Kraftige reaksjoner på naziplakater på HiOA
Både studenter og ansatte reagerte kraftig på naziplakaten som ble hengt opp på bønnerommene på HiOA. — Det føles utrygt, sier Alamir Faris Siraj.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Mandag ble det hengt opp plakater med logo fra en svensk organisasjon, Nordfront, som er kjent for nynazistiske og militante holdninger, på bønnerommene ved Høgskolen i Oslo og Akershus.
Plakatene sa blant annet «Norge for nordmenn, ikke muslimer og akepekatter som dere. REIS HJEM NÅ!!!».
Nordfronts pressetalsperson i Sverige betviler at det er deres organisasjon som står bak, og ingen har foreløpig tatt på seg ansvaret for aksjonen.
Les også: Naziplakat på bønnerom
Selv om ikke alle Khrono snakket med på campus i dag hadde fått med seg plakatene, brukte de fleste ord som «uforståelig», «ekkelt» og «ikke greit» for å beskrive innholdet i plakatene.
Hat har ingen plass på en utdannings-institusjon.
Jeff Lugowe
Jeg kjenner det som en trussel mot meg personlig.
Alamir Faris Siraj
Bare det at slike ting eksisterer her er litt ekkelt å tenke på.
Inga Kibsgaard-Petersen
— Hårreisende
Alumnikoordinator Jeff Lugowe (bildet under) kom tilbake fra ferie mandag kveld. Han reagerte kraftig da han fikk se et bilde av en av de plakatene som ble hengt opp på høgskolens bønnerom, på vei ut av døra i P46.
— Dette var litt hårreisende. HiOA utdanner og ansetter folk med en rekke ulike bakgrunner og etnisiteter. Hat har ingen plass på en utdanningsinstitusjon, sier Lugowe.
Han har stor medfølelse med høgskolens muslimske studenter, og at de kan føle seg krenket av innholdet.
— Det kan ikke ha vært noen hyggelig opplevelse å bli møtt med sånne plakater. Vi har en veldig sammensatt studentmasse, noe jeg mener er utelukkende positivt. Studentmassen her representerer Norges befolkning på en bedre måte enn på mange andre utdanningsinstitusjoner, sier Lugowe.
Tilgang
Plakatene kan ifølge Logowe reise spørsmål om hvem som har tilgang til bygningene ved HiOA, og hva de bruker tilgangen sin til. Samtidig er han klar på at det er viktig at utdanningsinstitusjoner er åpne.
— Samtidig som vi ikke skal kontrollere hvem som går inn og ut her, reiser dette på et vis spørsmålet om hvem som har tilgang til våre bygninger. Jeg føler meg ikke direkte utrygg, men jeg føler meg utrygg på vegne av andre grupper på høgskolen, avslutter Lugowe.
Fysioterapistudentene Ida Smestad (20) og Emilie Sandvig (20) synes det er vanskelig å forstå at det finnes mennesker med slike holdninger som kommer fram gjennom plakaten.
— Det er litt skummelt at noen tenker sånn, og at det i det hele tatt finnes folk med nazistiske holdninger, sier Smedstad.
— Utrygt
Bioingeniørstudenten Alamir Faris Siraj (bildet under) bruker selv bønnerommet i P48, og forklarer at plakatene har gjort at han føler seg mer utrygg på høgskolen.
— Det er kjipt når folk gjør sånn. Jeg er selv muslim, og det føles utrygt. Jeg kjenner det som en trussel mot meg personlig, sier Siraj.
Siraj hørte om saken tirsdag formiddag, og kan ikke huske at han har følt seg utrygg på høgskolen før plakatene ble hengt opp. Det forandret seg da han fikk vite om plakatene.
— Før var det liksom ingen trussel, men nå føles det ikke bra, sier Siraj.
Respekt
Utviklingsstudiestudentene Inga Kibsgaard-Petersen (19) og Håkon Torset (20) var egentlig i inngangspartiet i P48 for å reklamere for UKA på Blindern sammen med universitetsstudent Patrik Johansson (22). De tre har ikke fått med seg plakatene på bønnerommene, men mener det ikke er greit å henge opp slike, etter å ha fått sett bilde av dem.
— Dette er ikke greit. Det handler om respekt for andre mennesker, som enkelte åpenbart mangler. Vi er alle like, og folk er folk, sier Håkon Torset.
Han får støtte fra Inga Kibsgaard-Petersen, som sier hun blir direkte kvalm av slike holdninger.
— Jeg føler meg ikke direkte utrygg på høgskolen, men jeg blir oppgitt og irritert. Det er rett og slett flaut. Bare det at slike ting eksisterer her er litt ekkelt å tenke på, sier hun.
Overrasket
Arild Kristensen (31) er ansatt for å drifte IT-systemene på HiOA. Han er overrasket over måten plakatene ble skrevet på, og mener HiOA har vært skånet for slikt tidligere.
— Det kjennes nært. Hadde det vært på veggen utenfor hadde det kjentes litt lenger borte, sier Kristensen.
Han konkluderer for seg selv at det derfor må være noen som kjenner til HiOA fra tidligere. Han føler seg likevel trygg på arbeidsplassen sin.
Høgskoledirektør Ann Elisabeth Wedø bekrefter at høgskolen nå har politianmeldt opphengingen av de nazistiske plakatene.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!