Fornøyd med Oslo-satsingen innen høyere utdanning: Ola Elvestuen (V), Kristin Vinje, Hans Olav Syversen (KrF) og Christian Tybring-Gjedde (FrP). Foto: Ketil Blom Haugstulen

Fornøyd med Oslo-tildeling

Oslo-området får flere stipendiater og studieplasser som et resultat av budsjettforliket i Stortinget.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har blitt fast takst de siste årene, at høyere utdanning og forskning er et av områdene som har kommet styrket ut av regjeringens forhandlinger med sine samarbeidspartnere. 

— Slik ble det også i år, sier Kristin Vinje, utdanningspolitisk talsperson for Høyre på Stortinget, til Khrono, og hun legger til:

— Fordeling av ekstra rekrutteringsstillinger og studieplasser er nå klart, og for Oslos del er det positivt.

Her ser du fordelingen av stipendiater til alle institusjonene.

50 ekstra - 12 av disse til Oslo

I budsjettet som er vedtatt for 2017 ble det 50 ekstra stipendiatstillinger. Disse kommer på toppen av regjeringens forslag på 120 nye stillinger, totalt altså 170.

— Med dette har det borgerlige flertallet tildelt midler til totalt 542 rekrutteringsstillinger i forbindelse med oppfølging av Langtidsplanen for høyere utdanning og forskning, trekker Vinje fram.

Institusjonene i Oslo får drøyt 20 prosent økning på alle tildelingsområdene. Når det gjelder stipendiater får de 12 stillinger og de fordeles slik:

  • 4 nye rekrutteringsstillinger til Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA)
  • 5 nye til Universitetet i Oslo
  • 1 til BI
  • 1 til VID vitenskapelig høyskole
  • 1 til MF (Menighetsfakultetet)

— Dette bidrar til å øke rekrutteringen og styrke viktige fagmiljøer ved hovedstadens sentrale utdanningsinstitusjoner, sier Kristin Vinje og hun legger til:

— Jeg er glad for at regjeringen og samarbeidspartiene Kristelig Folkeparti og Venstre har sørget for en svært positiv utvikling i antall rekrutteringsstillinger i denne stortingsperioden.

Nye studieplasser

Da revidert nasjonalbudsjett ble lagt fram og vedtatt i våres kom det endel ekstra studieplasser, spesielt rettet inn mot Rogaland og Hordaland. I forslag til statsbudsjett for 2017 lå det inne bare en videreføring av disse studieplassene.

— Samarbeidspartiene har blitt enige om en målrettet økning i antallet studieplasser. Vi tildeler midler til 500 nye studieplasser i ikt i 2017 for å møte framtidig etterspørsel etter it-kompetanse, sier Vinje.

Fordelingen av studieplasser til it-utdanningene i Oslo er:

  • UiO får 55
  • HiOA får 40

Her ser du fordelingen av studieplasser i hele landet

Hevder taktskifte

Kristin Vinje og hennes parti, sammen Christian Tybring-Gjedde (FrP), Ola Elvestuen (V) og Hans Olav Syversen (KrF) er opptatt av å få fram det de mener har vært et taktskifte for forskning og høyere utdanning, gjennom den nye regjeringen.

— I de siste fire budsjettene har regjeringen økt bevilgningene til forskning og utviklingsarbeid med til sammen 5,1 mrd. kroner utover prisveksten, sier Vinje og fortsetter:

— Regjeringen har trappet opp veksten med en reell økning på rundt 4 prosent hvert år, fra en gjennomsnittlig vekst på 2,4 prosent i forrige periode. Det har vært et taktskifte i kunnskapspolitikken, og aldri før har forskningsmiljøene opplevd en så stabil og forutsigbar satsing på FoU.

Mer å fordele

Stortinget har også vedtatt at skal det fordeles ytterligere 150 millioner kroner i 2017 til ny femårig lærerutdanning, skriver departementet i en pressemelding.

Totalt blir det da satt av 252 millioner kroner i 2017 for å få på plass den nye 5-årige masterutdanningen for lærere.

De 150 millionene er ennå ikke fordelt, men skal bidra til god etablering og økt kvalitet i de nye femårige grunnskolelærerutdanningene.

Det skal også fordeles 75 millioner kroner til oppgradering av universitetsbygg.

Det er dessuten vedtatt å videreføre 150 millioner kroner til universiteter og høyskoler til samarbeid, arbeidsdeling, konsentrasjon og sammenslåing (SAKS).

Kunnskapsdepartementet kommer tilbake til mer detaljer rundt disse tildelingene etter hvert.

Les mer om tildelingene her: 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS