TYSKLAND

Kjent filosof mistet gjesteprofessorat etter palestinastøtte

Nancy Fraser er den tredje akademikeren i Tyskland som må legge nye planer etter å ha ytret seg kritisk til Israels krigføring.

Nancy Fraser skal ha skrevet under på et pro Palestina-opprop. Det førte til at hun ikke fikk Albertus Magnus-professorat likevel.
Publisert

Den kjente filosofen Nancy Fraser skulle etter planen starte et gjesteprofessorat ved Universitetet i Köln i mai. Universitetet har nå trukket tilbake invitasjonen, skriver Klassekampen

Universitetet i Köln oppgir i en pressemelding at årsaken er et pro Palestina-opprop, «Philosophy for Palestine», som Fraser har skrev under på i fjor. 

— Det er en ære å bli tildelt Albertus Magnus-professoratet. Det er vanskelig å forene denne æren med en oppfordring om å boikotte partnerinstitusjoner fra Israel, når vi på Köln universitet har mange samarbeid med institusjoner i Israel, skriver universitetet i en uttalelse

En har fått sparken, en trakk seg frivillig

Dette er ikke første gangen i år at en akademiker i Tyskland må gi seg på grunn av politiske meninger. 

Kunstprofessoren Laurie Anderson trakk seg fra et gjesteprofessorat i januar, etter at Folkwang Universitet for kunst fant ut at hun i 2021 hadde skrevet under på et åpent brev til støtte for Palestina. Brevet beskrev Israel som en kolonimakt, og Palestina som kolonisert. «Dette er ikke konflikt: Dette er apartheid», sto det videre i brevet. 

Universitetet sier i en pressemelding at Anderson trakk seg frivillig etter samtaler med universitetet. 

— For meg er ikke spørsmålet hvorvidt mine politiske meninger har endret seg. Det egentlige spørsmålet er hvorfor det ble spurt om i utgangspunktet, spør Anderson på sin side. 

Antropologiprofessoren Ghassan Hage fikk også reaksjoner på sin støtte til Palestina, noe som førte til at Max Planck Society avskjediget ham. Hage påstår han selv ba om å bli sparket, fordi han ville ha deres begrunnelse skriftlig. Dette sier akademikeren at han ikke har fått. 

— Jeg klarer ikke beskrive hvor trist jeg blir av dette. Jeg følte jeg var i et fantastisk miljø og oppnådde fantastiske ting hos Max Planck Society, skriver Hage. 

Han kaller det en sann tragedie at ledere på grunn av frykt lar livskraften i de akademiske miljøene forsvinne. 

Debatt om akademisk frihet

Tyskland tok et tydelig standpunkt etter angrepet på Israel 7. oktober i fjor og uttalte at ingen form for antisemittisme er tillatt, og vil bli forfulgt av myndighetene. Flere medier har skrevet om at støtte til Palestina har blitt slått ned på av politi i Tyskland, blant annet Al-Jazeera som skriver om demonstranter som blir fratatt skilt eller andre symboler som politi mener er antisemittiske. 

Også i Norge har debatten rast om akademisk frihet og akademisk boikott. Studenter har streiket. Rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen, ble anklaget for å kvele debatt om Israel-boikott på styremøte. 

Flere institusjoner har avsluttet samarbeidsavtaler med israelske partnerinstitusjoner, senest Det juridiske fakultet ved Universitetet i Bergen. Styret på OsloMet vedtok å fryse en utvekslingsavtale med Israel, men ville ikke kalle det en boikott.

Powered by Labrador CMS