Cédrique Lovasoa Augustave lånte penger av en norsk professor for å innfri saldokravet fra norske myndigheter, men UNE mente lånet ikke var reelt. Foto: Privat

Utlendingsnemnda dropper anke: Augustaves seier i retten blir stående

Rettssak. Utlendingsnemnda anker ikke avgjørelsen i Oslo tingrett som opphevet utvisningen av UiT-studenten Cédrique Lovasoa Augustave. Madagaskar-studenten kan dermed fritt reise til Norge og Schengenområdet igjen.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Saken om masterstudent Cédrique Lovasoa Augustave har fått en endelig sluttstrek i det norske rettssystemet: Utlendingsnemnda (UNE) forteller nå at de ikke anker avgjørelsen i Oslo tingrett i september, der utvisningen av Augustave ble opphevet. Augustave, som er tilbake i Madagaskar, kan igjen reise fritt til Norge og andre Schengen-land.

Fakta

Utvisningssaken Cédrique Lovasoa Augustave

Cédrique Lovasoa Augustave fra Madagaskar var masterstudent i ved UiT Norges arktiske universitet.

13. april i år fikk han beskjed fra Utlendingsnemnda om at han hadde en uke på å forlate landet.

Bakgrunnen er kravet om egenkapital for internasjonale studenter.

Augustave hadde lånt 90.000 kroner av professor Torleiv Bilstad, men betalt summen tilbake før Politiet ba om oppdatert saldo.

I mai fikk Augustave medhold i Oslo byfogdembete, og fikk anledning til å levere masteroppgaven før han måtte forlate Norge.

Etter en innsamlingsaksjon fikk Augustave gyldigheten av utvisningen, som også omfatter fem års innreiseforbud i Norge og Schengen, behandlet i Oslo tingrett i august.

7. september fikk Augustave medhold i tingretten, og utvisningen ble erklært ugyldig.

UNE opplyser at de ikke anker dommen.

— UNE anker ikke denne dommen. Det viktigste for oss er at domstolen var enig med oss i det prinsipielle, uttaler seksjonssjef Mats Risbakken i UNE til Khrono.

Augustave ble vedtatt utvist fra Norge fordi han ikke oppfylte kravet til internasjonale studenter om å ha minst 116.000 kroner på konto da han søkte om fornyet oppholdstillatelse i 2017.

Augustave skaffet til veie pengene, men UNE mente han ikke hadde fått pengene gjennom noe reelt lån.

Uenig om lånet

Risbakken i UNE utdyper utsagnet om prinsipiell enighet:

Augustave ga korrekte opplysninger i sin søknad. Han skulle ikke vært nektet videre studietillatelse og aldri vært utvist.

Arild Humlen

— Domstolen sa seg enig med oss i at studenten må kunne forsørge seg selv for å få en studietillatelse. Dette kan gjøres gjennom et privat lån, men pengene må da reelt stå til studentens rådighet, så det kan ikke være et fiktivt lån, skriver Risbakken, og fortsetter:

— Domstolen var uenig med oss når det gjelder den konkrete vurderingen av om Augustave hadde fått et fiktivt lån eller ikke. UNE mente lånet ikke var reelt, mens domstolen kom til noe annet.

— Skulle aldri vært utvist

Augustaves advokat Arild Humlen mener det er helt selvsagt at en studietillatelse ikke kan baseres på fiktive underholdsordninger.

— Det har det aldri vært noen uenighet om, og må anses som helt opplagt. UNE tok feil når de anførte at underholdsgrunnlaget for Augustave sin søknad var fiktiv og det var dette saken dreiet seg om, skriver Humlen til Khrono, og legger til:

— Det var her tvistepunktet lå, og nå er det fastslått av retten at hele det faktiske grunnlaget UNE baserte sin avgjørelse i utvisningssaken og studietillatelsesavslaget på var uriktig. Augustave ga korrekte opplysninger i sin søknad. Han skulle ikke vært nektet videre studietillatelse og aldri vært utvist. Saken er nå rettskraftig avgjort, og UNE har erkjent at de tok feil i nye reparasjonsvedtak, skriver Humlen.

Viktig for livet framover

— Å få medhold i denne saken føles som å få livet tilbake. Det er tungt å urettmessig bli behandlet som en kriminell, så nå er jeg glad for at rettferdigheten har seiret, skrev Augustave til Khrono da avgjørelsen i tingretten var et faktum.

En midlertidig forføyning førte til at Augustave fikk fullføre mastergraden sin før han ble sendt ut av landet i juli i år. Opprinnelig ville UNE sende ham ut i april.

Etter bekreftelsen på at dommen fra september blir rettskraftig, skriver Augustave:

— Det er akkurat dette jeg har kjempet for. Jeg er veldig glad for å høre at avgjørelsen er endelig, og vil gjerne uttrykke hvor heldig jeg er som har fått så stor støtte fra folk i Norge. Uten dem hadde dette vært en blindvei. Men jeg er trist på vegne av alle som har vært i samme situasjon, som ikke fikk støtte til å bevise eller forsvare sin uskyld.

Den nå rettskraftige dommen fra tingretten innebærer at et femårig innreiseforbud til Norge og alle Schengen-land også faller bort, noe som har vært en viktig faktor for Augustaves yrkesliv i Madagaskar.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS