Filmprofessor og rektor ved Høgskolen i Lillehammer, Kathrine Skretting, har enn så lenge ikke funnet på noe «lurt» for å beholde bachelorutdanningen i film- og fjernsynsvitenskap. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Lillehammer kutter film- og tv-bachelor

Høgskolen i Lillehammer legger ned bachelorstudiet i Film og fjernsynsvitenskap, men fortsetter med årsenhet og masterprogram.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mot to stemmer, vedtok styret ved Høgskolen i Lillehammer denne uka å ikke lyse ut bachelorstudiet i film- og fjernsynsvitenskap, skriver GD

— Dette var et forventet vedtak etter en meget lang prosess i forkant ved Høgskolen i Lillehammer, sier dekan Marit Roland Udnæs ved Avdeling for samfunnsvitenskap, som Film- og fjernsynsvitenskap sorterer under til GD.

Halvering på ett år

Filmmiljøer og enkeltpersoner har protestert, men det hjalp ikke. Det er altfor få studenter som søker seg til studiet - og få studenter gir mindre penger.

Bare fra 2015 til 2016 er tallet på de som har utdanningen på førsteplass på søknadene sine om studieplass halvert, fra 32 til 16, viser tall fra Samordna opptak. Tallet på såkalte førstevalgssøkere var 68 for for 10 år siden, siden 2012 har førstevalgssøkere ligget på 30-tallet i antall, mens i år er det ny bunnotering på bare 16. 

Opprop og facebook

Engasjementet rundt å redde, eller bevare, bachelorutdanningen i film- og fjernsynsvitenskap på Lillehammer har vært stor. Snart 1000 personer har signert på et opprop for å bevare studiet. Og det finnes også en egen facebookside «Bevar film- og fjernsynsvitenskap ved Høgskolen i Lillehammer».

Høgskolestyret kom onsdag til samme konklusjon som avdelingsstyret gjorde i mai i år; bachelorutdanningen i film- og fjernsynsvitenskap kan ikke fortsette.

Les også: Filmprofessor kan komme til å måtte legge ned filmstudiene

Sterk posisjon

– Det er vedtatt at årsstudium og master består. Fagmiljøet har en meget sterk posisjon både nasjonalt og internasjonalt og er en viktig del av høgskolens audiovisuelle satsing. Studiene i film- og fjernsynsvitenskap er etter mitt syn feilplassert i organisasjonen og over tid har dette svekket rekrutteringen, sier Roland Udnæs, til GD.

Vedtaket i høgskolestyret ble fattet etter en lengre debatt, mot to stemmer. Yvonne Fritze (UF-ansatt) og Ola Dahl (UF-ansatt).

Flere av styremedlemmene mente ifølge avisen at vedtaket var for uklart utformet.

Årsenhet og master fortsetter

På den ene side kunne det tolkes som at studiet Film – og fjernsynsvitenskap skal fases ut. På en annen side kunne det virke som om høgskolen ønsker å opprettholde fagmiljøet, selv om dagens system med tilbud om årsstudieum, bachelor og master ikke kan bestå.

Det endelige vedtaket lyder ifølge avisen slik:

«Høgskolstyret ser fagmiljøet ved FFV som en viktig del av høgskolens samlede audiovisuelle satsing. På grunn av sviktende studentrekruttering er det imidlertid nødvendig med en omstilling. Som et ledd i denne prosessen vedtar styret:

Bachelor i film- og fjernsynsvitenskap lyses ikke ut i studieåret 2017/18.

En årsenhet og masterstudiet i film- og fjernsynsvitenskap i studieåret 2017/18 lyses ut som før.

Det settes i gang et utviklingsprosjekt som har som formål å utrede etableringen av en bredere bachelor innen audiovisuelle medier. Utredningen skal også analysere rekrutteringspotensialet og samarbeidsmuligheter med studiemiljøer ved Høgskolen i Hedmark. Tiltaket følges opp i budsjettet for 2017.»

Rektor så ikke lyst på det

Rektor ved Høgskolen i Lillehammer, filmprofessor Kathrine Skretting, sa i et tidligere intervju med Khrono at hun ikke så lyst på det å eventuelt måtte legge ned studiet. 

— Det er klart jeg har følelser for dette. Det er veldig synd hvis vi må legg ned. Synd for de veldig flinke forskerne vi har, for miljøet og for faget. Jeg håper vi kan finne på noe lurt, sa rektoren og filmviteren til Khrono. 

Skretting minnet også om at både Oslo og Bergen har studier med filmvitenskap - så studiet forsvinner ikke som sådan, dersom de må legge ned på Lillehammer. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS