Stryker med vilje på eksamen
Flere studenter stryker bevisst på eksamen for å skaffe seg lengre lesetid før fornyet eksamen. Studentparlamentet vil ha tilbake gammel ordning der alle som ville kunne konte.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Siv Camela Rivera Pettersen studerer sykepleie på HiOA og strøk med vilje på anatomi-eksamen første året sitt på høgskolen.
— Som førsteårsstudent har man ikke peiling på hvordan man skal legge opp lesinga og overgangen fra videregående til høyere utdanning er veldig brå, fortalte Pettersen i et intervju med Khrono for to år siden.
Likevel hadde hun planer om å gjøre sitt beste på eksamen.
Venninner angret på at de ikke strøk
— Jeg tenkte jeg skulle gjøre så godt jeg kunne, men da jeg så spørsmålene, visste jeg at jeg ikke kom til å bli fornøyd med karakteren min, sier Pettersen (bildet under), som bevisst strøk for å kunne ta konteeksamen.
Hun forteller om flere venninner som satt igjen med en E etter samme eksamen, og som i ettertid angret på at de ikke strøk med vilje.
Pettersen er nå ferdigutdannet og har fått seg jobb på Ahus. Hun sier til Khrono at konten gikk fint den gangen. Hun fikk C på den nye eksamenen, og strøk ikke mer med vilje etter det.
Jeg tenkte jeg skulle gjøre så godt jeg kunne, men da jeg så spørsmålene, visste jeg at jeg ikke kom til å bli fornøyd med karakteren min.
Siv Camela Rivera Pettersen
Hvis man dropper en eksamen, kan man fokusere på de andre, og resultatet blir bedre karakterer på alle
eksamenene.
"Martin"
Nye regler for fornyet eksamen
Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) innførte i 2012 nye regler for hvem som kan ta fornyet eller konteeksamen. Tidligere var det åpent for alle å konte, men nå er det bare de som stryker eller har godkjent fravær på eksamen som kan ta fornyet eksamen.
Begrunnelsen for endringen er at høgskolen opplevde at svært mange av de som meldte seg opp til konteeksamen ikke møtte, og at utgiftene til denne type eksamen var uforholdsmessige høye.
Det er varierende praksis på høgskoler og universitet på hvem som kan ta fornyet eksamen. Noen steder kan alle melde seg opp, andre steder har samme praksis som HiOA og på noen institusjoner er det bare de som har gyldig fravær på eksamen som kan konte.
Synd reglene ble endret
Pettersen mener det er synd at eksamensreglene ble endret, og håper de kan endres tilbake slik det var tidligere.
— Hvis jeg hadde hatt muligheten til å ta konteeksamen uansett, ville jeg jo gjort mitt beste, sier Pettersen som tror studentene vil ende opp med et bedre karaktersnitt om reglene endres.
— Men det siden det ikke er så lenge siden de nye reglene ble innført, tar det sikkert litt tid før de gjør endringer igjen.
Khrono har også snakket med to andre studenter ved HiOA som før jul strøk med vilje for å kunne ta fornyet eksamen eller det som blir kalt konteeksamen i februar.
Til tross for at mange i deres klasse gjorde det samme på den aktuelle eksamenen, og at de ikke har gjort noe ulovlig, ønsker de å være anonyme. Vi kaller dem derfor Martin og Johnny i denne saken. På spørsmål om hvorfor de gjorde det, svarer Martin at det handler om prioriteringer. Johnny forteller at dette er en strategi mange bruker for å forbedre karaktersnittet.
Flaut å levere tullete besvarelse
— Hvis man dropper en eksamen, kan man fokusere på de andre, og resultatet blir bedre karakterer på alle eksamenene, sier han.
— Jeg måtte ha en plan, forteller Johnny. Også Martin var bevisst på at han måtte skrive noe som var så dårlig at det garantert ble en stryk.
Mens Martin hadde en klar plan om å stryke, ble Johnny litt usikker da han så oppgaven.
— Planen var å stryke, men oppgavene var ikke så vanskelige, så jeg kunne kanskje fått en D hvis jeg hadde prøvd. Men nå har jeg valgt å lese litt mer så jeg har gode sjanser for å få en bedre karakter.
— Det var virkelig flaut å levere fra seg en så tullete besvarelse. Det måtte jo være såpass dårlig at det ble en stryk, forteller Martin. De påpeker også at de havner inn i en ond sirkel fordi de nå når de er i gang med et nytt semester må fokusere på forrige semesters eksamen.
Studentene vil ha tilbake gammel ordning
Studentparlamentet ved HiOA har hele tiden ønsket å få tilbake den gamle ordningen der man kan ta konteeksamen selv uten å ha strøket.
— Studentene burde ha mulighet til å konte for å forbedre karakteren, uavhengig av om de har strøket eller ei. Dette er spesielt viktig for avgangsstudenter som trenger bedre karakterer for å komme inn på studier. Slik forskriften ligger nå har man ikke mulighet til å forbedre etter vitnemålet er skrevet, sier parlamentsleder Christoffer Alsvik til Khrono.
— Møt forberedt
Anka Ødegårdshaugen (bildet under) leder seksjon for eksamen og studieadministrative systemer.
— Mitt råd til alle studenter er enkelt og greit å møte godt forberedt til eksamen. Det er dumt å stryke med vilje og absolutt ikke noe jeg vil anbefale, sa Ødegaardshaugen til Khrono i et tidligere intervju om saken.
Hun var tvilende til om hvordan ressursbruken er mer bortkastet nå enn tidligere.
— Grunnen til at reglene ble endret, er at en stor andel av de som var oppmeldt til konteeksamen ikke møtte, noe som er dårlig ressursbruk. Ødegaardshaugen påpeker også at av de som tar eksamen på nytt for å forbedre karakteren er det under fem prosent som oppnår en bedre karakter.
— Hensikten med konteeksamen er ikke at studentene skal kunne forbedre karakterene sine, det viktigste er å ta vare på de som er syke eller stryker, forteller Ødegaardshaugen.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!