Rektor på NTNU Gunnar Bovim Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Universitetsrektorer har høyest inntekt

NTNU-rektor Gunnar Bovim topper inntektslistene over rektorene ved landets universiteter og statlige høgskoler i 2014, men også en universitetsrektor ligger lavest. 1,2 mill. lavere enn Bovim.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Blant landets rektorer på universiteter og høgskoler er det rektorene på universitetene som står oppført med høyest inntekt.

Øverst på lista står NTNU-rektor Gunnar Bovim med en nettoinntekt på 1,7 millioner kroner. På de neste «pallplassene» finner vi Ole Petter Ottersen ved Universitetet i Oslo med 1,6 millioner kroner og Torunn Lauvdal ved Universitetet i Agder med 1,4 millioner kroner, blant dem som var rektorer i 2014.

Petter Aasen på Høgskolen i Buskerud Vestfold (HBV) står oppført med høyest inntekt blant høgskolerektorene, han har sjette høyest inntekt av landets rektorer på statlige høgskoler eller universitet. Aasen står oppført med 1,2 millioner kroner i inntekt i 2014.

Lavest inntekt

Men ikke alle ligger like høyt. Blant de tre rektorene som ligger lavest på fjorårets liste finnes også en universitetsrektor, nemlig Marit Boyesen ved Universitetet i Stavanger (UiS) (587.000 kroner), Bodil Olsvik ved Høgskolen i Harstad (HiH) og Per Halse som var rektor ved Høgskolen i Volda (HVO). Anna Linnea Ottosen (Høgskolen i Hedmark) og Rasmus Stokke (Høgskolen i Sogn og Fjordane) hadde ikke rektorstillinger i fjor. 

Petter Aasen svarer generelt om lønn, på spørsmål rundt inntektene og forskjellene på universiteter og høgskoler:

— Jeg kjenner ikke lønnsnivået i sektoren. Min grunnlønn er fastsatt av styret i dialog med arbeidstakerorganisasjonene. I tillegg regner jeg med at vi er flere som mottar honorarer for nasjonale og internasjonale verv og royalty for publikasjoner.

Forskningstopper topper

I forskningsmiljøet er direktør i Norges Forskningsråd, Arvid Hallén, blant de som står oppført med høyest inntekt, med 2,3 millioner i nettoinntekt. Fra Forskningsrådet får vi opplyst at Arvid Halléns lønn, diett og trekkplikte naturalytelser til sammen utgjør 2.126.280 kroner. Nettoinntekten i 2014 skyldes altså også andre forhold.

Avtroppende direktør ved Statens Institutt for forbruksforskning (SIFO), Sigrun Vågeng, står oppført med nettoinntekt på 2,5 millioner. Vågeng har nå sluttet i jobben som SIFO-direktør og har overtatt som toppsjef i NAV.

Bovim på statens lederlønnssystem

Khrono har tidligere skrevet om topplønnene blant landets rektorer. Der var det UiO-rektor Ole Petter Ottersen som hadde høyest lønn.

Ifølge kommunikasjonsdirektør Marina Tofting ved Universitetet i Oslo (UiO), har rektor Ole Petter Ottersen en årslønn på 1,6 millioner kroner.

NTNUs rektor, Gunnar Bovim, samlede lønn er på 1.548.3000 kroner får Khrono opplyst fra NTNUs personalavdeling.

Les også: Lønnshopp for rektorat

NTNU-rektor Gunnar Bovim er den eneste av rektorene ved landets universiteter og høgskoler som er en del av statens lederlønnssystem. Det betyr at hans lønn fastsettes av departementet utifra klare krav om prestasjoner og forventninger om oppnådd resultat, og følger ikke vanlig lønnsutvikling som hovedtariffavtalene i staten. 

Rektor Bovims samlede lønn er på 1.548.3000 kroner får Khrono opplyst fra NTNUs personalavdeling. 

Flere av rektorene har også styreverv og andre honorarer som kan komme i tillegg til lønnen.

Andre forskningsledere

Forskningsinstituttene SIFO og NIBR blir begge en del av Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) fra neste årsskifte. Direktør ved NIBR, Hilde Lorentzen, hadde en nettoinntekt på 805.000 kroner i 2014, ifølge skattelistene for 2014.

Arild Steen, som er direktør ved Arbeidsforskningsinstituttet AFI ved HiOA er oppført med en inntekt på 811.000 kroner i 2014,  mens direktør Sveinung Skule ved forskningsinstituttet NIFU ligger litt bedre an med 996.000 i nettoinntekt i fjor.

Kyrre Lekve, som ledet arbeidet med underveisevalueringen av HiOA, hadde 896.000 kroner i nettoinntekt i fjor.

Inntekt til utvalgte forskere

Blant forskerne er Steinar Stjernø oppført med en nettoinntekt på 1,3 millioner kroner ifjor. Stjernø pensjonerte seg tidligere i år fra jobben som professor i sosialfag ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Nobelprisvinnerne Edvard og May-Britt Moser ved NTNU,  er oppført med 1,1 millioner hver i nettoinntekt.

Blant andre profilerte forskere har Rune Slagstad ved Institutt for samfunnsforskning 407.000 i nettoinntekt i 2014, mens hans kone, juristen Anine Kierulf, står oppført med 485.000. Valgforsker Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen ligger på 781.000 kroner i 2014.

Oslos rikeste rektor

Studentavisa Universitas har utropt rektor ved Norges Idrettshøgskole, Kari Bø, til Oslos rikeste rektor med en formue på nesten seks millioner kroner. 

På inntektstoppen i Oslo ligger, Bjørn Jarle Hanssen, rektor ved Westerdals Oslo ACT. Han er den eneste rektoren i hovedstaden med inntekt over to millioner kroner. BI-rektoren Inge Jan Henjesand følger på andreplass med 1,7 millioner, mens Ole Petter Ottersen, rektor ved Universitetet i Oslo, er på tredjeplass. Disse rektorene er også de som bidrar mest til statskassen med skatt på mellom 7- og 800 000, skriver Universitas.

Les også: Oslos rikeste rektor

Politikerne

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen står oppført med en nettoinntekt på 1,1 millioner kroner ifjor, et stykke under regjeringssjefen Erna Solberg på 1,5 millioner. Hans våpendrager, statssekretær Bjørn Haugstad står oppført med en inntekt på 704.000 kroner, mens leder av kirke-, utdannings- og forskningskomitéen på Stortinget, Trond Giske, hadde 895.000 i nettoinntekt ifjor.

Marianne Asen, som sitter i samme komité og er utdanningspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, hadde en inntekt på 812.000 kroner.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS