Ved Göteborgs universitet hang det tidligere et skilt som viste hvor «nationella sekretariatet för genusforskning» befant seg. Nå har man tatt disse ned. Foto: Wikimedia Commons.

Svenske kjønnsforskere blir truet. Måtte ta ned skilt som viste hvor de holder til.

Kjønnsforskning. I Sverige vegrer kjønnsforskere seg fra å uttale seg offentlig, etter det som beskrives som en stadig krassere kritikk mot denne typen forskning. Mange forskere har mottatt alvorlige trusler.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sveriges versjon av NRK, SVT, kunne nylig fortelle at mange svenske kjønnsforskere (på svensk «genusforskere») ikke lenger tør å uttale seg offentlig. Flere har mottatt svært alvorlige trusler på grunn av det de forsker på.

Jeg tror det er mange som ikke vil assosieres med selve kjønnsforsknings-begrepet

Linda Marie Rustad

— Veldig alvorlig, sier leder av Studentenes og akademikernes internasjonale hjelpefond, Sunniva Folgen Høiskar.

Fant bombelignende gjenstand

Ved Göteborgs universitet hang det tidligere et skilt som viste hvor «nationella sekretariatet för genusforskning» befant seg. Nå har man tatt disse ned, etter at en bombelignende gjenstand ble hengt på en dør ved senteret.

— Det var i desember 2018 at den første ansatte fant noe som så ut som en bombe som hang i en plastpose på håndtaket, sier sikkerhetssjef ved Göteborgs universitet, Jörgen Svensson, til SVT.

Så langt har ingen blitt arrestert for bombetrusselen. Svensson mener at denne typen alvorlige trusler gjør at forskere i fagdisipliner som kan anses som kontroversielle vegrer seg fra å uttale seg i offentligheten.

Forskere vil ikke bruke begrepet «kjønnsforskning»

— Det som skjer i Sverige er ganske alvorlig, sier ansvarlig redaktør for Kilden kjønnsforskning.no sitt nyhetsmagasin, Linda Marie Rustad, til Khrono og fortsetter:

— Ett av de største politiske partiene i Sverige, Sverigedemokraterna, har programfestet at de ønsker å gripe inn i hva forskning skal handle om. De ønsker rett og slett å forby forskning på kjønn.

Hun er tydelig på at vi ikke har kommet så langt i Norge.

— Det politiske landskapet er mye mer polarisert i Sverige enn i Norge. I vårt nyhetsmagasin, skriver vi om kjønnsforskning hele tiden, og opplever at folk gjerne stiller til intervju, sier hun.

SVT skriver i sin artikkel at de hadde problemer med å finne kjønnsforskere som var villige til å stille opp til intervju, fordi de var redde for å få trusler.

Rustad sier at hun opplever at det er stor interesse for kjønn og kjønnsforskning i Norge, at tema trekker fulle møter og seminarer, og at flere og flere faktisk forsker på kjønn nå.

— Samtidig er det færre som omtaler seg som kjønnsforskere, også i kjønnsforskningsmiljøene. Jeg tror det er mange som ikke vil assosieres med selve kjønnsforsknings-begrepet, sier hun.

Føyer seg inn i rekken

Rustad mener det er alltid alvorlig når ytringsrommet for forskere reduseres.

— Det skjer ikke bare i land langt borte. Det skjer også i våre naboland. Vi vet at forskere føler seg presset på områder som klima og miljø og til dels migrasjonsforskning. Jeg håper den nye ytringsfrihetskommisjonen som nå nedsettes, også kommer til å se på kjønn, sier hun.

Også lederen av Studentenes og akademikernes internasjonale hjelpefond (SAIH), Sunniva Folgen Høiskar, ser svært alvorlig på situasjonen.

— Vi synes selvfølgelig at det er veldig alvorlig at det har gått så langt i Sverige, men er dessverre ikke overrasket, sier Høiskar til Khrono.

Hun viser til at kjønnsforskning som felt at har blitt angrepet i europeiske land som Ungarn, der kjønnsstudier har blitt forbudt, og i USA.

— Dette føyer seg inn i rekken, og er en del av det store, internasjonale «backlashet» mot kvinnebevegelsen og lhbt-rettigheter vi nå ser, sier hun.

Ikke mindre uvitenskapelig enn andre felt

Så hvorfor er forskning på kjønn så provoserende?

Etnolog Jenny Gunnarsson Payne sier til SVT at kritikken i Sverige mot kjønnsforskere har blitt mer og mer generalisert og hatefull.

— Dette kan være fordi spørsmål knyttet til makt og ulikhet blir sett på som kontroversielt, men også fordi det har vært en en aktiv kampanje, også fra konservative grupper, mot kjønnsvitenskap.

Hun sier at blant kritikerne antas det gjerne at kjønnsvitenskap er spesielt ideologisk eller uvitenskapelig.

— Men det er ikke sant, man bruker de samme metodene som andre fagfelt, sier Payne.

Linda Marie Rustad i Kilden kjønnsforskning sier at kjønn er noe alle har meninger om.

— Og så er kjønn og likestilling et politisk felt. Det hender det kommer forskning man politisk ikke liker eller er enig i. Det er helt greit at man kritiserer forskning, det er ikke det vi snakker om, men forskningen må likevel være fri, sier hun.

Powered by Labrador CMS