Flere kan bli universitet, men det blir strengere krav både for de som vil bli og de som allerede er universitet. Foto: Øyvind

Ikke redd for nye krav

Det skal bli vanskeligere å være universitet. De tre nyeste ligger på grensen av de nye kravene, men er ikke redd for sin status.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag får vi se helheten i kunnskapsministerens stortingsmelding om struktur, «Konsentrasjon for kvalitet». Men noe av det som ble kjent onsdag var at det blir åpnet for at flere kan bli universitet, men at kravene til å være universitet blir strengere.

Les også: Flere kan bli universitet, men strengere krav

Både kunnskapministeren og statssekretær Bjørn Haugstad presiserer at det skal være gode overgangsordninger for de institusjoner som allerede er universitet, men som ikke oppfyller de nye kravene fullt ut.

Blant disse er et skjerpet krav om hvor mange doktorgradsstudenter som uteksamineres. Kravet er minst fem per program gjennomsnittlig per år i løpet av en treårsperiode på minst to av programmene.

De nye på grensen

Universitetene i Bergen, Oslo, NTNU og i Tromsø ligger skyhøyt over kravet, men de tre nye universitetene  ligger per i dag nærme den grensen departementet har streket opp.

Universitetet i Nordland(UiN) ligger så nærme grensen at hvis de skulle søkt status som universitet på grunnlag av de nye reglene i dag hadde de ikke fått ja.

I 2014 uteksaminerte UiN 20 kandidater, men sett over de siste tre årene hadde de ikke to program med mer enn 5 uteksaminerte per år.

— Vi er i en oppbyggingsfase og konsoliderer våre doktorgradsprogram. Vi er glade for de nye kravene fra departementet, de hjelper oss i vårt arbeid videre, forteller rektor Pål Andreas Pedersen (bildet over) ved Universitetet i Nordland (UiN).

Han er ikke bekymret for at UiN skal klare å tilfredsstille kravene fra departementet framover.

UiN skal fusjonere med Høgskolen i Nesna og er i samtaler med Høgskolen i Nord-Trøndelag (HiNT). Det er ikke tatt en beslutning om HiNT og UiN skal fusjonere eller utvide sitt samarbeid ennå. Beslutningen om dette blir tatt i juni.

Les også: Høgskole planlegger «forlovelse» i juni

Spent på rammebetingelser

Rektor ved Universitet i Stavanger (UiS), Marit Boyesen forteller at UiS er inne i en fase der de har konsolidert sine doktorgradsprogrammer til færre og mer robuste programmer på fakultetsnivå, fra 11 til 4 program. Således tilfredsstiller de også et annet nytt krav som er fremmet, og det handler om at programmene ikke skal være for snevre og spesialiserte.

UiS hadde en liten nedgang i antall uteksaminerte kandidater i 2014, men UiS tilfredsstiller allerede i dag de nye kravene.

— Vi har også stort fokus på gjennomføring og har opplæring for våre stipendiater i form av forskerskoler med videre, sier hun.

Boyesen er på lik linje med de andre rektorene på de nye universitetene veldig spent på hva som ligger i kapittelet om finansiering i den nye meldingen. Dette blir først offentlig fredag.

— Vi håper vi kan bli målt på de samme kriteriene og dermed oppnår bedre rammebetingelser, sier Boyesen.

UiA i god vekst

Universitetet i Agder (UiA) har per i dag seks doktorgradsprogrammer med tilsammen omtrent 170 doktorgradssavtaler.

— I 2014 har vi uteksaminert 27 kandidater. Det har vært en betydelig utvikling i de siste årene både når det gjelder antall avtaler og antall uteksaminerte kandidater, forteller Simone Heinz som er forskningsdirektør på UiA.

— Vi jobber kontinuerlig med å videreutvikle kvalitet i programmene. Blant annet har vi etablert et kurs i veilederopplæring i samarbeid med UiS og UiN. Noen av våre programmer er veldig unge, for eksempel doktorgradsprogram ved Fakultet for helse- og idrettsvitenskap, som ble etablert i 2011, sier Heinz og legger til:

— Det vil selvsagt ta noen år til før et nytt program vil kunne oppfylle regjeringens krav om 5 uteksaminerte kandidater i gjennomsnitt. De eldre programmer ved UiA oppfyller kravet, som for eksempel program ved Fakultet for teknologi og realfag, og program ved Fakultet for humaniora pedagogikk.

Bra med strenge krav

— Jeg synes det er bra at alle må skjerpe seg når det gjelder kvaliteten, både, vi, høgskolene og de etablerte universitetene, sier rektor ved Universitetet i Agder, Torunn Lauvdal (bildet under).

Det hun er spent på er hva som skjer videre i strukturarbeidet. 

— Vi er jo foreløpig alene og fortsetter med det enn så lenge, sier hun, men utelukker ikke at det skal fortsette sånn. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS