Live Grinden vant skrivekonkurranse
Tidligere masterstudent ved HiOA, Live Grinden, vant skrivekonkurranse om formidling av forskning.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Feltarbeidet blant barn i Cape Town inspirerte tidligere masterstudent ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), Live Grinden, til å delta i Bergens Tidenes (BT) skrivekonkurranse om forskning og formidling med kronikken «Et sted med en strand». Den skildrer utfordringene hun møtte under feltarbeidet som masterstudent. Og Grinden vant hele konkurransen.
Mandag 30.september ble Grinden hedret på Litteraturhuset i Bergen i forbindelse med Forskningsdagene. Skrivekonkurransen hun vant er et samarbeid mellom BT, studentmeninger.no og Forskningsdagene.
I juryens begrunnelse får Grinden ros for sin originalitet og for at hun tar opp problemstillinger forskere står ovenfor. Hun får også skryt for å formilde forskning på en måte som engasjerer.
— Det var veldig uventet å vinne, jeg ble helt overrumplet da de ringte, sier Live Grinden.
Feltarbeid i u-land
Det kunne godt ha vært mer stimuli i en mastergrad på hvordan man skal nå fram med forskningen sin.
Live Grinden
Grinden har en master i International Education and Development fra HiOA. Feltarbeidet til sin masteroppgave gjennomførte hun i Cape Town i Sør-Afrika, hvor hun i to måneder bodde hun sammen med lokalbefolkningen.
— Kronikken handler om mine tanker og følelser om å gjøre feltarbeid i en annen kontekst, forklarer Grinden.
«Det høres så enkelt ut, men det er det ikke. Du er fremmed, utenforstående, du hører ikke til i deres kontekst, du har levd ditt liv i en annen, du forsøker å få innpass, kanskje oppleves du som falsk, kanskje hviskes det bak din rygg. Disse tankene lager floker i samvittigheten min,» skriver Grinden i kronikken.
Rollekonflikt
Intervjuer av barn var en sentral del av Grindens forskning, noe som til tider bød på utfordringer.
— Jeg opplevde det som en stadig konflikt å skulle involvere barn i feltarbeidet, når man vet at de har det vanskelig. Samtidig har man som forsker en unik mulighet til å kunne stille spørsmål ved etablerte sannheter og jeg mener det er viktig at man gjør dette, sier Grinden.
Hun peker på at det er viktig å bruke de vitenskapelige verktøyene og metodene man lærer seg under studietiden, men at man samtidig skal ha respekt for menneskene man forsker på.
— Man bør involvere dem, ta dem gjennom prosessen for hva man skal gjøre og gjerne la dem komme med innspill.
Viktig tema
Grinden var ferdig med sin master i juni 2012. Kronikken skrev hun et år senere.
— Det gjorde godt å skrive teksten og det føltes bra å reflektere over arbeidet jeg har gjort, forteller hun.
Forskning og formidling var tema for skrivekonkurransen, og et av formålene var at forskere og studenter skulle få muligheten til å nå et større publikum. Grinden mener dette er et område hvor opplæringen på masterstudier har forbedringspotensial.
— Det kunne godt ha vært mer stimuli i en mastergrad på hvordan man skal nå fram med forskningen sin. Jeg tenker tilbake på min egen oppgave og om jeg var bevisst nok på dette.
Vil tilbake
I kronikken stiller Grinden seg spørrende til om feltarbeid får positive følger for de involverte.
«Jeg kan gå ut med en rose mellom hendene og legge de bak meg, historiene til menneskene som bidro vil bare bli et fjernt minne fordi teksten er trykket, ordene de ga meg vil alltid stå der. Men jeg kommer til å glemme dere. Burde man heller måle effekten av forskning? Hva betød det for de som deltok?» , skriver Grinden.
Selv har hun reist tilbake til Cape Town og besøkt barna hun forsket på for å se hvordan det går med dem.
— Jeg håper å få møte dem også i framtiden. Jeg tenker mye på dem.
Framtidsplaner
— Hva skal du gjøre framover?
— Jeg reiser til Filippinene om en uke og blir der til mai. Jeg har fått et stipend fra Changemaker, som er en underavdeling til Kirkens Nødhjelp. Der skal jeg arbeide med å se nærmere på prosessen med å innføre lover som sikrer reproduktiv helse, sier hun.
Premien for å vinne konkurransen var en iPad, et gavekort og at kronikken kom på trykk i BT og på studentmeninger.no.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!