HiOA har i år over 2000 flere søkere enn det høgskolen hadde i fjor. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Tidenes høyeste søkertall

Nesten 130.000 personer har søkt høyere utdanning i 2015, viser de nye tallene fra Samordna opptak. Også Høgskolen i Oslo og Akershus opplever en økning.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Saken blir oppdatert)

Stadig flere søker seg inn til høyere utdanning, viser tall fra Samordna opptak. Ifølge dem er det 13 fagområder som opplever vekst, blant dem både sykepleie, pedagogiske fag og informasjonsteknologi. Alle tre områdene har rundt 17 prosent økning fra 2014-tallene. 

Et av studiene som har opplevd svært stor vekst det siste året er vernepleier. Der har veksten vært på rundt 21 prosent. 

— Det er en overraskende stor økning i søkere til høyere utdanning fra i fjor. Det er gledelig at så mange søker seg til utdanninger hvor samfunnet etterspør arbeidskraft, slik som lærer, sykepleier og realfag, sier seksjonsleder i Felles studieadministrativt tjenestesenter, Bente Ringlund Bunæs i en pressemelding. 

HiOA er populært

Også Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) opplever vekst i antall søkere. HiOA kan smykke seg med 2107 flere søkere i 2015 enn i 2014, samtidig som det er 299 flere som har studier ved HiOA som førstevalg. I tillegg har antallet studieplasser gått opp med 108 plasser. 

Sykepleiutdanningen ved Pilestredet er HiOAs mest populære utdanning etter antall søkere. Hele 1165 personer har sykepleie i Pilestedet som sitt førstevalg. Den er også den femte mest populære utdanningen i landet, rangert etter antall førstegangssøkere. 

Om man ser på antallet søkere per studieplass, er det årsstudium i økonomi og ledelse på Høgskolen i Oslo og Akershus som er mest populært i landet. Her er det 19,7 søkere per planlagte studieplass. 

Det er gledelig at så mange søker seg til utdanninger hvor samfunnet
etterspør
arbeidskraft.

Bente Ringlund Bunæs

Årsstudium i Arkiv/dokumentbehandling på deltid er per planlagte studieplass, landets tredje mest populære utdanning. Til 12 planlagte studieplasser, er det hele 183 søkere. 

På listen over de 15 mest søkte studiene per studieplass, er fem av dem ved HiOA. Til sammenligning var det i fjor 7 av 15 studier som var ved HiOA. Et av studiene som har falt ut av listen, var fjorårets nykommer - Prehospitalt arbeid/ paramedic.   

Sykepleier-oppgang

Samlet sett har sykepleierutdanningene ved HiOA en økning på 12 prosent førstevalgsøkere sammenliknet med i fjor.

— Det er gledelig at sykepleieutdanningen er så populær blant søkerne. Det er et stort behov for sykepleiere i samfunnet, sier rektor ved HiOA, Kari Toverud Jensen, som selv er sykepleieutdannet i en pressemelding. 

Hun trekker fram at det er spesielt gledelig med en oppgang i antallet mannlige søkere til sykepleiestudiene. 

— Det er spesielt positivt at stadig flere menn ønsker å jobbe som sykepleier. Dette er viktig med tanke på rekrutteringen til yrket, sier hun.

Også helseminister Bent Høie er fornøyd med at antallet som søker seg til helseutdanninger har gått opp det siste året, og understreker at det i framtiden vil være et svært stort behov for mer helsepersonell i Norge. 

— Jeg er godt fornøyd med at så mange unge velger å søke helseutdanninger i år. Framover vil det være et stort behov for personer med ulike helsefaglige utdanninger. Regjeringen er svært opptatt av kompetanse i helse- og omsorgstjenesten. Vi må ha tilstrekkelig personell med riktig kompetanse for å kunne tilby befolkningen gode helsetjenester, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Nedgang for mediefag

Mediefag har en nedgang for tredje år på rad, og går i år ned med fem prosent. I tillegg går maritime fag ned med 12 prosent og ernæring ned med sju prosent færre søkere enn i fjor. 

— Selv om det er en liten nedgang i søkningen til teknologiske studier, er den mindre enn man kunne frykte ut fra arbeidsmarkedet i oljebransjen. Jeg er glad for at såpass mange unge søker seg til slike utdanninger. Det er stort behov for teknologisk kompetanse i fremtiden, sier settestatsråd for kunnskapsministeren, Elisabeth Aspaker (bildet under).

Også medisinstudiene har blitt mindre populære, og opplever en nedgang på rundt to prosent i antall søkere i 2015.

Lærer-boom

Rundt 8000 har en eller annen form for lærerstudier som sitt førstevalg, det er en oppgang på 8,5 prosent sammenliknet med i fjor. Det er faglærerutdannignene som øker mest, med en 11 prosents økning. 

— Søkningen til læreryrket i år har faktisk økt mer enn den gjennomsnittlige søkningen totalt. Dette synes vi er svært gledelig. Noe skyldes store ungdomskull, men samtidig viser søkningen at regjeringens signal om et kraftfullt løft for lærerne og skolen er oppfattet av søkerne, sier Aspaker.

Den mest populære lærerutdanningen på HiOA er grunnskolelærer 5.-10 trinn med engelsk. Der er det planlagt 53 studieplasser, samtidig som det er 147 søkere. 

Minst populær

Blant landets minst populære studier finner man katolsk prest på Det teologiske meninghetsfakultet. Der var det planlagt fem studieplasser, men utdanningen har ikke fått noen søkere som har dem som førstevalg. 

HiOAs minst populære utdanning er yrkesfaglærerutdanning i service og samferdsel, Hordaland. Der er det én søker, til fem planlagte studieplasser.

Søknadstallene til barnehagelærerutdanningen er stabile sammenliknet med i fjor. 

— Regjeringen hadde ønsket seg flere søkere også til denne utdanningen, sier Aspaker.  

Alle tall er hentet fra Samordna opptak.

Er det plass?

Norsk Studentorganisasjon (NSO) skriver i en pressemelding at de er bekymret for om det i det hele tatt er plass til alle de nye studentene som har søkt høyere utdanning. 

NSO er positive til de økte søkertallene for helse-, lærer- og realfaglige utdanninger. Det tyder på at regjeringen har greid å synliggjøre behovet for flere med en slik kompetanse. Økte søkertall hjelper imidlertid lite om de ikke har et sted å studere, avslutter NSOs nestleder Alexander Sæbø Løtvedt. 

— I  årets statsbudsjett ble det verken tildelt nye studieplasser eller tilstrekkelig med penger til undervisningsbygg. Det betyr at studiestedene ikke har plasser til å ta imot flere studenter enn tidligere år, noe studiestedene må være klar over når opptaket skal gjøres, sier Løtvedt.

I langtidsplanen for høyere utdanning og forskning etterlyste NSO en investeringsplan for bygg. Denne ble utsatt til 2017 og skal komme i en utdanningsmelding. NSO har krevd en slik plan i mange år og mener 2017 er for sent.

— For å kunne ta i mot alle de studentene som ønsker å studere, må Stortinget tildele nye bygg til studiestedene. En  slik tildeling kan ikke begynne først i 2017, vi må se en investering allerede i det kommende statsbudsjettet. sier Sæbø Løtvedt.

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS