Forstår studenters bekymring
Studentledere er bekymret for at for mange får tilbud om studieplass. Kunnskapsministeren ytrer forståelse.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
— Det er sider ved dagens utdanningssystem som kan oppmuntre til å ta inn for mange studenter, og gjøre systemet mer opptatt av å få dem raskt igjennom utdanningsløpet enn av kvaliteten på utdanningen de får, sier Isaksen.
Han mener regjeringens pågående vurdering av finansieringsordningen for høyere utdanning kan føre til høyere kvalitet.
— Men jeg er uenig i at tallene ved samordna opptak viser den utfordringen. I fjor var det ledige plasser etter hovedopptaket, sier statsråden (bildet under).
Fredag besøkte kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen HiOA og traff rektor Kari Toverud Jensen og de to kommende HiOA-studenene Hanne Merli og Simen Anthony Fallaas. FOTO: Hioa.no
Vil gi tidlig beskjed
Samordnet opptak opplyser om at overbookingen er basert på tidligere erfaringer om hvor stor andel av dem som får tilbud i hovedopptaket som møter opp til studiestart.
— Lærestedene gir tilbud til flere søkere enn det er studieplasser til på de fleste studiene. Dette er fordi lærestedene har som mål at flest mulig skal få tidlig beskjed om hvor de får studieplass, forklarer informasjonsrådgiver Aina Rødal i Samordna Opptak.
I fjor møtte 54.972 studenter til studiestart, selv om 88.848 søkere fikk tilbud om studieplass i hovedopptaket. Dermed var det 4,9 prosent flere som møtte enn planlagte studieplasser samlet sett.
— Hvis lærestedene ikke hadde overbooket, men ventet og sett hvor mange som møtte opp til første studiedag, så ville mange flere søkere få tilbudet sitt sent og studentopptaket ville strekke seg lenger utover høsten, sier hun.
Studentledere bekymret
I alt 84.810 søkere får tilbud om studieplass ved årets hovedopptak til høyere utdanning, men det er 52.879 studieplasser.
— Vi har eksempler på studenter som møter opp første dag og ikke får plass i auditoriet, sier Anders Kvernmo Langset, leder i Norsk Studentorganisasjon, til NTB.
Han sier dagens finansieringsordning legger opp til frafall fra høyere utdanning og ser tallene som et tegn på det han kaller sykdom i systemet.
– Når det ikke er plass på forelesning, når du ikke får grupperom, det er fullt på lesesalen, og du får liten oppfølging, så fører det til frafall, mener Langset.
Les også: Håper det blir plass til alle som takker ja
Langset sier det finnes mange eksempler på studier der det tas inn så mange studenter at man ikke kan regne med at alle det ikke er plass til, sier nei.
— Til Norges største sykepleierutdanning ved Høyskolen i Oslo og Akershus er det gitt 900 tilbud til 497 plasser. Til økonomi og administrasjon ved Høgskolen i Bergen er det 90 studieplasser, men det er sendt ut 380 tilbud, sier han. ©NTB
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!