Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen deltok på en mannsterk markering av nye NTNU fra campus Gjøvik mandag. Foto: KD

«The best is yet to come»

Statsråd Torbjørn Røe Isaksen varsler at han setter strek for sturkturprosessen før valget i 2017. Men som han sa på åpningen av nye NTNU: — The best is yet to come.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Jeg er enig med rektor Gunnar Bovim i at det ikke er noe mål i seg selv å være størst. Det er ikke bestandig størst er best, sa kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen da han deltok i åpningen av NTNU, Norges største universitet, mandag.  Og han brukte - ikke helt ubeskjedent - seg selv som eksempel: 

— Jeg er 173 cm på sokkelesten og et eksempel på at størst ikke er best bestandig, sa han på direkte tv-overføring fra NTNUs campus på Gjøvik og høstet latter fra salen. Men han var likevel klar på hva som bør være ambisjonene til NTNU

— Dere bør ha ambisjoner om å være både det største og beste universitetet i Norge, sa han.

«The best is yet to come »

Da programleder Jens Barland på Gjøvik gratulerte han som fadder for det nye og store universitetet repliserte han med å si at han allerede gledet seg til til konfirmasjonen. Og han siterte en annen stor liten mann, Frank Sinatra (som forøvrig også var 173 cm på strømpelesten red.mrk.):  

Jeg er 173 cm på sokkelesten og et eksempel på at størst ikke er best bestandig.

Torbjørn Røe Isaksen

Det må settes et punktum for struktur-reformen. Min ambisjon er at det skal skje i løpet av denne stortings-perioden.

Torbjørn Røe Isaksen

— Sinatra hadde en låt, og tittelen på den er også teksten på gravsteinen hans, som heter - «The best is yet to come», sa statsråden.

I et intervju med Khrono etter seansen på Gjøvik sier Isaksen at dette gjelder ikke bare NTNU, men hele strukturprosessen han har satt igang: 

— De største endringene vil komme etterhvert, sier han og legger til at dagen i dag er en merkedag i norsk utdanningshistorie. 

Ikke NM i å være best

— Rektor Ole Petter Ottersen på Universitetet i Oslo har sagt at om ikke de er størst lenger, så skal de være best. Nå forventer du at NTNU skal være både størst og best? 

— Jeg sa noe om hva jeg syntes burde være ambisjonen til NTNU, at de ikke bare skulle være størst, men også best, presiserer statsråden og legger til: 

— Dette er jo ikke et OL eller et NM i å være best, men jeg kan jo forenkle det til å si at jeg forventer ambisjoner om å være fremragende. 

Statsråden peker på at de fire høyere utdanningsinstitusjonene som har fusjonert fra 1. januar i år har ulike roller. 

NTNU har hatt, og nye NTNU skal fortsatt ha, en klar nasjonal rolle, sier Isaksen. 

Regjeringen var tungt tilstede under åpningen av nye NTNU. Isaksen var med på tv-sending direkte fra Gjøvik, mens statssekretær Bjørn Haugstad var i Ålesund. Også statsminister Erna Solberg hilste det nye universitetet. 

Bare ett universitet i nord? 

— Det blir mye NTNU-fokus i dag. Hva med de andre fusjonene som også trådte i kraft 1. januar? 

— Høgskolen i Sørøst-Norge har planer om en viktig regional rolle og Nord universitet har noen spennende planer om å ta en stor stor regional rolle og være et universitet tett på næringslivet, sier han. 

— Men NOKUT har varslet tilsyn på Nord universitet allerede før de er igang, og har kanskje ikke så stor tro på denne nyskapningen i nord?

NOKUT har varslet tilsyn, ja, men de er også en veileder for høyere kvalitet. Nord universitet har en ekstra utfordring fordi de skal inkludere Høgskolen i Nesna. Nesna har vært en av våre svakere høgskoler, det er det ikke tvil om, sier Isaksen.

— Betyr dette at du fortsatt egentlig ønsker deg bare ett universitet i Nord-Norge? 

— Vi har vel aldri sagt at vi bare ønsker oss ett universitet i Nord-Norge. Da vi startet prosessen hadde vi ikke konkludert på om vi skulle ha ett eller to. Men vi så jo ganske fort at for å få fortgang i prosessen måtte vi gå for to. 

— Kan det være aktuelt å slå sammen de to universitetene i Nord-Norge etterhvert? 

— På sikt kan alt skje. Men jeg er opptatt av én ting og det er at vi ikke skal ha en ny «evigvarende» strukturprosess. Det må settes et punktum for strukturreformen. Min ambisjon er at det skal skje i løpet av denne stortingsperioden. Etter den tid skal vi konsentrere oss om kvalitet, sier han som har varslet en kvalitetsmelding våren 2017. 

Fortsatt noen løse tråder

— Og hvordan ser det ut blant institusjonene på Vestlandet, i Østfold, Hedmark og Lillehammer i et ferdigfusjonert UH-Norge om halvannet år? 

— Det kan fortsatt være noen løse tråder igjen. Men i det neste halve året skal vi prioritere Vestlandet. Jeg synes vi har kommet et godt stykke lenger på vei der allerede. I tillegg skal vi kalle inn resten av dem som ennå ikke har fusjonert med noen til møte, sier Isaksen. 

I tillegg til de tre som utreder en mulig kommende profesjonsuniversitet på Vestlandet: høgskolen i Bergen, Sogn og Fjordane og Stord/Haugesund, gjenstår en konklusjon fra departementet om de skal si ja til en samarbeidsallianse av typen det jobbes med mellom høgskolen i Molde, Lillehammer og Volda.  I det siste, senest i Dagens Næringsliv i romjula,  har han signalisert ganske tydelig at han ikke har tro på allianse som modell. 

— Det må nok sammenslåinger til der også, sier han til Khrono.

De høyere utdanningsinstitusjonene på Vestlandet har vært blant de mest uvillige til å fusjonere, men nå har en utredning konkludert med at Høgskolen i Sogn og Fjordane, Stord/Haugesund og Bergen vil være tjent med sammenslåing. Det er opp til de respektive styrene å konkludere om de vil gå for dette eller fortsatt alenegang eller finne andre partnere. Høgskulen i Volda flørter med «alle» og har i tillegg til å være en del av allianseopplegget også samtaler med Universitetet i Bergen og Høgskulen i Sogn og Fjordane hver for seg. 

Når det gjelder de private høgskolene er det ikke noen nært forestående sammenslåinger på gang. 

I stortingsmeldingen om struktur ble det foreslått at Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO), Kunsthøgskolen i Oslo (KhiO) og Norges musikkhøgskole (NMH) bør se på en mulig sammenslåing i Oslo til noe som på sikt kan bli et kunstuniversitet.

— Vi synes dette er en god tanke og har gitt beskjed om at dette er en prosess vi gjerne ser komme, sier Torbjørn Røe Isaksen. 

Akkereditering opp til HiOA og HSN selv

— Men hva med de to store profesjonshøgskolene, Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) og Høgskolen i Sørøst-Norge som begge ønsker å bli universitet: Ser du for deg at den prosessen også skal være ferdig før valget 2017? 

— Kunnskapdepartementet støtter universitetsambisjonene til HiOA og HSN. Universitetsakkreditering av HiOA og HSN kan skje etter at departementet og NOKUT har fastsatt nye kriterier for dette høsten 2016. Det er altså opp til høgskolene om de oppfyller kravene til universitetsakkreditering i denne regjeringsperioden, sier Isaksen.

Under ser du Kunnskapsdepartementets oppdaterte kart over fusjonerte høyere utdanningsinstitusjoner: 

 

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS