Bekymra for ytringsfriheten

En rekke organisasjoner og Høgskolen i Oslo og Akershus møter i dag utenriksminister Børge Brende for å diskutere situasjonen i Tyrkia.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norsk Presseforbund, Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening, Norsk PEN og Høgskolen i Oslo og Akershus legger i dag fram en rekke tiltak som organisasjonene mener Norge bør ta initiativ til overfor Tyrkia.

Dette skjer i et møte med utenriksminister Børge Brende.

— Vi forventer at Norge tar konkrete initiativ for å bidra til å sikre demokratiet, rettsstatens prinsipper og presse- og ytringsfrihet i Tyrkia, sier generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum (bildet over), på vegne av organisasjonene i en pressemelding.

Se også: Her er forslag til tiltak som Børge Brende får overlevert tirsdag 2. august

Rice deltar på møtet med Brende

Rektor Curt Rice ved Høgskolen i Oslo og Akershus blant dem som møter Børge Brende i dag.

— De massive oppsigelsene i tyrkisk akademia er et urovekkende signal og vitner om at den akademiske friheten er under sterkt press i Tyrkia. Vi som leder universiteter og høgskoler i Norge, er svært bekymret for forholdene våre tyrkiske kolleger jobber under, sier Rice, til Klassekampen.

Overfor avisen trekker han fram akademisk frihet som en viktig premiss for et demokrati.

Rice trekker fram at akademisk frihet ikke bare er en mulighet for professorer til å utfordre samfunnet, men at det er er en viktig forutsetning for videreutvikling av et samfunn.

— Jeg møter Børge Brende på vegne av våre tyrkiske kolleger, men også på vegne av det internasjonale forskersamfunnet. Jeg håper han lytter til våre bekymringer, og at vi kan ruste ham med kunnskap og argumenter til hans arbeid, sier Rice til Klassekampen.

Oppfordrer til å bruke alle kanaler

I dag skriver rektor ved Universitet i Bergen, Dag Rune Olsen, og rektor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), Mari Sundli Tveit (bildet under), innlegg i Khrono der de oppfordrer til at mans er og bruker alle kanaler og trykker på overfor Tyrkia.

Les også: Vi må bruke alle kanaler vi har

De to trekker fram at Tyrkia allerede har sluppet til i endel av EUs programmer for forskning, og at man må regne med at dette er viktig for landet. EU-systemet dermed er viktig for å utøve press for å bedre situasjonen for de intellektuelle og med tanke på ytringsfriheten i landet, er noe av innholdet i innlegget fra de to rektorene.

Se også: Brev fra rektorene til det europeiske universitetsrådet

Ønsker press fra Norge

Sist uke har tyrkiske myndigheter stengt over 130 medier, både nasjonale og lokale. Blant disse er 45 16 tv-kanaler og 45 aviser.

— Erdogan knebler alle opposisjonelle røster under dekke av å hindre statskupp. Det er dypt bekymringsfullt, sier generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening, til Klassekampen.

Arne Jensen sier til Klassekampen den norske regjeringen må bruke sine kontakter til å snu den negative trenden i Tyrkia.

— Norge bør forsøke å påvirke både bilateralt og gjennom sin tilknytning til internasjonale organisasjoner.

Universitetene raskt ute med bekymring

Det norske akademia var raskt ute med bekymringsmeldinger om situasjonen i Tyrkia. Ni rektorers krev etter få dager brev til Erna Solberg der de ba om tiltak fra den norske regjeringen overfor Tyrkia.

Les også: Her er brevet til Erna Solberg

Rektorene trekker fram at myndighetene i Tyrkia har siden kuppforsøket ble slått ned foretatt en rekke begrensninger i den akademiske friheten i landet.

Tidligere denne uken ble fire rektorer, 1.577 dekaner og 15.200 ansatte i utdanningssektoren fjernet fra sine stillinger ved tyrkiske universitet. I tillegg har akademisk ansatte fått utreiseforbud og akademikere på forskningsopphold i utlandet er blitt bedt om å vende hjem til Tyrkia.

De skriver:  «Det står ikke alene om den akademiske friheten i Tyrkia, men også om landets og tyrkiske akademikeres muligheter for å delta i den frie, internasjonale vitenskapelige debatt og om deltakelse i europeiske og internasjonale forskningsprosjekter. Studentutveksling vil også kunne rammes hardt.»

Les også innlegget fra UiO-rektor: Turkey imposes travel ban on academics 

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS