det er lenge siden november. Ottersen har stått foran «hörandeforsamlingen» ved universitetet vårt og sagt at får han jobben i Gøteborg så tar han den. Det hørte vi alle sammen, sier Seidegård og hun fortsetter:

— Det var tirsdag i forrige uke at jeg fikk høre at det var satt i gang en «snabbprosess» med rekruttering på Karolinska Institutet (KI) og at Ottersen var aktuell der.

— Så avklaringen fra Ottersen kommer på oppfordring fra dere?

— Absolutt. Jeg snakket med ham fredag og fikk det da muntlig at han ikke var aktuell, og så kom det skriftlig søndag, svarer styrelederen i Gøteborg.

— Kom dette overraskende på dere?

— Det kom meget overraskende, og det er utrolig kjedelig for oss. Vi mener virkelig det vi har skrevet i pressemeldingen. Vi hadde to veldig gode kandidater, hadde vi visst dette, hadde vi valgt Eva Wiberg med en gang.

— Har du snakket med Wiberg?

— Ja det har jeg. Hun trenger naturligvis litt betenkningstid, når situasjonen har blitt som den har blitt, men vi håper inderlig hun takker ja, sier Seidegård.

KI vil ikke kommentere personer

Ved Karolinska Institutet (KI) er det ekstraordinært styremøte tirsdag 31. januar, men den tidligere svenske forsvarsministeren som nå er styreleder ved KI, Mikael Odenberg, opplyser til Khrono at det ikke skal avgjøres her hvem man ønsker i rektorjobben.

— Vi får opp et forslag om å justere kravprofilen til den kommende rektoren, men noe personspørsmål kommer ikke opp, sier Odenberg.

Hva kan det bety at en av de som kan være aktuelle for jobben, Ole Petter Ottersen, har trukket seg fra rektorjobben i Gøteborg?

— Ja , jeg har sett det, men det har jeg ingen kommentar til, sier Odenberg.

Et stykke fram på Karolinska

Det medisinske prestisjeunviersitetet, Karolinska Institutet, fikk nytt styre, som kalles konsistoriet, 1. desember i fjor, og styreleder Mikael Odenberg sier at styret ønsker å justere kravprofilen som det tidligere styret vedtok i fjor på to punkter.

— Vi foreslår to tillegg: Det ene er at den nye rektoren skal ha personlige forutsetninger for å lede et omfattende utviklingsarbeid, og vi sier da at gode lederegenskaper i så måte er viktigere enn vitenskapelig eksellens. Videre understreker vi at vedkommende må ha gode språkkunnskaper i svensk og engelsk, sier han.

— Kommer dere også til å vedta en tidsplan for ansettelse av rektor?

— Det er fortsatt ikke avklart, sier Odenberg.

— Har vært åpen om interesse for begge rektorjobbene

Ole Petter Ottersen sier til Khrono at han ikke kan kommentere rektorprosessen ved Karolinska Institutet i Stockholm. 

— Jeg kan bekrefte at jeg ikke lenger er kandidat i Gøteborg. Samtidig må jeg understreke at jeg har vært åpen på at jeg har vært i samtaler med to universiteter -  noe som også har vært kjent i presse og media, poengterer Ottersen og legger til: 

— Göteborgs universitet (GU) er et godt og spennende universitet med stort potensiale for å bli enda bedre. Jeg ønsker GU lykke til videre og er overbevist om at de finner en utmerket kandidat.

Styret ga mandag styreleder Cecilia Schelin Seidegård i oppdrag å spørre den andre  finalekandidaten, Eva Wiberg, prorektor ved Lunds universitet, om hun fortsatt er aktuell for rektoroppdraget.

Les også: UiO-Ottersen 1 av 2 i svensk rektorfinale

En som trakk seg

Opprinnelig var det tre rektorkandidater i finaleheatet om å bli ny rektor ved Universitetet i Gøteborg. De tre var Eva Wiberg, prorektor ved Lunds universitet, Peter Aronsson, prorektor ved Linnéuniversitetet, og Ole Petter Ottersen, rektor ved Universitetet i Oslo.

Men i begynnelsen av desember trakk Peter Aronsson søknaden sin. De to som var igjen i finaleheatet var Eva Wiberg og UiO-rektor Ottersen. 

20. desember innstilte hörandeförsamlingen på Ottersen som sin kandidat, 10. januar gjorde styret det sammen, og de sendte så anbefalingen av Ottersen over til den svenske regjeringen som er de som ansetter universitetsrektorer i Sverige.  Men snaue tre uker senere altså, 30. januar, ble innstillingen trukket fordi UiO-rektor Ottersen hadde ombestemt seg. 

Les også: Ottersen ny rektor i Gøteborg

Andre norske rektor med et slikt tilbud

Etter det Khrono kjenner til skal Ottersen være en av få norsk rektorer som har fått tilbud om en slik posisjon på et utenlandsk universitet. 

Paula Crabtree var norsk rektor som fikk tilsvarende stilling i utlandet. Daværende rektor for Kunst- og designhøgskolen i Bergen (KHiB), Paula Crabtree, ble foreslått som rektor for Stockholms konstnärliga högskola i 2013, ved en forestående sammenslåing av de tre høgskolene Operahögskolan, Dramatiska Institutet, samt Dans- och Cirkushögskolan.

Peter Lorange gikk noen år tidligere rett fra å være rektor ved Handelshøyskolen BI (1989-1993) til å bli rektor ved International Institute for Management Development (IMD) - en ledelseshøgskole i Lausanne, Sveits. Han var rektor ved IMD fra 1993 til 2008.

Til sommeren er Ole Petter Ottersen (61) ferdig med sin andre rektorperiode ved Universitetet i Oslo, og kan dermed ikke stille til gjenvalg. 

Da Khrono i november spurte Ottersen hvilke av de to svenske rektorstillingene han hadde mest lyst på svarte han:

— Det er fortsatt veldig tidlig i prosessene her, og det er interessante stillinger begge to. Göteborgs universitet er et breddeuniversitet, og ikke så ulikt Universitetet i Oslo. Karolinska Institutet er et medisinsk universitet, og med utgangspunkt i min egen bakgrunn, og UiOs satsing  satsing på livsvitenskap, så har den stillingen også sin attraksjon.

KI-skandalen

Karolinska Institutet har det siste året vært rammet av en stor forskningsskandale, den såkalte Macchiarini-saken, der en høyt profilert kirurg er tatt i omfattende forskningsjuks og blant annet har operert inn luftrør av plastikk på svært syke pasienter. Flere av dem døde. Både hele det tidligere styret, samt ledelsen ved det medisinske universitetet som også nominerer til Nobelpris, måtte gå av som følge av skandalen. Omdømmet til universitetet har sunket langt ned på ulike målinger. En viktig jobb for en ny rektor blir å gjenopprette dette. 

Les også:

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS