Bjørn Smestad
Bjørn Smestad er kandidat til høgskolestyret 2015-19 for de faglige (UF) ansatte. Her følger hans egenskrevne presentasjon.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Bjørn Smestad, studieleder, Institutt for grunnskole- og faglærerutdanning, Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier.
Jeg stiller til valg som representant for UF-tilsatte i styret for Høgskolen i Oslo og Akershus.
Jeg er en omgjengelig hedmarking på 43 år som har jobbet i høyere utdanning siden 1998. I denne perioden har jeg hatt mange ulike roller som har gitt meg et blikk for ulike sider ved høgskolers virksomhet – naturligvis først og fremst som foreleser og veileder av studenter, men også som avdelingsstyre- og fakultetsstyremedlem, tillitsvalgt, medlem av likestillingsutvalg og så videre.
Jeg har også deltatt i FoU-prosjekter på tvers av fakultetsgrenser og i mangfoldsarbeid. Fram til skuddårsdagen i 2016 er jeg studieleder ved et av HiOAs største institutter – da går jeg tilbake til undervisning og FoU i en «vanlig» undervisningsstilling. Jeg har også nylig blitt medlem av HiOAs skikkethetsnemnd. Utenfor jobben sitter jeg blant annet i et driftsstyre på en skole og i styringsgruppa til prosjektet Rosa kompetanse.
Jeg er opptatt av at vi må bli flinkere til å få fram HiOAs mange styrker. Vi har et kompetent personale og svært relevante studier som studentene til dels er veldig fornøyde med, og vi dekker viktige deler av samfunnets behov for mange sentrale yrker. Vi må klare å få fram solskinnshistoriene i offentligheten – samtidig som vi naturligvis skal jobbe knallhardt på basis av studieevalueringer og kvalitetssikringssystemet for øvrig for å bli stadig bedre.
HiOA-ledelsen er veldig opptatt av god kompetanse ved rekruttering, og det er bra. Men vi må være like opptatt av å bygge på og videreutvikle kompetansen til de som allerede er tilsatt. Dette kan vi gjøre blant annet gjennom ulike former for kollegaveiledning og systematiske opplegg for tilsatte som sikter på opprykk. Og ikke minst er det viktig å bidra til at alle UF-tilsatte kommer i gang med FoU-arbeider – å øke andelen av personalet som arbeider aktivt med FoU vil også bidra til mer FoU-baserte utdanninger.
Instituttene skal være «kraftsentre», og det er viktig at de gis muskler til det. Endringene som er vedtatt i administrativ støtte til instituttene kan hjelpe, og det å kanalisere strategimidler direkte til instituttene – som naturligvis må bruke dem til strategiske tiltak – har vi god erfaring med på LUI. Instituttenes ulike behov må komme fram hver gang det legges planer eller lages systemer for hele HiOA – instituttene er så mangfoldige, blant annet når det gjelder størrelse, studentmålgruppe, faglig profil og geografisk plassering (Kjeller/Pilestredet) at HiOA sentralt må ha tett kontakt med instituttene nær sagt uansett hva som skal gjøres.
Som stor høgskole med mange kompetansemiljøer har vi et stort potensiale for å samarbeide på tvers. Ikke minst er de nyeste tilskuddene til HiOA, AFI og NOVA, interessante å samarbeide med for de «gamle» fakultetene. Gode koblinger av AFI/NOVAs faglige kompetanse og søknads- og prosjektstyringskompetanse med ulike institutters spisskompetanser har vi allerede sett eksempler på, og vi kan se mange flere spennende prosjekter i årene som kommer hvis det legges til rette for det. Det samme gjelder samarbeid med SPS og på tvers av fakulteter.
Jeg mener at åpenhet er en sentral verdi i det akademiske liv, og har tro på at de beste avgjørelser nås gjennom at argumenter møtes i åpent lende. Derfor er jeg også veldig glad for at vi har Khrono, og jeg vil fortsette å bruke Khrono til å diskutere HiOA-politikk også hvis jeg skulle bli en del av styret.
Og derfor kan du også lese mer om hva jeg tenker i mitt innlegg i Khrono:
Les også: — Jeg vil til styret!
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!