En hyllest til studentforeningene

Publisert - Sist oppdatert
Fra et møte på Samfunnet Bislet med SiO Foreninger, Studentparlamentets arbeidsutvalg og Studentersamfundet Bislet. Arkivfoto.

Fra et møte på Samfunnet Bislet med SiO Foreninger, Studentparlamentets arbeidsutvalg og Studentersamfundet Bislet. Arkivfoto.

Foreninger. Studentforeninger løser ikke alle de psykiske helseutfordringene til studentene, men det kan forebygge i alle fall ensomhet, skriver tidligere studenttillitsvalgt, William Sæbø.

Du sitter kanskje der en dag på lesesalen og strever med en eksamen som kommer opp. Du hadde avtalt å lese med den ene personen du kjenner litt på studiet du går på, men tilfeldigvis er denne personen syk den dagen dere hadde avtalt.

Studiemiljøet mitt var for så vidt hyggelig nok, men det er ikke der jeg har fått flest venner. Det er igjennom studentpolitikk og studentforeninger.
William Sæbø
Tidligere studenttillitsvalgt

Det er mange deler av pensum du kanskje ikke forstår helt og du blir bare deprimert av å tenke på den eksamenen. Hjemme har du ikke vaska leiligheten på lenge, oppvasken hoper seg opp og det ser veldig utrivelig ut. Det er så mye du burde, måtte, skulle, men får ikke til noen av delene. Ikke kjenner du noen du kan se en film med heller.

Høres ut som en klassisk historie? Dessverre er det det for mange studenter. Nå er det ny SHoT undersøkelse ute (Studentenes helse- og trivselsundersøkelse) og den forrige som ble utført i 2014 viste at 1 av 5 studenter har til dels alvorlige psykiske helseplager. Hva grunnene er til det er mange, men ensomhet er en av dem.

Jeg har selv vært med i flere foreninger og sittet i styret i to, da værende HiOA gaming (nå OsloMet Gaming) og Samfunnet Bislet. Det drikkes mye øl på Samfunnet, men jeg finner også på ting med de vennene jeg har fått der utenfor kjelleren også. Noen søndager siden var jeg for eksempel på ski med en av de frivillige der. I påska i fjor var jeg i Nord Korea også med en frivillig der.

Man er kanskje redd for å spørre, men mitt inntrykk fra Samfunnet er at folk spør, så om du ikke tør å spørre selv så legges det stadig ut meldinger om folk som finner på noe. I HIOA gaming fikk jeg påfyll med faglig kunnskap om det jeg faktisk studerte, så selv om jeg ikke spiller så mye spill så var det likevel gøy å hjelpe til og utvikle seg faglig.

Studiemiljøet mitt var for så vidt hyggelig nok, men det er ikke der jeg har fått flest venner. Det er igjennom studentpolitikk og studentforeninger. Nå løser ikke studentforeninger alle de psykiske helseutfordringene til studentene, men det kan forebygge i alle fall ensomhet.

Tro meg – i SiO finnes det en forening for nesten alt så sjansen er stor for at du finner noe du interesserer deg for. Hvis ikke, så kan SiO hjelpe deg med å starte en.

debatt

Har du noe på hjertet?

Send oss et debattinnlegg, en kronikk eller en meningsytring. Alle innlegg signeres med fullt navn og tittel.

Studiestart. Vi er kanskje kommet til et punkt der gamle universiteter bør være villige til å se om det kan komme noe godt fra høyskolene, skriver rektor Arne Krumsvik og utfordrer U5-fraksjonen i akademia.

Ikt. Forskningsrådet presiserer at de mener både grunnforskning og anvendt forskning innenfor ikt er viktig. Nå vil de invitere til møte for å diskutere satsingen på ikt.

Kina. Utviklingen i Kina de siste årene viser at omverden har lite å hente på å gi etter for egne prinsipper på kort sikt for å påvirke Kina på lang sikt. Tre innspill til videre samarbeid med Kina.