Varsler streik for 1500 ansatte i akademia
Sammenslutningene i staten har varslet at 1461 ansatte ved universiteter og høgskoler kan bli tatt ut i streik torsdag. Godt over halvparten jobber ved Universitetet i Oslo og Høgskolen i Oslo og Akershus.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Det kan bli storstreik i staten fra førstkommende torsdag dersom ikke meklingen som starter mandag fører til enighet mellom partene. Det er brudd i lønnsforhandlingene mellom staten de tre sammenslutningene Unio, LO Stat og YS Stat. Fredag ettermiddag varslet de ansattes sammenslutninger at 5.591 arbeidstakere i politiet, NAV, skatteetaten, departementene og universitets- og høgskolesektoren vil kunne bli tatt ut i streik.
1461 ved universiteter og høgskoler
Flere universiteter og høgskoler landet rundt kan bli rammet da tilsammen 1.461 ansatte vil bli tatt ut i streik fra dag én.
Størst antall streikende vil man finne ved Høgskolen i Oslo og Akershus og Universitetet i Oslo med henholdsvis 504 og 320 streikende Unio- og LO-medlemmer. YS Stat har så langt kun tatt ut sine medlemmer i departementene.
Lærerutdanningen ved HiOA
Dette handler først og fremst om retten til å forhandle om våre medlemmers fremtidige
pensjon.
Petter Aaslestad
Vi fikk vite i dag at 25 prosent av HiOAs ansatte blir tatt ut i streik på torsdag dersom partene ikke oppnår enighet. Det vil ramme HiOA meget hardt.
Curt Rice
Andreas Christensen i Forskerforbundet ved Universitetet i Oslo er kontaktperson for Unio når det gjelder streiken i Oslo. Han bekrefter at de i første omgang kun har tatt ut medlemmer ved UiO og HiOA.
— Av Unios medlemmer ved Høgskolen i Oslo og Akershus har vi varslet streik for rundt 200 medlemmer, hovedsakelig ansatte ved Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier, sier Christensen til Khrono fredag kveld.
LO Stat, blant annet Norsk Tjenestemannslag, har varslet streikeuttak for 341 medlemmer ved HiOA, så totalt kan rundt 540 av rundt 2000 ansatte ved høgskolen måtte ta på seg streikevestene torsdag morgen. Ved Universitetet i Oslo er det 160 Unio-medlemmer og 160 LO-medlemmer som vil bli tatt ut.
(Foto: Skjalg Bøhmer Vold)
På en melding på HiOAs intranettsider heter det at «det er vanskelig å si hvilke konsekvenser en streik kan få for HiOA, da vi ennå ikke vet hvem som ev. blir tatt ut. Beskjed om dette kommer senest lørdag 21. mai, og mer konkret informasjon kommer i løpet av mandag 23. mai».
— Vi fikk vite i dag at 25 prosent av HiOAs ansatte blir tatt ut i streik på torsdag dersom partene ikke oppnår enighet. Det vil ramme HiOA meget hardt. Dersom det blir streik, vil jeg allerede på torsdag bruke hioa.no til å kommunisere med studenter og de ansatte som ikke er tatt ut i streik, og jeg ber studenter og ansatte sjekke der for oppdateringer som eventuelt gjelder dem, sier HiOA-rektor Curt Rice (bildet over) i en kommentar til Khrono.
Kan ramme eksamen på UiO
Forskerforbundet ved Universitetet i Oslo har konsentrert sitt uttak om Det humanistiske fakultetet, og der vil de ta ut både administrativt ansatte og vitenskapelige, skriver Uniforum.
— En streik vil gå ut over undervisning, forskning og muligens eksamen, sier Steinar Sæther, leder i Forskerforbundet ved UiO.
Ellen Dalen, leder NTL ved UiO, sier til Uniforum at de har tatt ut medlemmer i hele bredden av NTLs medlemsmasse.
— Vi har tatt ut medlemmer på Det samfunnsvitenskapelige fakultetet (SV) og i sentraladministrasjonen. På SV har vi tatt ut de som jobber i renhold og drift, i tillegg til administrasjonen og vitenskapelige ansatte, sier Dalen.
Fusjonshøgskoler i streik
Men de største utdanningsinstitusjonene i Oslo er ikke alene om å bli rammet av streik. Også ved fusjonshøgskolene på Vestlandet, høgskolene i Bergen, Sogn og Fjordane og Stord/Haugesund skal Unio-medlemmer streike. Av universitetene er det bare NTNU og UiT Norges arktiske universitet som ikke er rammet av streik i første runde. Så både NMBU i Ås og universitetene i Agder, Stavanger, Bergen og Nord universitet i Bodø står på uttakslistene til Unio.
Ifølge en twittermelding fra rektor ved Universitetet i Bergen, Dag Rune Olsen, vil en streik i første rekke ramme Det humanistiske fakultet (HF), administrasjonen og universitetsbiblioteket ved UiB.
LO Stat konsentrerer sitt uttak i uh-sektoren med å ta ut medlemmer kun ved UiO og HiOA, i tillegg til 57 medlemmer i Kunnskapsdepartementet.
(Foto: Skjalg Bøhmer Vold)
Streiker for prinsipper
— Dette er en krevende mekling, men vi gjør alt vi kan for å få til en løsning. Vi må likevel forberede oss på konflikt. Dersom vi ikke klarer å komme til enighet, er streik et virkemiddel som vi vil ta i bruk, sier forhandlingsleder Petter Aaslestad (bildet over) i Unio Stat i en pressemelding.
Han understreker at årets oppgjør primært ikke dreier seg om penger, men om prinsipper.
— Dette handler først og fremst om retten til å forhandle om våre medlemmers fremtidige pensjon. Den retten er helt grunnleggende for oss som fagforbund, og svært viktig for de 750.000 ansatte i offentlig sektor.
Virksomheter som rammes ved en eventuell streik i staten er i stor grad universitets- og høgskolesektoren og politi- og lensmannsetaten. I hovedsak er det kunnskapsarbeidere som er tatt ut i streik, altså personer som driver forskning og utdanning til ulike sektorer, som for eksempel helse- og utdanningssektoren, heter det i meldingen fra Unio.
— Det blir en krevende innspurt, og vi kommer naturligvis til å gjøre hva vi kan for å unngå konflikt, men vi må også forberede oss på det motsatte, sier Tone Rønoldtangen, leder i LO Stat i en melding på LOs hjemmeside.
YS i departementene
Nærmere tre hundre YS-medlemmer i departementene kan også bli tatt ut i streik fra torsdag 26. mai.
— Målet med dette første uttaket er primært å ramme arbeidsgiver, og ikke uskyldig tredjepart, sier Pål N. Arnesen, leder i YS Stat i en pressemelding.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!