Kjerkol-saken

Ingvild Kjerkol går av 

— Det er vondt å ikke bli trodd, sier Ingvild Kjerkol på pressekonferansen der hun og Jonas Gahr Støre annonserer at hun går av som helseminister. 

– Vi har ikke hatt til hensikt å plagiere andres arbeider, sier Ingvild Kjerkol
Publisert Oppdatert

Statsminister Jonas Gahr Støre og helse og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) innkalte til pressekonferanse på Statsministerens kontor klokken 10.30.

Det har stormet rundt statsråden, etter at flere medier og privatpersoner avslørte plagiat i masteroppgaven i kunnskapsledelse hun og en medstudent leverte i 2021. 

Det førte til at Nemnda for studentsaker vurderte oppgaven deres, og konkluderte med forsettlig fusk. 

— Jeg har hele tiden vært tydelig på at dette er et forhold mellom Nord universitet og studenten, sa Jonas Gahr Støre på pressekonferansen.

— Det er svært vanskelig å få utført den løpende og krevende jobben som helseminister. Vi har kommet til at Ingvild bør fratre som minister. Jeg er oppriktig lei meg for denne beslutningen, fortsatte han. 

Ingvild Kjerkol startet med å si: 

— Da har statsministeren sluppet katta ut av sekken-

Hun bekreftet at nemnda har besluttet å annullere masteroppgaven på grunn av forsettlig fusk, i form av plagiat. 

Støre opplyste at han fikk en muntlig beskjed om avgjørelsen til nemnda onsdag, samme dag som nemnda behandlet saken. Han fikk den skriftlige avgjørelsen torsdag ettermiddag. 

— Vondt å ikke bli trodd 

— Min medstudent og jeg har levert en oppgave etter beste evne, sa Kjerkol. 

— Vi har levert en oppgave som har en unik problemstilling. Det er basert på egne, innsamlet data, vår egen dataanalyse og det egne funn og konklusjoner. Og nemnda bestrider ikke det, sa Kjerkol.

— Vi har ikke hatt til hensikt å plagiere andres arbeider. Nemnda har behandlet oss akkurat som andre studenter, slik de skal gjøre. Og selv om det er vondt å ikke bli trodd, må vi forhold oss til at nemnda er av en annen oppfatning.

Hun viste til sin avdøde far, som var rektor ved daværende Høgskolen i Nord-Trøndelag, som senere fusjonerte til Nord universitet. 

— Jeg er politiker. Min avdøde far, som jeg er veldig glad i, som jeg har satt 16 år i kommunestyret ved siden av, han var akademiker. Og han ville ha sagt, «Ingvild, du er politiker, ikke akademiker», sa en tydelig preget Ingvild Kjerkol. 

— Og heldigvis ville han vært akkurat like stort av meg i dag som han var alltid.

TV2 har fått tilgang til selve avgjørelsen. De siterer: 

«Fusk i form av plagiat i et omgang som her, kan ikke ha oppstått uten forfatterens kunnskap til handlingen totalt sett. Selv om nemnda kan være enige i at det i enkelte tilfeller kan være mulig å miste oversikt over kildene, kan ikke dette gjøres gjeldende over såpass mange treff som nemnda har vist til. Nemnda for studentsaker har dermed kommet til at Kjerkol har fusket forsettlig.»

— Jeg forholder meg til at nemnda har behandlet oss som alle andre studenter. Det skal de gjøre. Det er ikke noe formildende omstendigheter. Det er ikke noe synd på meg. Det er mange studenter som får en sånn beskjed, sa Kjerkol.

På pressekonferansen spurte Khrono om hun har vurdert å klage inn avgjørelsen til Felles klagenemd. 

—  Ikke vurdert det, svarte Kjerkol.

— Gråtkvalt Kjerkol

En gråtkvalt Kjerkol sa:

— Takk for alle besøk på sykehus, sykehjem, møte med sykepleiere, som moren min er, fagfolk, leger og hele gjengen. Det er lov å «skrik» nå. 

Kjerkol avsluttet med å refse pressen:

— Min medstudent er et helt vanlig menneske. Jeg valgte å skrive masteroppgave sammen med henne fordi vi går lange turer i fjellet. Jeg visste at hun kan gå langt og bære tungt, uten å syte og klage. Det er gode egenskaper, sier Kjerkol.

— Dere har ikke vært snille med henne, så skam dere litt for det.

Powered by Labrador CMS