Droner og data gikk rett hjem
Hva gjør man når en liten drone fyker til værs for så å kræsjlande i noens skulder?
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Man ber visst om unnskyldning og spør om det gikk bra. Minidroner som kræsjer alle veier er visst ikke så farlig, og de ansvarlige har god kontroll på festivitetene. Men det er etiske utfordringer rundt bruken.
Hvor går grensen?
Vi er på Forskningstorget i Oslo: «Hvor går grensen mellom det offentliges interesse og privatlivets fred», står det på veggen bak Robert Wallace Vaagan. Han er førsteamanuensis på Institutt for journalistikk og mediefag, og ansvarlig for boden «Flygende nyheter». Robert samler studentene han har med seg og presenterer dem før han peker på dronen og stolt forteller om en tidligere student:
— Lars Os gikk mediefag hos oss og startet da opp et selskap som driver med dronefotografering i dag, så det er han som eier og er sertifisert til å fly denne.
Vi trenger retningslinjer knyttet til risiko og skadevirkning av bruk av kamera=droner.
Robert Wallace Vaagan
Han forteller videre at man må søke politiet for å fly slike droner, og i tillegg være sertifisert, så det blir dessverre ingen demo i dag. Men bare å studere dronen på nært hold sørger for store øyne på både store og små. Selv om ingen får fly den store får alle fly den små og det står minst 30 unger i og rundt boden.
Vaagan underviser i blant annet medieetikk og medieentreprenørskap og forteller at HiOA begynner å ta i bruk droner i undervisningen nå. Han beskriver videre de nye problemstillingene fjernstyrte kameradroner bringer med seg.
— Mediebransjen i Norge har bedt myndighetene om å rydde opp i regelverket for å gjøre det oversiktlig. Selve bruken av drone-materialet mener vi er dekket gjennom Vær Varsom-plakaten, men vi trenger retningslinjer knyttet til risiko og skadevirkning ved bruk av kameradroner, sier han.
Norges største forskningsarrangement
Det var tusenvis av besøkende på Forskningstorget i OSlo fredag og lørdag, og alle barne-, ungdoms- og videregående skoler i Oslo og Akershus var invitert. Thomas Solberg Irgens (16),elev på Hartvig Nissens videregående skole, har muligens en liten forskerspire i magen:
— Jeg har egentlig lenge vært interessert i kjemi og fysikk, og liker å jobbe med fag. Så det kan fint hende at jeg ender opp som forsker. Kanskje til og med innen musikk, men jeg har ikke sett noen boder som har hatt det som tema ennå, sier han.
Irgens spiller flere instrumenter og lager musikk på si’, samtidig som han går studieforberedende fag på skolen. Han liker initiativet og tror Forskningstorget får flere enn ham til å tenke over nye ting.
— Så langt er jeg veldig fornøyd. Det er veldig mange interaktive boder her, og mange interessante aktiviteter. Så vi har det i alle fall gøy, sier han.
Er du smartere enn en datamaskin?
Laurence Habib og Anis Yazidi er henholdsvis instituttleder og førsteamanuensis på Institutt for informasjonsteknologi og har hatt med seg åtte studenter på å forberede seg til dagene. De koser seg nesten like mye som de er spent på resultatene av aktivitetene de kjører:
— I Turingstesten chatter man med to «personer» hvor kun den ene faktisk er et ekte menneske mens den andre er et dataprogram. Teknologien har nå kommet så langt at 1 av 3 lar seg lure og tror dataprogrammet er personen, forteller de, tydelig nysgjerrige på resultatet.
Saja Andersson (29) er andreårsstudent på Anvendt Datateknologi og en av dem som bemanner boden. Hun forteller engasjert om hvor spennende barna synes det er og er imponert over hva de får til:
— Jeg har sett noen utrolig spennende og kreative forslag til hva en mobiltelefon kan være. Barna storkoser seg og tar ivrig utfordringene på strak arm, forteller hun.
I tillegg har de matteoppgaver som man må løse i spillet Minecraft, og en konkurranse om å lage prototype av neste generasjons mobiltelefon. Boden er åpenbart altfor liten da nysgjerrige elever står i kø helt ut til gaten.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!