Malin Bergman studerer sykepleie ved HiOA, og har per i dag ikke planer om å dra på utveksling. Foto: Anne Lindholm

Få studenter på utveksling

Høgskolen i Oslo og Akershus har laveste andel studenter på utveksling blant de største utdanningsinstitusjonene. Både rektor og Norsk studentorganisasjon vil sende flere ut i verden.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En oversikt Khrono har laget viser at av de største høyere utdanningsinstitusjonene i landet, er det Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) som har færrest studenter på utveksling i løpet av et år. Av alle som studerer ved HiOA, var det 2,7 prosent som var på utveksling i løpet av 2014. 

Av de største utdanningsinstitusjonene var det Norges handelshøyskole (NHH) i Bergen som hadde størst andel studenter utenlands, nemlig 15,8 prosent.

Flest fra samfunnsfag

Frode Nagel Dahl (bildet under) studerer journalistikk på Fakultet for samfunnsfag, som har den største utvekslingsandelen på høgskolen. Dahl studerer ved American University i Washington DC, og beskriver det som ganske annerledes enn studieopplegget ved HiOA.

Jeg har litt lyst til å dra, men det er mye som holder meg her, som kjæreste og jobb.

Malin Bergman

Jeg hadde likt veldig godt å se at dere alle sammen tilbringer minst et semester i utlandet.

Curt Rice

Når studenter drar ut, får institusjonen en for lav sum for resultatmidler for poengene de samler der.

Helge Schwitters

Her er det tre dager skole og to dager praksis i uka, og all undervisning er obligatorisk.

Frode Nagel Dahl

(Journaliststudent Frode Nagel Dahl foran Lincoln Memorial i Washington. Foto: Privat)

— Her er det tre dager skole og to dager praksis i uka, og all undervisning er obligatorisk. Ofte er det dager fra 8 om morgenen til 4 på ettermiddagen, og det stilles høyere krav til deltakelse fra studentenes side her, ifølge ham.

— Det fører til bedre kommunikasjon mellom foreleser og student, og da kan undervisningen for eksempel tilrettelegges bedre, sier Dahl, som er veldig fornøyd med studieopplegget.

Dahl har vært i Washington D.C. siden 15. august, og skal være der til 21. desember.

— Jeg tror jeg aldri har vært så lenge hjemmefra før, sier han. Journaliststudenten trives ved American University, men tror ikke det strengere undervisningsopplegget der ville ha fungert på samme måte ved HiOA.

— Det er et veldig intenst opplegg, og jeg ser ikke for meg at det ville funket å endre opplegget på HiOA til å bli mer likt dette. Vi klarer oss jo bra i Norge også, sier han.

Få fra helsefagene

I det store fellesarealet i Pilestredet 32 på høgskolen sitter Lise Langeland og Malin Bergman (bildet under, f.v.) og leser seg opp på celleoppbygning. De studerer første året på sykepleie, og de tror ikke at de kommer til å dra på utveksling.

— Jeg har litt lyst til å dra, men det er mye som holder meg her, som kjæreste og jobb, sier Bergman.

På sykepleiestudiet er det lagt opp til muligheter for utveksling i 4. og 5. semester, men slik det ser ut nå, har de to ikke tenkt seg på en utdanningsinstitusjon utenlands.

— Jeg har reist i rundt to år, blant annet studerte jeg i New York og i Spania. Nå er planen å fokusere mer på studiet. Nå har jeg også kjæreste i Oslo, men jeg er ikke sikker. Alt kan jo skje, sier Langeland.

Av de fire fakultetene på HiOA, er det størst andel som utveksler fra Fakultet for samfunnsfag (SAM), og minst andel fra Fakultet for helsefag(HF). Ifølge fungerende dekan på HF, Trine B. Haugen, er dette noe ledelsen ved fakultetet har vært klar over en stund.

— Vi har diskutert dette på ledermøter jevnlig og det er noe vi jobber med, men vi har ikke egentlig noen god forklaring på hvorfor det er slik, sier Haugen til Khrono.

Høgskolen kan bli bedre

Fungerende dekan Haugen mener hele høgskolen kan bli bedre på internasjonalisering. Når det gjelder Fakultet for helsefag, tror hun en mulig forklaring kan være at studenter på hennes fakultet har mer praksis enn andre studenter.

— Mye av tiden de er studenter hos oss er de i praksis, og det kan være noe av grunnen til at færre drar på utveksling. I tillegg kan det være andre grunner som gjør at studenter ikke drar på utveksling, for eksempel familie, jobb og alder, sier Haugen, og legger til: 

— Vi har også en del studenter som ikke er etnisk norske, og som kanskje kommer fra et annet land enn Norge. Det kan være at disse i mindre grad føler behov for å dra ut, siden de allerede er i et land de ikke har vokst opp i.

Rektor ved HiOA, Curt Rice har også tatt til orde for mer internasjonalisering. I talen til tilsatte ved starten av året, sa han følgende om internasjonalisering:

— Vi må legge til rette for at flere studenter tilbringer et semester i utlandet. Vi må få inn langt flere internasjonale studenter og kolleger. 

Og tidligere på dagen hadde han samme budskap til 7000 nye HiOA-studenter fra scenen på St.Hanshaugen (bildet under): 

(Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

— Ingenting kan erstatte tid i utlandet hvis man ønsker å forstå hva som skjer i verden. Jeg hadde likt veldig godt å se at dere alle sammen tilbringer minst et semester i utlandet. HiOA skaper mange muligheter for det, sa Rice.

Les hele rektor Rice’ tale til studentene her. 

NSO vil ha flere ut

Internasjonalt ansvarlig i Norsk studentorganisasjon(NSO), Helge Schwitters, ønsker å se at flere studenter drar utenlands i løpet av studietiden.

— Det er mange gevinster ved å dra på utveksling, man møter nye synspunkter og andre perspektiver. Studenter som har vært på utveksling har ofte også bedre selvtillit, sier Schwitters.

Statsbudsjettet for 2016 blir lagt fram i dag, onsdag 7. oktober, og NSO håper å se en økning av de økonomiske insentivene for utveksling.

(Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

— Når studenter drar ut, får institusjonen en for lav sum for resultatmidler for poengene de samler der. Hvis de kunne få økt kompensasjon for det tapet, vil de kanskje ønske å sende flere på utveksling, mener Schwitters (bildet over).

— Nå får institusjonene 8.000 kroner per student. Vi mener beløpet i hvert fall må økes til 10.000 kroner, sier han, og fortsetter:

— I tillegg støtter vi anbefalingen fra en ekspertgruppe nedsatt av Kunnskapsdepartementet i fjor om å legge til 4000 kroner ekstra for utveksling med en avtale av typen Erasmus+. I dag tar vi i mot flere studenter enn vi sender ut, og det er absolutt rom for forbedring, avslutter Schwitters.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS