HiOA har i dag en langt mer synlig posisjon i sektoren enn før rektor tiltrådte. Og organisasjonen er i ferd med å bli sterkt profesjonalisert, heter det i begrunnelsen for at rektor Rice skal få høyere lønn. Foto: Siri Ø. Eriksen

Rektor Rice skal få høyere lønn

Ny lønn. Etter 2,5 år i rektorstolen og med 1,4 millioner kroner i årslønn skal rektor Curt Rice ved HiOA nå få lønnsforhøyelse.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Styret ved Høgkolen i Oslo og Akershus satte i dag, fredag, ned et utvalg, som skal ledes av eksternt styremedlem Torger Ødegaard, for å vurdere ny lønn og øvrige betingelser til rektor Curt Rice. Øvrige medlemmer som skal forhandle lønn med rektoren er studentrepresentant Sunniva Braaten, ansattrepresentantene Ingvild Straume og Bjørn Smestad. HR-direktør Geir Haugstveit er sekretær for utvalget.

Var tredje best betalt

Da Rice tiltrådte som rektor høsten 2015, ved landets tredje største høyere utdanningsinstitusjon, var han også den rektoren som var tredje best betalt, med en lønn på vel 1,4 millioner kroner - nær 200.000 kroner mer enn sin forgjenger, rektor og styreleder Kari Toverud Jensen.

Kun Ole Petter Ottersen ved Unviersitetet i Oslo og Gunnar Bovim ved NTNU hadde bedre betalt enn Rice den gangen, med henholdsvis 1,6 millioner og 1,55 millioner i året.

Stølen på 1,6 mill

Rektor Rice' nærmeste kollega, nyvalgt rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo, som tiltrådte i høst har 1,6 millioner kroner i årslønn.

Rice, som sa opp sitt professorat ved UiT Norges arktiske universitet da han ble høgskolens første ansatte rektor, har i tillegg avtale om et års forskningsfri etter endt rektorperiode, dersom han ikke sier opp selv.

Ifølge papirene til dagens styremøte skal utvalget som skal vurdere rektor Rice sin lønn, legge vekt på nivået blant andre tilsvarende institusjoner i Norge, rektors innsats så langt i perioden og på høgskolens konkurranseevne når det gjelder topplederstillinger

Utvalget skal legge fram framforhandlet justert avtale for styret på neste møte, den 8. februar 2018.

I styrepapirene vises det til at det siden rektors lønn sist ble forhandlet, våren 2015, har skjedd store endringer, både på høgskolen og i sektoren for øvrig.

Profesjonalisert og mer synlig

«HiOA er nær ved å få status som universitet, i tråd med de målsetninger som styret og rektor har jobbet etter. HiOA har i dag en langt mer synlig posisjon i sektoren enn før rektor tiltrådte. Og organisasjonen er i ferd med å bli sterkt profesjonalisert», heter det i papirene.

Også kollega til Rice på hans tidligere arbeidsplass, Universitetet i Tromsø, rektor Anne Husebekk, får vurdert sin lønn av et lønnsutvalg.

Husebekk ble valgt til rektor for andre gang i år, og er ellers medisiner og professor i immunologi ved Institutt for medisinsk biologi ved UiT.

Lønnen hennes er totalt 1.379.000 kroner, ifølge en oversikt som tidsskriftet Kapital laget over rektorlønninger tidligere i år. Inkludert i dette er tillegget på 400.000 kroner som ble fastsatt gjennom en sentral avtale mellom Kunnskapsdepartementet og tjenestemannsorganisasjonene i 2013.

Straff for høye rektorlønninger i England

Den britiske regjeringen vil straffe universiteter som betaler sine rektorer mer enn 1,6 millioner kroner i året med bøter.

Den britiske ministeren for høyere utdanning, Jo Johnson, varsler at universiteter som betaler sine rektorer over 1,6 millioner kroner (150.000 britiske pund) vil bli bøtelagt, med mindre de har en god grunn for å lønne over dette beløpet, skriver The Guardian.

Gjennomsnittslønn for rektorer ved britiske universiteter er 2,6 millioner kroner, ifølge offisielle tall, men enkelte rektorer tjener betydelig mer enn gjennomsnittet.

Les også: Vil bøtelegge høye rektorlønninger

Utvalget som skal lønnsforhandle med Curt Rice skal melde tilbake til høgskolestyret om resultatet, 8.februar 2018.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS